ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΗ: Στην κορυφή της ατζέντας της ΝΔ ο Τουρισμός

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιτυχημένη επιχειρηματίας στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο και με μακρά συνδικαλιστική πορεία, η Χριστίνα Τετράδη, βάζει σήμερα ένα καινούργιο «στοίχημα». Την είσοδό της στην κεντρική πολιτική σκηνή, θέτοντας υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία, στην «τουριστική» μονοεδρική περιφέρεια της Ζακύνθου.

Μιλώντας στο τελευταίο τεύχος του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», για την απόφασή της να ριχθεί στη «μάχη» για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, διεκδικώντας, για πρώτη φορά, την ψήφο των πολιτών, η ίδια λέει με νόημα «πρέπει να την αγαπάμε την ευθύνη», χρησιμοποιώντας τη φράση του μεγάλου στοχαστή, Νίκου Καζαντζάκη.

Στην ερώτηση δε γιατί στη Ζάκυνθο, υποστηρίζει πως «στόχος είναι να αποκτήσει η Ζάκυνθος την εκπροσώπηση που πραγματικά της αξίζει. Να αποκτήσει νέα δύναμη και φωνή, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις».

Σε μία ειλικρινή συνέντευξη, όπως άλλωστε συνηθίζει, η κα. Τετράδη καταφέρεται εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, όπως λέει, «χτύπησε ανελέητα τη μεσαία τάξη». Η ίδια δείχνει προβληματισμένη για την πορεία του Τουρισμού, τονίζοντας πως «πάμε με τον “αυτόματο”» και πως «όλα θα κριθούν … last minute». Ωστόσο, διαβεβαιώνει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ,  πως «Η επόμενη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει στην κορυφή της ατζέντας της τον Τουρισμό».

Γιατί μια πετυχημένη επιχειρηματίας ξενοδόχος μπαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία;

Η Ελλάδα πρέπει να «αναγεννηθεί» μέσα από τις στάχτες των μνημονίων και της κρίσης. Αυτή η αποστολή πέφτει στους «ώμους» της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης των μεγάλων εθνικών επιλογών της πατρίδας μας, στους «ώμους» της επόμενης κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι χρέος όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων που εργαζόμαστε, δημιουργούμε και παράγουμε, να στρατευτούμε δίπλα του.

Όπως έλεγε κι ο Νίκος Καζαντζάκης «πρέπει να την αγαπάμε την ευθύνη». Να βγούμε μπροστά όλοι εμείς που δεν μας ενδιαφέρει ο μισθός και τα προνόμια του βουλευτή. Όλοι όσοι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε όχι για τα αξιώματα, αλλά για να δημιουργήσουμε αξίες γι’ αυτούς που εκπροσωπούμε. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πάμε στην «επόμενη μέρα», στην Ελλάδα που θα μας ξανακάνει περήφανους που είμαστε Έλληνες.

Γιατί στη μονοεδρική της Ζακύνθου;

Η Ζάκυνθος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Είναι ο τόπος καταγωγής μου, ο τόπος των αναμνήσεων από τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων, ο τόπος που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά. Όλοι οι Ζακυνθινοί είμαστε πολύ περήφανοι για το νησί μας. Για την ιστορία του, την προσφορά του, τον πολιτισμό του, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει στον ελληνικό τουρισμό. Και η αλήθεια είναι πως μας πονάει να βλέπουμε τον τόπο μας να χάνει έδαφος, να μένει πίσω. Κανένα αίτημά του να μην εισακούγεται. Καμία πρόταση να μην φτάνει στα αυτιά των αρμοδίων και οι εκκρεμότητες να πολλαπλασιάζονται. Κάτι έφταιξε για να συμβεί αυτό κι έχει ονοματεπώνυμο. Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής. Η ώρα του νέου, του υπεύθυνου, του αποτελεσματικού.

Ο βουλευτής πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη και όχι το αντίστροφο που συμβαίνει σήμερα. Γι’ αυτό και ξεκινάω έναν δύσκολο, αλλά όμορφο αγώνα, με στόχο να αποκτήσει η Ζάκυνθος την εκπροσώπηση που πραγματικά της αξίζει. Να αποκτήσει νέα δύναμη και φωνή, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Το χρωστάω στον τόπο μου και θα βάλω τα δυνατά μου.

Ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο δυνατό σας σημείο σε αυτή την πρώτη εκλογική «μάχη», για την είσοδό σας στο Εθνικό Κοινοβούλιο;

Είμαι ο εαυτός μου. «Τρέχω» επιχείρηση και ξέρω πως βγαίνει το ψωμί. Γνωρίζω από «πρώτο χέρι» τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο νησί μας για να τα βγάλουν πέρα. Ζω την αγορά. Ο βουλευτής πρέπει να γνωρίζει, όχι να νομίζει. Γιατί μόνο έτσι μπορεί πραγματικά να εκφράσει αποτελεσματικά τις αγωνίες, αλλά και τις ελπίδες των συμπολιτών του. Η Ζάκυνθος έχει αναξιοποίητες δυνατότητες και είναι ώρα να τις ξεδιπλώσει. Με σχέδιο και δουλειά να δημιουργηθούν αξίες για όλους. Για τον τουρισμό, για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους, για τη νέα γενιά που ζει στην αβεβαιότητα. Ναι, ξέρω να δημιουργώ αξία και το έχω αποδείξει με τη δουλειά μου. Γι’ αυτό και εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση των Ζακυνθινών.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της σημερινής κυβέρνησης;

Κάνει πολιτική με ταξικούς και όχι με εθνικούς όρους. Γι’ αυτό και χτύπησε τόσο ανελέητα τη μεσαία τάξη. Η υπερφορολόγηση καταστρέφει κόπους και περιουσίες. Η αποποίηση κληρονομιάς έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ. Φόροι, τέλη, χαράτσια και εισφορές. Αυτό είναι το μοτίβο της σημερινής διακυβέρνησης, έχοντας στοχοποιήσει τον Έλληνα νοικοκύρη, για να τον μετατρέψει σε επαίτη επιδομάτων αναξιοπρέπειας, να τον έχει όμηρο και να τον ελέγχει. Ούτε διορθώνονται όλα με προεκλογικά ταξίματα και υποσχέσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να πάρει ανάσα, να σηκωθεί στα πόδια της. Δεν θα γίνουμε χώρα επαιτών, όταν μπορούμε να γίνουμε «μαγνήτης» επενδυτών. Το μόνο εμπόδιο είναι αυτή η κυβέρνηση. Όσο συντομότερα βγάλουμε από τον δρόμο της χώρας αυτό το εμπόδιο, τόσο καλύτερα θα είναι για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η υπερφορολόγηση στην οποία αναφερθήκατε, πόσο επηρεάζει τον Τουρισμό;

Αν καταφέρει ο τουρισμός να «ανοίξει τα φτερά» του θα «απογειώσει» τις δυνατότητες της χώρας. Τα τεράστια βάρη μας κρατάνε. Ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία έδειξαν την προσφορά τους μέσα στην κρίση. Στήριξαν την οικονομία, κράτησαν όρθια την κοινωνία. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα μπορεί να προσφέρει αν βρει ένα πιο φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, αντί για μια συγκροτημένη πολιτική ενεργητικής υποστήριξης, γινόμαστε μάρτυρες αποσπασματικών μέτρων προεκλογικής παροχολογίας. Αξίζει καλύτερα ο τουρισμός από το να είναι πεδίο για προεκλογικές εντυπώσεις.

Εκτιμάτε πως μετά από μία σειρά ετών έντονης αύξησης των τουριστικών αφίξεων, θα επέλθει φέτος η σταθερότητα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας ανησυχούν και θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί «αναχώματα», για να κρατήσουμε ψηλά την ανταγωνιστικότητά μας. Αυτό δεν έγινε, τώρα έτσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα να συζητάμε για το τι και πώς θα μπορούσε να γίνει. Πάμε με τον «αυτόματο» και βλέπουμε πως όλα θα κριθούν …last minute. Αλλά αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα. Δεν μπορούμε να είμαστε «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Χρειάζεται να συμφωνηθεί μια εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, ο οποίος, σε τελική ανάλυση, είναι εθνική υπόθεση.

Δηλαδή, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική σήμερα;

Η απλή καταμέτρηση των αφίξεων δεν συνιστά στρατηγική. Ούτε το να κάνουμε «μαντεψιές» για το πως θα πάει κάθε νέα σεζόν. Στρατηγική σημαίνει έχω ένα όραμα σχετικά με το πως θέλω να μοιάζει ο τουρισμός στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια και ξεκινάω από σήμερα για να κάνω το όραμα σχέδιο, συζητώντας και συμφωνώντας με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους.

Τίποτα μεγάλο δεν γίνεται αν δεν είμαστε όλοι δεσμευμένοι να εργαστούμε, να συνεργαστούμε, να πιάσουμε συγκεκριμένους στόχους και να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει σοβαρή εθνική στρατηγική για τον τουρισμό που συνεισφέρει άνω του 25% του ΑΕΠ της χώρα. Ε, πως να το κάνουμε… ο τουρισμός είναι πια πολύ μεγάλος και σημαντικός για να αφήνεται στην τύχη του.

Θα είναι αλλιώς πιστεύετε με μια επόμενη κυβέρνηση;

Η επόμενη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει στην κορυφή της ατζέντας της τον Τουρισμό. Αυτό μπορώ να σας το βεβαιώσω προσωπικά.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΗ: Στην κορυφή της ατζέντας της ΝΔ ο Τουρισμός

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *