money tourism photo
money tourism copyright photo

Δ. Καραλής: Το κόστος των test Covid να καλυφθεί από το τέλος διαμονής

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Μέρος των εισπράξεων του τέλους διαμονής να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δαπανών των test Covid, προτείνει με επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτριος Καραλής, ο οποίος επικροτεί τις ανακοινώσεις Θεοχάρη για έναρξη της σεζόν στις 14 Μαϊου.

Ο κ. Καραλής υπογραμμίζει ότι “Ο οδικός χάρτης για την επανέναρξη λειτουργίας του τουρισμού και των επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό απαιτεί ιεράρχηση ενεργειών και στόχων που προϋποθέτουν συνεννόηση. Δεν είμαστε σε ένα  στίβο που περιμένουμε τον αφέτη να δώσει το σύνθημα για να τρέξουμε όταν δεν γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση θα πάμε, με ποια εφόδια και ποια απόσταση θα χρειαστεί να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Και καταλήγει: “Χωρίς να μεμψιμοιρούμε, εμείς, τουλάχιστον στη Μεσσηνία για την οποία έχουμε θέση και άποψη, είμαστε διατεθειμένοι να μη μείνουμε πίσω στο ξεκίνημα της φετινής τουριστικής χρονιάς και να κάνουμε ότι μπορούμε για να προετοιμαστούμε επαρκώς ώστε η φετινή χρονιά να έχει από την προηγούμενη καλύτερα αποτελέσματα”.

Η επιστολή

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Η άκρως αισιόδοξη προοπτική του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαϊου αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ευχάριστη είδηση.  Συγκρατούμε την εξαγγελία του υπουργού Τουρισμού κ. Χ.Θεοχάρη και, δεδομένης της σοβαρότητας της θεσμικής του θέσης, οφείλουμε να ετοιμαζόμαστε για αυτή την ημερομηνία.

Ωστόσο,  η επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων αποτελεί σύνθετο εγχείρημα και απαιτεί σειρά προετοιμασιών που με τη σειρά τους, χρειάζονται και ενδείξεις ως προς την πορεία των κρατήσεων.

ksd PRIMAGEL
adv

Δεδομένου ότι, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή όλα δείχνουν ότι θα κινηθούμε με late bookings, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα σε ότι αφορά τις πληρότητες και η ανησυχία είναι λογικό να παραμένει.

Επίσης, δεν γνωρίζουμε τις διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη αλλά και το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να προσεγγίσουμε με αποτελεσματικό και πειστικό τρόπο τους συνεργάτες μας ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό, αφού ούτε καν το κόστος των tests έχει αποσαφηνιστεί ποιος τελικά θα το επιβαρυνθεί αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν.

Η ανάληψη του κόστους κάλυψης της σχετικής δαπάνης, είναι άδικο και παράλογο να το επιβαρυνθεί ο κλάδος μας, ο οποίος, ανεξαρτήτως μεγέθους κάθε επιχείρησης, έχει πληγεί σοβαρά από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας και με ανελαστικά έξοδα και άλλες δαπάνες να «τρέχουν» είτε λειτουργεί μια μονάδα είτε όχι.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειονότητα στη Μεσσηνία η επιβάρυνση του κόστους είναι ανέφικτη και συνιστά απαγορευτική πρόσθετη δαπάνη. Είναι εύκολα λοιπόν αντιληπτό ότι, αν  το κόστος αυτό δεν συμπεριληφθεί στις διμερείς συμφωνίες και, τελικά, αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργηθούν αναγκαστικά δύο ταχύτητες ως προς την κατηγορία και τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων. Εκείνων των ελάχιστων που μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος και εκείνων , στη συντριπτική πλειοψηφία, που αδυνατούν.

Αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης εκ μέρους της Πολιτείας διότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη δυναμική εκκίνηση του σημαντικότερου κλάδου της οικονομίας που αποτελεί ο Ελληνικός Τουρισμός.

Οι εισπράξεις από το τέλος διαμονής μπορούν να εισφερθούν για την κάλυψη μέρους της σχετικής δαπάνης, πρόταση την οποία καταθέτουμε για εξέταση προς κάθε αρμόδια πλευρά.

Ο οδικός χάρτης για την επανέναρξη λειτουργίας του τουρισμού και των επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό απαιτεί ιεράρχηση ενεργειών και στόχων που προϋποθέτουν συνεννόηση. Δεν είμαστε σε ένα  στίβο που περιμένουμε τον αφέτη να δώσει το σύνθημα για να τρέξουμε όταν δεν γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση θα πάμε, με ποια εφόδια και ποια απόσταση θα χρειαστεί να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χωρίς να μεμψιμοιρούμε, εμείς, τουλάχιστον στη Μεσσηνία για την οποία έχουμε θέση και άποψη, είμαστε διατεθειμένοι να μη μείνουμε πίσω στο ξεκίνημα της φετινής τουριστικής χρονιάς και να κάνουμε ότι μπορούμε για να προετοιμαστούμε επαρκώς ώστε η φετινή χρονιά να έχει από την προηγούμενη καλύτερα αποτελέσματα.

Ευελπιστούμε ότι με τη στήριξη της Κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας, με τη σωστή και αποτελεσματική προβολή και κυρίως, με την παροχή αποτελεσματικών κινήτρων για την πραγματοποίηση των ταξιδίων, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας αλλά και τη χώρα διατηρώντας την ελληνικότητα των επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος που κάθε περιοχή διαθέτει”.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *