athens
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Cocomat, τα ξύλινα ποδήλατα, η θέα στην Ακρόπολη και τα … πράσινα άλογα

ΓΝΩΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη

ksd copyright
money tourism photo

Η υπόθεση με τα πολυώροφα κτίρια που εμποδίζουν την θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, είναι γνωστή σε όλους.

Όπως επίσης γνωστές σε όλους είναι οι όψιμες αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, από την ανακοίνωση του οποίου δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να πει η ηγεσία του, του -όπως πάντα καθυστερημένου- δήμου Αθηναίων, που ζητά από την κυβέρνηση αλλαγή του νομικού πλαισίου (σ.σ. ωχ, όταν ακούω αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, κάτι κακό θα μας βρει σίγουρα), του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που είδε πεδίο δόξης λαμπρό και άλλων, ων ουκ έστιν αριθμός.

Όλα αυτά δε ξεκίνησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι…
Μέχρι τότε οι αρμόδιοι, συναρμόδιοι και … αναρμόδιοι, ποιούσαν την νήσσαν, κοινώς έκαναν την πάπια.

Όμως εμένα μου κέντρισε το ενδιαφέρον, το γεγονός ότι το 10ώροφο κτίριο, που είναι έτοιμο να λειτουργήσει, ανήκει στην εταιρία Μπλε Κέδρος, συμφερόντων της και μετόχου της Cocomat, οικογένειας Ευμορφίδη, του Μιχάλη και του Πωλ.

Και δεν θα ασχολούμουν με το θέμα, αν τόσα χρόνια τώρα, δεν είχαν κάνει σημαία την προστασία της φύσης, την “επαναστατικότητα” και την καινοτομία των προϊόντων τους, τον σεβασμό της αισθητικής, και άλλα τέτοια εξόχως ηχηρά και εντυπωσιακά, πλην όμως αμφιβόλου περιεχομένου…

Γιατί όταν μιλάς για αισθητική, για σεβασμό, για προστασία της φύσης, για οδοντόβουρτσες από τρίχα … αλόγου (σ.σ. αραβικού άραγε ή μουλαριού;), όταν κατακεραυνώνεις όλους τους συμβατικούς επιχειρηματίες που δεν είναι τόσο “καινοτόμοι” όσο εσύ και ταυτόχρονα κοτσάρεις ένα 10ώροφο έκτρωμα, που “σκεπάζει” την Ακρόπολη, τότε τι ακριβώς είσαι;

Και βέβαια, η προσωπική μου θέση είναι ότι από την στιγμή που ο νόμος είναι σαφής και η οικοδομή είναι νόμιμη, ελάχιστα μπορούν να γίνουν.

Αλλά η υποκρισία είναι κάτι που με ενοχλεί…

ΥΓ: Όπως έγραψε ο καλός συνάδελφος Ηλίας Μπέλλος μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα υπάρξουν εξελίξεις σε ένα ομολογιακό ύψους 19 εκατ. ευρώ της Cocomat, που εκταμιεύτηκε το 2014 από την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά σταμάτησε να εξυπηρετείται από το 2015 και με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η εξαγορά του 50% της εταιρείας από το σχήμα Cmat Buyco των ομίλων Libra και The Cycladic, συμφερόντων των Γ. Λογοθέτη και Δ. Γουλανδρή αντίστοιχα. Με απλά λόγια δάνειο και τοκοχρεολύσια για κεφάλαια που δεν εισέρρευσαν στην εταιρεία, αφού τα εισέπραξαν οι παλαιοί της μέτοχοι και ιδρυτές, η οικογένεια Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη, που πούλησαν στους επενδυτές τη μισή τους εταιρεία.

Η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές του 2018 προχώρησε στην καταγγελία του δανείου και την έκδοση διαταγής πληρωμής για 6 εκατ. ευρώ κατά της Coco-Μat. Η εταιρεία αντέδρασε με αίτηση αναστολής, που απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο.

Αυτή κι αν είναι καινοτόμος πρακτική!!!

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *