Χρεοκόπησε τελικά ο tour operator Detur

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την πτώχευσή του ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο σκανδιναβικός tour operator τουρκικών συμφερόντων Detur, ο οποίος όπως είχε αποκαλύψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 23 Σεπτεμβρίου είχε αναστείλει το πρόγραμμά του, προσπαθώντας να βρει στρατηγικό επενδυτή, έχοντας παράλληλα οφειλές εκατομμυρίων σε πολλά ελληνικά ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη. Ο tour operator είχε ταξιδιωτική εγγύηση με το Kammarkollegiet και ως εκ τούτου όσοι έχασαν το ταξίδι τους, θα αποζημιωθούν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταξιδιωτικής εταιρείας Detur κήρυξε πτώχευση. Αυτό ισχύει για τις Detur Sweden AB, Detur Norway Nuf, Detur Danmark Aps, Matkatoimisto Detur Finland Oy και Norden Travel Services AB (Golfeen). Οποιαδήποτε αίτηση για αποζημίωση βάσει του νόμου περί εγγυήσεων ταξιδιών στις χώρες της Σκανδιναβίας πρέπει να έχει ληφθεί από το Kammarkollegiet το αργότερο τρεις μήνες από τη στιγμή που θα καταστεί σαφές ότι το πακέτο ταξιδιού/ταξιδιωτική υπηρεσία που αναφέρεται στο αίτημα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Τι λέει ο DETUR

Στην ιστοσελίδα του ο DETUR αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ο δρόμος της επιστροφής για την ταξιδιωτική βιομηχανία αποδείχθηκε μακρύτερος και δυσκολότερος από ό,τι αναμενόταν. Η αγορά για διακοπές στον ήλιο δεν ανακάμπτει όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Η σκιά της πανδημίας δεν έχει φύγει πραγματικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την επιθυμία για ταξίδια και λιγότεροι άνθρωποι ήθελαν ή μπορούσαν να ταξιδέψουν. Το γεγονός αυτό έχει αραιώσει την πελατειακή μας βάση και ταυτόχρονα έχει ωθήσει τις τιμές για τα ταξίδια σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και στην υψηλή περίοδο. Το αυξανόμενο και δύσκολα υπολογίσιμο λειτουργικό κόστος για τα καύσιμα των αεροσκαφών έχει φέρει την εταιρεία σε τέτοια θέση που η διοίκηση αναγκάστηκε να αποφασίσει ότι δεν έχει πλέον νόημα να συνεχίσει την προσπάθεια αναδιοργάνωσης, ανακεφαλαιοποίησης ή εναλλακτικής πώλησης και πρέπει δυστυχώς να ανακοινώσει ότι η Detur αναγκάζεται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης”.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: “Η αναγκαστική λήψη της απόφασης πτώχευσης ήταν βαριά και δύσκολη και λυπούμαστε ειλικρινά για την ταλαιπωρία που προκάλεσε. Όχι μόνο για τους πελάτες που έκαναν κράτηση για ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι στον ήλιο, αλλά και για όλο το προσωπικό μας που έχει εργαστεί τόσο σκληρά για την Detur και το οποίο τώρα αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον”, σημειώνει η εταιρία στην ανακοίνωσή της”.

Ο Detur είχε προγράμματα για διακοπές, εκτός από τη χώρα μας, στην Τουρκία και στα Γκραν Κανάρια της Ισπανίας.

Οφειλές

Όπως είχε γράψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 23.9, “Σύμφωνα με πληροφορίες του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στην Ρόδο η εταιρία συνεργάζεται με περίπου 20 ξενοδοχεία, ενώ 13 έχει στο Ρέθυμνο. Στα Χανιά, που είναι ο μεγαλύτερος προορισμός, τα ξενοδοχεία ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Σε πολλά ξενοδοχεία, ειδικά όσα έχουν καθεστώς guarantee, υπάρχουν οφειλές έως και αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με το σύνολο να είναι κάποια εκατομμύρια, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για έναν πρώτο απολογισμό.

O tour operator έχει πρόγραμμα σε Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα βρίσκονται στην Στοκχόλμη οι κ.κ. Κικίλιας και Φραγκάκης και σκόπιμο θα ήταν να επιδιώξουν επαφή για το συγκεκριμένο θέμα και να ενημερώσουν τον ελληνικό τουριστικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έχει προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες, ότι με το κλείσιμο της σεζόν, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν tour operators που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τα ξενοδοχεία”.

Ιστορικό

Η Detur ξεκίνησε στη Σουηδία το 2000 και σήμερα έχει παρουσία σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή. Τον Οκτώβριο του 2020, οι ιδιοκτήτες της Detur και της Norden Travel Service συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια συγχώνευση για να δημιουργήσουν από κοινού έναν «νέο» όμιλο εταιρειών στο πλαίσιο των ταξιδιωτικών ρυθμίσεων πακέτων. Με τη συγχώνευση, η βάση του ομίλου εταιρειών εγκαταστάθηκε στη Στοκχόλμη, μέχρι σήμερα.

Η Detur ήταν ένας από τους πρώτους διοργανωτές τσάρτερ που ξεκίνησε πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια της Σουηδίας. Κατάλαβε πόσο σημαντικό ήταν για την εμπειρία του πελάτη να μπορεί να ταξιδεύει από το τοπικό του αεροδρόμιο για να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού, να μειώσει το κόστος της διαμονής σε ξενοδοχεία και τη σύνδεση της μεταφοράς με τα μεγάλα αεροδρόμια. 

Η Detur αναλήφθηκε από νέους ιδιοκτήτες στα τέλη του 2020 με στόχο να εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον για την εταιρεία και τους εργαζομένους της. Οι εργασίες για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού ξεκίνησαν αμέσως, και μόλις έληξαν οι πανδημικοί περιορισμοί στα ταξίδια, η εταιρεία μπόρεσε να συνεχίσει τη λειτουργία της και να προσφέρει και πάλι λογικές τιμές και υψηλής ποιότητας διακοπές στον ήλιο.

Tagged

1 σχόλιο στο “Χρεοκόπησε τελικά ο tour operator Detur

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *