GREECE (πολιτικοί κατηγορούνται ξανά): all time cl…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

GREECE (πολιτικοί κατηγορούνται ξανά): all time classic
Επιστολή συμπαράστασης στον Νίκο Καραχάλιο

Νίκο δεν είσαι μόνος, είμαστε μαζί σου, όλοι θύματα μιας μεγάλης απάτης που έστησαν κάποιοι για να μας φθείρουν πολιτικά, οικονομικά, ψυχολογικά.
Νίκο εμείς σε καταλαβαίνουμε, προσπάθησε όμως να μας καταλάβεις κι εσύ.
Η επιλογή σας στην ηγεσία του Τουρισμού δεν ήταν τυχαία. Εσύ το think tank της Νέας Δημοκρατίας, η Όλγα γόνος μιας μεγάλης οικογένειας από το μεγαλύτερο τουριστικό destination της Ελλάδας και απάντηση στο άλλο nice face του Υπουργείου Τουρισμού, την προκάτοχο Άντζελα Γκερέκου.
Οριστήκατε επικεφαλής της βαριάς μας βιομηχανίας, του Τουρισμού, στην πιο δύσκολη αλλά και πιο προκλητική περίοδο για να δημιουργήσετε την καινούργια εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο. Κληθήκατε να διαχειριστείτε το πιο βαρύ brand, Greece, στην πιο αρνητική για το ίδιο το brand περίοδο.
Δύσκολο έργο, έργο που ένας σύγχρονος γκουρού της επικοινωνίας, ο Πίτερ Οικονομίδης, το έχει αναλύσει όσο πιο διεξοδικά γίνεται, το Rebranding Greece το γνωρίζεις βέβαια και απ’ ότι φαίνεται έχει εμπνεύσει την ομάδα σου. Αλλά σ’ αυτό θα επανέλθω παρακάτω.
Η φούρια με την οποία μπήκες στον Τουρισμό Νίκο μου, έφερε άμεσα αποτελέσματα. Τόσα χρόνια κοιμόμασταν, χωρίς σλόγκαν, χωρίς λογότυπο, χωρίς προσανατολισμό. Και ήρθατε, προκηρύξατε σε λίγες μέρες πρόχειρο διαγωνισμό με τίτλο: «Κατάρτιση επικοινωνιακού σχεδίου προβολής και προώθησης του Ελληνικού τουρισμού στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας κατά την περίοδο από τον Δεκέμβριο 2012 έως και τον Μάιο του έτους 2013 (6μηνης διάρκειας) με τίτλο “Στρατηγική του ΕΟΤ για online/offline επικοινωνία της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός”». Δηλαδή, με έναν γρήγορο και πολύ πρόχειρο διαγωνισμό ντεμέκ (δήθεν στα ελληνικά) μόνο για τις αγορές Αγγλίας – Γερμανίας, με ελάχιστες προθεσμίες και αμοιβή 60.000 ευρώ, καταφέρατε να περάσετε τη νέα εικόνα της Ελλάδας, η οποία θα μας «στοιχειώνει» από εδώ και πέρα με το … ψαγμένο μήνυμα: Greece, all time classic. Το ίδιο σλόγκαν που χρησιμοποιήθηκε για διαφήμιση τσιγάρων πριν από 20 χρόνια. Ένα άχρωμο και άοσμο σλόγκαν της πλάκας που η ανάδοχος Clever Bank του πρώην υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Τζιώτη, το έντυσε αντιγράφοντας το στυλ παρουσίασης του Οικονομίδη και το παρουσιάσατε σε αποκοιμισμένους τουριστικούς φορείς και δημοσιογράφους ως τη νέα εικόνα μας. Μα καλά ρε Νίκο, τι σκεφτόσουν;
Και αφού έληξε η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την εικόνα μας στην Αγγλία και Γερμανία, αναθέσατε επείγουσα έρευνα στην Αγγλία κόστους 15.000 ευρώ με θέμα: πώς μας βλέπουν οι Βρετανοί. Πρώτα φτιάχνεις δηλαδή το new look σου και μετά ρωτάς ρους πελάτες σου τι περιμένουν από εσένα.
Και μέσα σε λίγες μέρες διοργανώνεις σούπερ event στο Southbank του Λονδίνου με κόστος άλλες 75.000 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα δαπάνησες 150.000 ευρώ για την προβολή της Ελλάδας μόνο στη Μ. Βρετανία.
Και τώρα, ο σύμβουλός σου προσπαθεί να εισπράξει άλλα 150 χιλιάρικα.
Με λίγα λόγια Νίκο, το πέρασμά σου από τον ΕΟΤ μας άφησε: 300.000 ευρώ χαμένα λεφτά + πόσα άλλα σε απ’ ευθείας αναθέσεις για καταχωρίσεις κλπ. Εσύ Νίκο παραιτήθηκες και καλά έκανες. Την ζημία που θα υποστεί η Ελλάδα από το πέρασμά σου, ποιος θα την πληρώσει; Τον all time classic σταυρό του μαρτυρίου μας, ποιος θα τον σηκώσει; Εμείς, Νίκο μου επιστήμονα του ιδεολογικού της Ν.Δ., εμείς θα κουβαλήσουμε το σταυρό. Τα λεφτά όμως Νίκο δεν τα πήραμε εμείς. Τα πήρε ο Τζιώτης, η Παναγιωτάκη κι εσύ. Εμείς όχι μόνο σας αφήσαμε να τα σουφρώσετε αλλά θα πρέπει να ξαναπλύνουμε το damaged profile μας από την “πεφωτισμένη» σας παρέμβαση.
Εσύ, μπορείς να συνεχίσεις την καριέρα σου δίνοντας διαλέξεις στο Χάρβαρντ και στο Γέιλ, ακολουθώτας το δρόμο των άλλων σωτήρων μας (GAP, Γερουλάνου, Παπακωνσταντίνου κλπ).
Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν Ολυμπιακό;