© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Deloitte: Η Ελλάδα “μαγνήτης” για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην τριάδα των χωρών της Ευρώπης που θα προσελκύσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχειακών επενδύσεων το επόμενο έτος αποκάλυψε η Deloitte, στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνάς της για την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου, η εταιρία εξέτασε περισσότερα από 100 υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών, φορέων εκμετάλλευσης, δανειστών, προγραμματιστών και επενδυτών.

Τα βασικά ευρήματα

Τα βασικά ευρήματα, έχουν  ως εξής:

Περισσότερες πωλήσεις προβληματικών, ξενοδοχειακών, περιουσιακών στοιχείων αναμένονται, καθώς στη φετινή έρευνα, το 27% των ερωτηθέντων περιμένει να δει κάτι τέτοιο, ποσοστό διπλάσιο, σε σχέση με πέρυσι.

Ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το 83% των ερωτηθέντων. Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις παραμένουν υψηλή προτεραιότητα για το 63% των διευθυντών ξενοδοχείων.

Στην έρευνα ζητήθηκε να αναδειχθεί η πιο ελκυστική πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023, με τις απαντήσεις να διαμορφώνουν την ακόλουθη κατάταξη, κατά σειρά δημοτικότητας:

-Άμστερνταμ
-Λισαβόνα (η κορυφαία επιλογή του περασμένου έτους)
-Λονδίνο (δεύτερη αγαπημένη επιλογή πέρυσι)

Οι χώρες που εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο το 2023 στις ξενοδοχειακές επενδύσεις είναι οι εξής:

-Πορτογαλία (33%)
-Ισπανία (33%)
-Ελλάδα (31%)

Η έρευνα της Deloitte παρέχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Άλλες ενδείξεις απηχούσαν αυτή την άποψη. Ο αγωγός κατασκευής ξενοδοχείων στην Ευρώπη βελτιώθηκε αργά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης σημειώθηκε σε μια μικρή μερίδα αγορών. Οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του κατασκευαστικού αγωγού της Ευρώπης, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lodging Econometrics, οι εξής:

-Η Βρετανία, με 309 ξενοδοχειακά έργα (46.296 δωμάτια)
-Η Γερμανία, με 258 ξενοδοχειακά έργα (44.692 δωμάτια)
-Η Γαλλία, με 152 ξενοδοχειακά έργα (17.338 δωμάτια)
-Η Πορτογαλία, με 123 ξενοδοχειακά έργα (14.811 δωμάτια)
-Η Πολωνία, με 85 ξενοδοχειακά έργα (12.205 δωμάτια)

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τους μεγαλύτερους αγωγούς ήταν:

-Το Λονδίνο, με 80 ξενοδοχειακά έργα (13.683 δωμάτια)
-Το Ντίσελντορφ, με 46 ξενοδοχειακά έργα (8.492 δωμάτια)
-Το Παρίσι, με 35 ξενοδοχειακά  έργα (5.540 δωμάτια)
-Η Λισαβόνα, με 34 ξενοδοχειακά έργα (3.850 δωμάτια)

Ενώ ορισμένοι επενδυτές και κατασκευαστές ξενοδοχείων θα αντιμετωπίσουν το επόμενο έτος δυσκολίες, κάποιοι άλλοι θα βρουν ευκαιρίες σε τιμές αξίας και θα ευημερήσουν. Η επιλογή των “μαχών” του καθενός θα είναι κρίσιμη. Ακίνητα σε κέντρα πόλεων, που απολαμβάνουν σημαντική εγχώρια ζήτηση ή μακροχρόνια συμβόλαια με παγκόσμιες μάρκες θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ελκυστικά, αν κρίνει κανείς από την πρόσφατη ροή συμφωνιών.

Mερικές από τις τελευταίες συμφωνίες

Ορισμένα από τα πιο πρόσφατα deals στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ευρώπη είναι:

Η συμφωνία του Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) με τη βρετανική εταιρία παροχής ξενοδοχειακών συμβουλών Hamilton-Pyramid Europe για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με αρχικό κεφάλαιο περίπου 475 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση ξενοδοχείων σε μεγάλες πόλεις και τουριστικά θέρετρα στην Ευρώπη. Η εταιρία απέκτησε το W Rome έναντι περίπου 172 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η alter AG γνωστοποίησε αυτό τον μήνα ότι θα επενδύσει περίπου 200 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε διάστημα δύο ετών, για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Sonnenberg, στο Seelisberg της Ελβετίας, μαζί με ορισμένα υποστηρικτικά ακίνητα γύρω από αυτό.

Ακόμη, η Perial Asset Management ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι απέκτησε ένα Premier Inn, στο Ανόβερο, για περίπου 27 εκατομμύρια  ευρώ.

Οι 10 καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged

2 σχόλια στο “Deloitte: Η Ελλάδα “μαγνήτης” για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023

  1. Το μεσιτικό Γραφείο ΜΕΣΙΝΕΤ ΜΕΠΕ που βρίσκεται στην Σάμο Θωρεί ότι η Σάμος Ένα από τα Ωραιότερα νησιά του Αιγαίου με τον Πυθαγόρα τον Αρίσταρχο το ευπαλίνειο όρυγμα το Ναό της Ήρας Με καταγάλανες παραλίες, με δυο βουνά τον Κέρκη άγριο και επιβλητικό και τον Καρβούνη ήμερο και επισκέψιμο αποτελεί ένα ακατέργαστο διαμάντι που ζητάει επενδυτές με μεγάλα κέρδη . Η αγορά γης είναι οικονομική και με πολλές προσδοκίες .

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *