Photo by David Becker on Unsplash
Photo by David Becker on Unsplash

Coolcation: Η νέα ταξιδιωτική τάση που απειλεί τη Μεσόγειο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολλοί ταξιδιώτες αποφεύγουν συστηματικά τη Μεσόγειο τελευταία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κι επιλέγουν διακοπές σε δροσερούς προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη, εξέλιξη η οποία φέρνει στο προσκήνιο μία νέα ταξιδιωτική τάση. Και το… όνομα αυτής “Coolcation”.

Δηλαδή δροσιά και διακοπές, αφού η λέξη προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων cool και vacation.

Στην κορυφή αυτής της νέας ταξιδιωτικής τάσης πρωτοστατούν δύο σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία και η Σουηδία, οι οποίες αποτελούν την έννοια των “δροσερών διακοπών”.

Δροσερά, λιγότερο πολυσύχναστα μέρη

Το 2023, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από αλλοδαπούς αυξήθηκε κατά 22% στη Νορβηγία, σημειώνοντας ρεκόρ τον Αύγουστο. Στη Σουηδία, η αύξηση ήταν 11%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η αύξηση αυτή αποδόθηκε στο τέλος των υγειονομικών περιορισμών το 2022 και στην πτώση των σκανδιναβικών νομισμάτων.

Μια έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία για τον οργανισμό προώθησης Visit Sweden αποκάλυψε ότι δύο στους πέντε Γερμανούς σχεδιάζουν να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες λόγω της ζέστης το καλοκαίρι στη νότια Ευρώπη. Έτσι, επιλέγοντας άλλες εποχές του έτους ή νέους προορισμούς, εκτός της Μεσογείου.

Η Susanne Andersson, επικεφαλής του οργανισμού Visit Sweden, ανέφερε: “Το Coolcation δεν έχει να κάνει μόνο με τον καιρό. Πρόκειται για ταξίδια σε προορισμούς όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι λίγο πιο δροσερές, ενώ υποδέχονται και λιγότερους ταξιδιώτες”.

Αντί για πολυσύχναστες μεσογειακές παραλίες και καύσωνα, πολλοί προτιμούν πλέον να βουτήξουν σε μια λίμνη ή ένα φιόρδ ή να αναπνεύσουν καθαρό αέρα σε μια πεζοπορία στο βουνό, σε σχετική απομόνωση. Αυτή η αλλαγή στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών επηρεάζονται από περιστατικά, όπως το μερικό κλείσιμο της Ακρόπολης λόγω καύσωνα τον Ιούνιο, αλλά και στις δασικές πυρκαγιές σε άλλα μέρη της νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC), είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συχνότητα και η ένταση της ακραίας ζέστης και η διάρκεια των κυμάτων καύσωνα έχουν αυξηθεί από το 1950 και σίγουρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μέχρι το 2050, περίπου ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα μπορούσε να εκτεθεί σε πολύ υψηλό κίνδυνο θερμικής καταπόνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη θερμική καταπόνηση θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ +1,5°C και +3°C.

Η μετατόπιση των ταξιδιωτών σε πιο δροσερούς προορισμούς  αποτυπώνεται στην περίπτωση του Ροβανιέμι, που βρίσκεται στη φινλανδική Λαπωνία και εκτείνεται στον Αρκτικό Κύκλο, και παρουσίασε αύξηση 29% στις διανυκτερεύσεις πέρυσι. Η Sanna Kärkkäinen, υπεύθυνη για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή, σημείωσε ότι η τάση των “δροσερών διακοπών” συνεχίζεται εδώ και χρόνια και έχει αποκτήσει δυναμική λόγω των εξαιρετικά θερμών καλοκαιριών στη νότια και κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτή η τουριστική έξαρση έχει επιφέρει προβλήματα, όπως η εξάπλωση της Airbnb και ζητήματα συμπεριφοράς των τουριστών.

“Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ο συνωστισμός”, επισήμανε ο Jan Ove Tryggestad, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος νορβηγικής πόλης από το 2011 έως το 2023. Ανέφερε την πρόσφατη άφιξη ενός τεράστιου κρουαζιερόπλοιου που μπορεί να φιλοξενήσει 6.000 επιβάτες και 2.000 μέλη πληρώματος. “Πρόκειται για ένα μικρό χωριό. Στο Hellesylt, υπάρχουν μόνο 280 με 300 κάτοικοι τον χειμώνα. Φυσικά, είναι ένα μικρό πολιτισμικό σοκ όταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξαφνικά έρχεται πάνω μας”, παραδέχτηκε. “Αλλά προσαρμοζόμαστε”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *