Χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανακαίνιση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών ξενοδοχείων έως τριών αστέρων, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Το άνοιγμα προσκλήσεων στο νέο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων για την ανακαίνιση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών  ξενοδοχείων, κάτω των τριών αστέρων, ζητά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία από το μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα μικρά αυτά ξενοδοχεία έως τριών αστέρων, αντιπροσωπεύουν το 74% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Τα ξενοδοχεία αυτά που αποτελούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, χρήζουν άμεσης αναβάθμισης σε ότι αφορά στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το ζήτημα είναι ότι οι εργασίες ανακαίνισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και η ενεργειακή τους αναβάθμιση, απαιτούν χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως, μέχρι σήμερα, στις προσκλήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μια στοχευμένη αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων κάτω των τριών αστέρων.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε αυτά τα μικρά ξενοδοχεία να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που θα τους επιτρέψει να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες τους.

Αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος της χώρας, για την επένδυση στην ποιότητα, αλλά και προϋπόθεση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η ερώτηση

Η ερώτηση έχει ως εξής:

“Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ:  «Χρηματοδοτικά προγράμματα για την αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων»

Κύριε Υπουργέ,

Το τουριστικό προϊόν της χώρας, ως προς την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του, στηρίζεται στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και στην ποιότητα των τουριστικών καταλυμάτων.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μικρών ξενοδοχείων κάτω των τριών αστέρων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία η δυναμικότητά τους δεν υπερβαίνει τα 50 δωμάτια.

Σύμφωνα με στοιχεία από το μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα μικρά αυτά ξενοδοχεία έως τριών αστέρων, αντιπροσωπεύουν το 74% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μικρών ξενοδοχείων, που αποτελούν κατά κανόνα μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, χρήζουν άμεσης αναβάθμισης σε ό, τι αφορά στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι εργασίες ανακαίνισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η ενεργειακή τους αναβάθμιση, απαιτούν χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μέχρι σήμερα, στις προσκλήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μια στοχευμένη αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων κάτω των τριών αστέρων.

Η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα σε αυτά τα μικρά ξενοδοχεία να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που θα τους επιτρέψει να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες τους.

Αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος της χώρας, για την επένδυση στην ποιότητα, αλλά και προϋπόθεση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σχετικά με τα διαθέσιμα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων κάτω των τριών αστέρων;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός για τη διαμόρφωση προσκλήσεων στο νέο ΕΣΠΑ, που θα αφορούν στη χρηματοδότηση δράσεων για την ανακαίνιση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών ξενοδοχείων, κάτω των τριών αστέρων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *