Χιλιάδες συμμετέχοντες σε διαμαρτυρία κατά του μαζικού τουρισμού στη Μαγιόρκα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά του μαζικού τουρισμού στη Μαγιόρκα. Με τα συνθήματα “Ας πούμε basta!”, “Όσοι αγαπούν τη Μαγιόρκα δεν θα την καταστρέψουν” και “Η Μαγιόρκα δεν πωλείται!”, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού Πάλμα το βράδυ του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα κατά των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού στο νησί, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

“Ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες”, έγραψε η εφημερίδα Diario de Mallorca. Τόνισε δε, πως άνθρωποι είχαν έρθει από όλα τα μέρη του νησιού.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την οργάνωση “”Banc de Temps de Sencelles”, η οποία κατηγορεί τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών και παραθεριστικών κατοικιών για την έλλειψη στέγης στη Μαγιόρκα και για την “καταστροφή” του ισπανικού νησιού.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά, μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχοι, φώναζαν διάφορα συνθήματα, κατά μήκος του πεζόδρομου Passeig del Born. Υπήρχαν, επίσης, πολλά πανό με αναγραφές όπως “Αν μας αρνούνται μια στέγη, μας αρνούνται ένα μέλλον”.

Στην πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχαν συνδικάτα, περιβαλλοντικές ομάδες και διάφορες πρωτοβουλίες πολιτών.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε στον απόηχο της κατάρρευσης του εστιατορίου στο Ballermann το βράδυ της Πέμπτης, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Οι κάτοικοι της Πλάγια ντε Πάλμα, είναι πεπεισμένοι ότι πολλά από τα κτίρια της περιοχής δεν είναι κατάλληλα για να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό τουριστών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν επανειλημμένες διαδηλώσεις κατά του μαζικού τουρισμού σε όλη την Ισπανία, ιδίως στις Βαλεαρίδες και τις Κανάριες Νήσους, καθώς πολλοί προορισμοί της χώρας αγωνίζονται με την έλλειψη πόρων και τον υπερπληθυσμό λόγω των συνεπειών του μαζικού τουρισμού.

Ο μαζικός τουρισμός κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για περιβαλλοντική υποβάθμιση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, έλλειψη στέγασης, υπερπληθυσμό, αύξηση των τιμών και έλλειψη νερού, καθώς και για υπερφόρτωση του τομέα της υγείας και της διαχείρισης απορριμμάτων.

Βεβαίως, ο τουρισμός είναι απαραίτητος για την οικονομία του νησιού, καθώς ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 45% της οικονομικής παραγωγής της Μαγιόρκα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς που να αμφισβητεί την ανάγκη περιορισμού του αριθμού των επισκεπτών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *