Η Deloitte προειδοποιεί για συρρίκνωση των τουριστικών δαπανών

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντική πτώση στις ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών καταναλωτών διαπιστώνει εφέτος, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 χρόνων που παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, η Deloitte. Αυτό ανακοίνωσε στο Barclays Travel Forum, προχθές, ο ανώτερος συνεργάτης της, Graham Pickett. Εντούτοις, παρά την ύφεση, η εταιρία παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές του κλάδου.

Μπροστά σε 300 ταξιδιωτικούς αντιπροσώπους στο 13ο ετήσιο φόρουμ ο ίδιος ο Pickett ανέφερε, ότι η αλλαγή στον τύπο των διακοπών που οι καταναλωτές επιλέγουν φαίνεται ότι θα επηρεάσει τις δαπάνες για τα ταξίδια και προέβλεψε ότι η αγορά θα είναι «αρκετά δύσκολη».

«Θα υπάρξει αύξηση της χωρητικότητας και κάποιες προσφορές. Αυτό ίσως είναι καλό ίσως κακό. Ωστόσο, ο ταξιδιωτικός κλάδος μπορεί να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα στις προκλήσεις, αφού δεν πρόκειται για μια βιομηχανία που “παλεύει” με τις αλλαγές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ολοένα διευρυνόμενο εμπορικό χάσμα. Έχουμε έναν πολύ νευρικό καταναλωτή σήμερα. Εξετάζοντας το ταξιδιωτικό εμπόριο και την οικονομία θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία στον καταναλωτή. Το προσωπικό χρέος είναι σίγουρα αυξημένο».

Ανησυχία για το Α.Ε.Π. στο Ην. Βασίλειο

Ο Pickett υποστήριξε ότι ενώ οι προβλέψεις σχετικά το Α.Ε.Π. (GDP) παγκοσμίως είναι θετικές, το Ην. Βασίλειο είναι μία από τις χώρες που έχουν υποβαθμιστεί και υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για την παγκόσμια οικονομία.

Συμπλήρωσε, πως αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν μεγάλα χρέη σε δολάρια Η.Π.Α. «πρέπει να τρέξουν λίγο πιο γρήγορα για να εξοφλήσουν αυτά τα χρέη» λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου.

«Υπάρχει μια νευρικότητα στην αγορά σχετικά με το κατά πόσο αυτές οι οικονομίες θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν αυτά τα χρέη», δήλωσε ο Pickett.

Πρόσθεσε ότι και ο πληθωρισμός ακόμα θα παρουσιάσει ανακατατάξεις, όπως υπάρχει και η προοπτική για αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, απέκλεισε την άνοδο των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία και την Ιταλία προκαλεί, επίσης, αβεβαιότητα, όπως πρόσθεσε ο Pickett, αναφέροντας ότι οι Ιταλοί είναι τώρα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι οι Ισπανοί, που αντέδρασαν στον αντίκτυπο του ευρώ.

Σύμφωνα με τον Pickett, το ευρώ είναι ένα νόμισμα χωρίς συνεπή δημοσιονομική πολιτική και υπαγορεύεται από πολιτικές ανισότητες εντός της Ευρωζώνης, που τείνει να δυναμώνει τη Γερμανία. Η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την Ευρώπη, επομένως, δεν θεωρείται κάτι καλό από τα υπόλοιπα μέλη.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της κρίσης στο Ιράν. Περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως αναμένεται να «βγουν» από την αγορά, και αυτό σημαίνει πως τα παγκόσμια αποθέματα είναι χαμηλά, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να μειώσει την παραγωγή.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *