Χιλιάδες κόσμου στην γιορτή Κρητικής διατροφής στο Ρέθυμνο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χιλιάδες Ρεθυμνιώτες, πολίτες απ όλη την Κρήτη αλλά και ξένους επισκέπτες του νησιού μας  “μαγνητίζει” η γιορτή  Κρητικής Διατροφής, που πραγματοποιείται στον Δημοτικό Κήπο στο κέντρο του Ρεθύμνου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Δήμο Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μια αυθεντική Γιορτή όπου προβάλλονται τα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, η φημισμένη Κρητική διατροφή-γαστρονομία αλλά και ο πολιτισμός ,η παράδοση ,η φιλοξενία των ανθρώπων του νησιού μας. Είναι μια γιορτή θεσμός που πραγματοποιείται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι  για 5η χρονιά στο Ρέθυμνο, διαρκεί μια εβδομάδα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 7 Ιουλίου. Στην σημαντικότητα  του ρόλου της γιορτής Κρητικής διατροφής στην επιτυχία της αλλά και στην ανάγκη στήριξης των Κρητικών προϊόντων και την προώθηση τους στις Ελληνικές και ξένες αγορές, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ,στα εγκαίνια του7ημερου των εκδηλώσεων ,ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ,η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, παρουσία του Γεν. Γραμ. του Υπουργείου Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη, του Μητροπολίτη κκ Ευγενίου, του Επισκόπου Μεσαωρίας Κύπρου κκ Γρηγορίου (τέλεσε τον Αγιασμό), τοπικών Αρχών, φορέων, Περιφερειακών, Δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης είπε, πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που θα στοχεύουν στην ανάδειξη του πρωτογενή τομέα του νησιού και την εξωστρέφεια των πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων. Παράλληλα ο κ. Αρναουτακης έδωσε συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές και στους εκθέτες, προσθέτοντας:  «εμείς, από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Κρήτης στηρίζουμε  τέτοιες ενέργειες για την προώθηση τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό  με την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και ο συνδυασμός αυτός δίνει μια πρωτοπορία στην Κρήτη για εξωστρέφεια τόσο σε υπηρεσίες όσο και στα προϊόντα».

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές μέχρι την  7η Ιουλίου, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου, παραγωγοί εκλεκτών τοπικών προϊόντων από όλο το νησί αλλά και τεχνίτες της λαϊκής παράδοσης, παρουσιάζουν στις καταπράσινες αλέες κάθε λογής προϊόντα, απ’ τον ανεκτίμητο πλούτο της Κρητικής γης και της ντόπιας παράδοσης. Συνταγές από Κρητικές μαγείρισσες, μαθήματα μαγειρικής από διάσημους σεφ, ο Κρητικός αμπελώνας, αλλά και ένα άκρως διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιδικό πρόγραμμα, συνθέτουν το καθημερινό πρόγραμμα της Γιορτής.

Μουσική, χοροί, δρώμενα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα ολοκληρώνουν κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εμπειρία.

Όπως αναφέρουν οι Φορείς σε ανακοίνωση τους: «Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι σήμερα μια κιβωτός συλλογής όλων εκείνων των στοιχείων  που συνθέτουν την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα της Κρήτης. Και σε αυτή την κιβωτό είστε όλοι – ντόπιοι και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου – καλεσμένοι, για να απολαύσετε τα δώρα της Κρητικής γης, να γνωρίσετε τους ανθρώπους της, να διασκεδάσετε,  και φεύγοντας, να κρατήσετε στις καρδιές σας και να μεταφέρετε όπου μπορείτε την ομορφιά και την αξία της!».

Στην 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής συμμετέχουν πάνω από 40 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων – περίπου οι 30 – είναι παραγωγοί διαφόρων προϊόντων της κρητικής γης. Το φημισμένο κρητικό λάδι και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, τα παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη παρουσιάζονται καθημερινά  στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν και να μάθουν τον τρόπο παρασκευής τους.

Πλούσιο είναι και το παιδικό πρόγραμμα, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και το καλλιτεχνικό.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *