Deutsche

Deutsche Bank: Πότε θα ξεκινήσουν οι διακοπές φέτος | Ποια μέτρα προτείνει|ΜΕΛΕΤΗ

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε 3 μήνες προβλέπει ότι θα ξεκινήσει η θερινή σεζόν στη Βόρεια Ευρώπη η Deutsche Bank σε πρόσφατη έκθεσή της τονίζοντας, ότι ο Κορωνοϊός έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν επηρεάσει κάθε είδος μετακίνησης.

Εάν ο αποκλεισμός διαρκέσει έως και το καλοκαίρι, τότε οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, όπως αυτοί της Μεσογείου, θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Ο τουρισμός στις μεσογειακές χώρες δημιουργεί ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ. Στην Ιταλία και την Ισπανία ο Τουρισμός συμβάλλει στο 13% και το 14.6% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018. Στην Ελλάδα υπολογίζεται, ότι ο Τουρισμός συμβάλλει στο 20.6% του ΑΕΠ.

primagel
adv

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, το κλείσιμο των ξενοδοχείων και οι ακυρώσεις φεστιβάλ και συνεδρίων λόγω του Κορωνοϊού έχουν προκαλέσει απώλειες εσόδων σε όλους τους τομείς με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για χρεοκοπίες να είναι αυξημένος. Το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εσόδων του τουρισμού προέρχεται από τη θερινή περίοδο, όταν οι τιμές και οι πληρότητες των εταιριών του κλάδου ξεπερνούν τον ετήσιο μέσο όρο.

Εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί διατηρηθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι εταιρίες, οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι εθνικές οικονομίες ενδέχεται να βρεθούν σε αδιέξοδο. Προβλέπεται, επίσης, να υπάρξουν και κοινωνικές αναταραχές  στις πατρίδες των τουριστών (Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Σκανδιναβικές χώρες) λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης ταξιδιών το Πάσχα, το οποίο αποτελεί μια σημαντική περίοδο για τον κλάδο, ενώ η κατάσταση δεν προβλέπεται να έχει αλλάξει μέχρι τον Μάιο.

Τα μέτρα

Η Deutsche Bank αναφέρει ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα από τις διακοπές, αλλά προτείνει μια σειρά από μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση και να υπάρξει η απαραίτητη ασφάλεια για την επανεκκίνηση των ταξιδιών:

  1. Ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων: Η έρευνα αναφέρει ότι οι συναυλιακές εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ και τα συνέδρια, που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, αποτελούν μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του Κορωνοϊού συγκριτικά με μια οικογενειακή εκδρομή στην εξοχή, την ανάβαση σε βουνό ή έναν ποδηλατικό γύρο.
  2. Προμήθεια απολυμαντικών και υγειονομικού εξοπλισμού από τις τουριστικές εγκαταστάσεις: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προμήθειας των τουριστικών εγκαταστάσεων με αντισηπτικά και με συνεχείς απολυμάνσεις. Θα πρέπει, επίσης, να γίνει σαφής η ανάγκη για τη διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των επισκεπτών.
  3. Ημερήσιο όριο επισκεπτών: Προτείνεται επιπλέον η θέσπιση ημερήσιων ορίων ανάλογα με τους επισκέπτες ή τη χωρητικότητα σε πολυσύχναστα αξιοθέατα με στόχο να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Όταν μειωθεί η έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, τα παραπάνω μέτρα ενδέχεται να αυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας και την προθυμία των τουριστών να πραγματοποιήσουν διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους τουρίστες να έχουν μαζί τους πιστοποιητικά υγείας.

Για τους περισσότερους οι διακοπές αποτελούν “την καλύτερη περίοδο του χρόνου”. Ωστόσο, ο τουρισμός και τα ταξίδια διαδραματίζουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στις εθνικές οικονομίες. Το καλοκαίρι του 2020 οι κυβερνήσεις, οι εταιρίες του κλάδου και οι τουρίστες καλούνται να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του κινδύνου για την υγεία και την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς, που έχει προκαλέσει ο Κορωνοϊός στον κλάδο και στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *