© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

CLIA: Στα 31,5 εκατομμύρια οι επιβάτες κρουαζιέρας εφέτος | Προβλέψεις για σχεδόν 40 εκατ. το 2027

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο παγκόσμιος τουρισμός κρουαζιέρας προβλέπεται να ξεπεράσει φέτος τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ ο κλάδος αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά σχεδόν 20% έως το 2028, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Εταιριών Κρουαζιέρας (CLIA).

Σύμφωνα με την έκθεση της CLIA για την κατάσταση του κλάδου της κρουαζιέρας το 2023, ο τουρισμός κρουαζιέρας αναμένεται να φθάσει φέτος στο 106% των επιπέδων του 2019, με 31,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες να… ψηφίζουν κρουαζιέρα.

Η κρουαζιέρα συνεχίζει να είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του τουρισμού, κάνοντας “άλμα” από 29,7 εκατομμύρια το 2019 σε 36 εκατομμύρια το 2024, 37,2 εκατομμύρια το 2025 και 39,5 εκατομμύρια το 2027, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η παγκόσμια χωρητικότητα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 19% σε περισσότερες από 746.000 θέσεις ελλιμενισμού από το 2022 έως το 2028. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 85% όσων έχουν κάνει κρουαζιέρα θα ταξιδέψουν ξανά, ποσοστό κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Επιστροφή στον… τόπο του εγκλήματος

Οι επιβάτες κρουαζιέρας έχουν θετικό αντίκτυπο, καθώς το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει επιστρέψει σε έναν προορισμό που επισκέφθηκε για πρώτη φορά μέσω κρουαζιερόπλοιου. Οι ταξιδιώτες ξόδεψαν επίσης κατά μέσο όρο 750 δολάρια ανά άτομο σε πόλεις-λιμάνια κατά τη διάρκεια ενός τυπικού επταήμερου ταξιδιού.

Η Βόρεια Αμερική παραμένει η σημαντικότερη αγορά προέλευσης, αλλά ο κλάδος στο σύνολό του έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, με τη Μεσόγειο να καταγράφει τεράστια αύξηση και την Καραϊβική να παραμένει ο κορυφαίος προορισμός για τους επιβάτες κρουαζιέρας.

“Αν και επικροτώ τα ευρήματα της έκθεσης της CLIA για την κατάσταση της βιομηχανίας κρουαζιέρας, παραμένω προβληματισμένος για το γεγονός ότι η τιμή της κρουαζιέρας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών”, δήλωσε ο Scott Lara του TheCruiseGenius.com.

Αν οι εταιρίες κρουαζιέρας σταματήσουν να αυξάνουν τις τιμές, η κρουαζιέρα θα είναι μια εξαιρετική επιλογή διακοπών για όλου: εργένηδες, ζευγάρια και οικογένειες, σύμφωνα με τον κ. Lara.

Ένθερμοι υποστηρικτές της κρουαζιέρες οι νέοι

Η μελέτη της CLIA αποκάλυψε ότι το μέλλον του κλάδου της κρουαζιέρας είναι οι νεότερες γενιές, με τους GenX και τους Millennials να είναι οι πιο ένθερμοι για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού. Οι νεότεροι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν επίσης ταξιδιωτικούς συμβούλους για να κάνουν κράτηση κρουαζιέρας σε υψηλότερο ποσοστό από άλλες γενιές.

Νέες τεχνολογίες στο προσκήνιο

Στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας του κλάδου, οι εταιρίες κρουαζιέρας χρησιμοποιούν την τεχνολογία, τις υποδομές και τις λειτουργίες για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με πολλαπλά πιλοτικά έργα σε εξέλιξη και νέες τεχνολογίες πρόωσης να σχεδιάζονται και να δοκιμάζονται.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το 60% των πλοίων που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν το “ντεμπούτο” τους μεταξύ 2023 και 2028 θα βασίζονται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για την κύρια πρόωση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *