tez

Δ. Χαριτίδης : θετικά η Κρήτη, αρνητικά η Ρόδος από Ρωσία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με πτώση έκλεισε για την Ρόδο η ρωσική αγορά, παρά το γεγονός ότι οι άλλες περιοχές της Ελλάδας σημείωσαν άνοδο.
Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΖ ΤΟUR κ. Δημήτρης Χαριτίδης, καθώς από ό,τι αποδείχθηκε το ‘μπρα ντε φερ’ παίχθηκε κυρίως ανάμεσα στην χώρα μας και τους ανταγωνιστές της.

Μετά από το…. ‘ράλι’ στο οποίο είχαν επιδοθεί οι κρατήσεις από τη ρωσική αγορά κυρίως τους δύο πρώτους μήνες της φετινής τουριστικής σεζόν, όπου φάνηκε να υπάρχει τάση μεγάλης ανόδου με μεγάλα ποσοστά, η μείωση στις κρατήσεις άρχισε να γίνεται πιο εμφανής από τον περασμένο Μάιο. Κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους:
«Όσον αφορά τις αφίξεις, η ρωσική αγορά για την Ρόδο εμφανίζεται μειωμένη τώρα που έκλεισε και ο Σεπτέμβριος. Και μάλιστα τον Αύγουστο η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό δεν φάνηκε ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία του νησιού, καθώς ήταν γεμάτα ούτως ή άλλως, καταγράφοντας πολύ υψηλές πληρότητες λόγω μεγάλης ζήτησης. Ειδικά για την ρωσική αγορά, ενώ το ‘early-booking’ ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, με το πέρας των κρατήσεων αυτής της περιόδου και με την άνοδο των τιμών όλα άλλαξαν. Την ίδια περίοδο, το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας που είναι το ρούβλι, υποτιμήθηκε κατά 6% κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου με συνέπεια να σημειωθούν ακυρώσεις πτήσεων και ‘φρένο’ στην ροή των κρατήσεων. Επιπλέον, σημειώθηκε πρόβλημα και στην εύρεση κλινών, αφού οι τουρ οπερέιτορς δεν μπορούσαν να βρουν δωμάτια σε ελκυστικές τιμές και πακέτα προσφορών. Η Ρόδος λοιπόν, παρουσίασε μείωση αλλά η Κρήτη είχε αύξηση», ανέφερε ο κ. Χαριτίδης.
Όπως υποστήριξε, αρκετοί Ρώσοι τουρ οπερέιτορς βρέθηκαν μεσούσης της σεζόν να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα με συνέπεια να μειώσουν τα προγράμματά τους ακολουθώντας τις εξελίξεις. Μερικά γραφεία ωστόσο, κατέγραψαν μικρή αύξηση σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες σε μερικές περιοχές.
Ερωτηθείς για τις προοπτικές της επόμενης σεζόν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΖ ΤΟUR υπογράμμισε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για την ρωσική αγορά, καθώς οι προτιμήσεις των Ρώσων εκδηλώνονται αργότερα.
«Η ρωσική αγορά ξεκινάει να λειτουργεί αργά. Κάποια συμβόλαια γίνονται από τώρα αλλά και πάλι είναι νωρίς. Όσον αφορά την Ρόδο, επειδή του χρόνου αναμένεται να προστεθούν πολλές νέες κλίνες και μάλιστα με πεντάστερα ξενοδοχεία, απομένει να δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει. Εμείς θέλουμε να δούμε αυξήσεις από όλες τις αγορές και όχι μόνον από την ρωσική» όπως είπε.
Να σημειωθεί ακόμη ότι τον Μάρτιο του 2018, στην Ρωσική Ομοσπονδία έχουν Προεδρικές Εκλογές με συνέπεια να σημειώνεται μία επιφύλαξη μέχρι να τελειώσει η εκλογική διαδικασία ώστε οι Ρώσοι να επιλέξουν αργότερα το πού θα κάνουν τις διακοπές τους.
«Εάν δεν σημειωθεί κανένα συγκλονιστικό απρόοπτο στις Προεδρικές Εκλογές, θα πρέπει να κρατήσουμε μία στάση αναμονής. Ωστόσο η επόμενη σεζόν, εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολη από πολλές απόψεις καθώς υπάρχουν προβλήματα και στην λειτουργία των τουριστικών γραφείων στην Ρωσία. Ο εσωτερικός τουρισμός παρουσίασε μεγάλη πτώση και η ρωσική κυβέρνηση θέλει να τον ενισχύσει με κάθε τρόπο. Γι αυτό είναι πάρα πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθούν όλα» κατέληξε ο κ. Χαριτίδης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *