dikastiria

Δεκτή υπό αίρεση η συμφωνία εξυγίανσης γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Με απόφαση, που εξέδωσε την Παρασκευή, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, έγινε δεκτή υπό αίρεση, η αίτηση γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας του νησιού, για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσής της στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.

Το δικαστήριο με την απόφαση του τάσσει ειδικότερα δεκαήμερη προθεσμία προκειμένου να τροποποιήσει την από 28 Ιουνίου 2018 υπό επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης κατά τρόπο ώστε να συμπεριλάβει και ρυθμίσει την αποπληρωμή απαίτησης ύψους 84.000 ευρώ περίπου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και περαιτέρω να παράσχει διευκρινήσεις με την προσκόμιση εγγράφων από τα οποία να προκύπτει η εγγραφή εμπράγματης ασφάλειας υπέρ μιας Ομόρρυθμης Εταιρίας της Ρόδου, το ποσό της απαίτησης και της εγγραφής, την ταυτότητα του ακινήτου επί του οποίου έχει εγγραφεί το βάρος και τον ιδιοκτήτη αυτού.

Πιο συγκεκριμένα η αίτηση υποβλήθηκε από μια ανώνυμη εμπορική ξενοδοχειακή τουριστική εταιρεία, που εδρεύει στην Κρεμαστή, ενώ στην δίκη άσκησε κυρία παρέμβαση η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου και πρόσθετη παρέμβαση η Alpha Bank.
Πρόσθετες παρεμβάσεις ασκήθηκαν από μια Ανώνυμη Εταιρεία που εδρεύει στην Βούλα Αττικής, 62 υπάλληλοι, η Τράπεζα Πειραιώς και 3 μέτοχοι της ξενοδοχειακής εταιρείας.
Κυρία παρέμβαση άσκησαν πέραν του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ και 13 πιστωτές (ιδιώτες και εταιρείες).

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων το «κούρεμα» των οφειλών σε ιδιώτες σε ποσοστό 80% γεγονός που δικαιολογεί εν πολλοίς και τις κύριες παρεμβάσεις, που ασκήθηκαν.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει έλθει σε συμφωνία με τις δύο ως άνω τράπεζες, για την αναδιάρθρωση και ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 5,2 εκατ. ευρώ περίπου και λειτουργεί δύο ξενοδοχεία στην πόλη της Ρόδου.
Λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πτώχευσης ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, κυρίως τα έτη 2011 και 2012, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες τις οποίες δεν μπόρεσε να αποσβέσει μέχρι σήμερα.
Τα οικονομικά της προβλήματα επιδεινώθηκαν εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης αλλά και των capital controls.
Στην αίτησή της, αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών οδήγησαν στην μείωση εισροών κεφαλαίου.
Παρουσίασε αρνητικό κύκλο κεφαλαίου την περίοδο 2013-2015 και δεν έχει επαρκή ρευστότητα για να αποπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.
Ο δανεισμός της ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 στα 35 εκατ. ευρώ και οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο στις 420.000 ευρώ περίπου.
Σήμερα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για να ενισχυθεί με ρευστό και ταυτόχρονα να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων της μέσω αναδιάρθρωσης αυτών.
Η εταιρεία έχει πετύχει εξάλλου την μη κατάσχεση σε τραπεζικούς της λογαριασμούς και στην ακίνητη περιουσία της από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.
Οι οφειλές της στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ αντιπροσωπεύουν το 3,8% των συνολικών οφειλών της σε πιστωτές.

Στο Σχέδιο Εξυγίανσης της αναφέρεται ότι οι πιστωτές συνολικά έχουν απαιτήσεις ύψους 67,5 εκατ. ευρώ περίπου και η αιτούσα έχει συνάψει συμφωνία εξυγίανσης με την Τράπεζα Πειραιώς για απαίτηση ύψους 37,8 εκατ. ευρώ περίπου και την Alpha Bank για απαίτηση ύψους 10,2 εκατ. ευρώ περίπου.
Εχει συμφωνήσει για την αποπληρωμή οφειλών ύψους 48 εκατ. ευρώ περίπου και πρότεινε σχέδιο για την ρύθμιση των οφειλών της στον ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Δημόσιο και τους εργαζόμενους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *