THRAKI
Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Δήµος Μαρώνειας-Σαπών: O «θησαυρός» της Θράκης

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ταξιδεύοντας στις Σάπες, τη Ξυλαγανή και τη Μαρώνεια, της Θράκης, συναντάς τον αρχαίο Πολιτισµό να εναρµονίζεται µε τη σύγχρονη ιστορία, σε έναν τόπο που σε γοητεύει µε την οµορφιά του και το κάλεσµά του να τον εξερευνήσεις.

Ο Δήµος Μαρώνειας-Σαπών Θράκης προσφέρεται για αποδράσεις κάθε εποχή του χρόνου. Οι επισκέπτες µπορούν να απολαύσουν µία άνετη διαµονή, απολαµβάνοντας υπηρεσίες και αγαθά, µε υψηλό επαγγελµατισµό στις –µικρές και µεγάλες– ξενοδοχειακές µονάδες της περιοχής.

THRAKI
Πανέµορφα δαντελωτά κολπάκια µε πεντακάθαρα νερά. (Φωτογραφία: Κυριακίδης Φώτιος)

Γνωρίστε την κουλτούρα και την παράδοση του τόπου και ταξιδέψτε στο παρελθόν, µέσα από ήθη και έθιµα που ζωντανεύουν µε ευλάβεια και αγάπη από γενιά σε γενιά. Το γνωστό καρναβάλι των Σαπών, που κρατεί από το 1976 αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, ενώ στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής, ο επισκέπτης ανακαλύπτει όλη την ιστορία και την παράδοση της περιοχής.

Μαρώνεια

Στο σταυροδρόµι Ανατολής και Δύσης, εκεί που συναντώνται δύο ήπειροι, βρίσκεται η Μαρώνεια. Ένας ελκυστικός προορισµός, από τους κορυφαίους της ηπειρωτικής Ελλάδας, συγκεντρώνει όλα όσα θέλει να δει κανείς: Αρχαίοι οικισµοί, υδροβιότοποι, ακτές µε πεντακάθαρα νερά, µια «θάλασσα» από ελαιώνες, σηµεία µε τεράστιο γεωλογικό ενδιαφέρον και αρχαίοι αµπελώνες, συνθέτουν ένα τοπίο µαγικό που υπόσχεται να προσφέρει αξέχαστες εµπειρίες στον επισκέπτη. Ταξιδιώτες που αναζητούν περιπέτεια και διαφορετικούς προορισµούς επιλέγουν την Μαρώνεια για τις εξορµήσεις τους.

Λίγα χιλιόµετρα µετά την Κοµοτηνή, µε κατεύθυνση προς τα Νοτιοανατολικά, ξεπροβάλει η πανέµορφη Μαρώνεια, σκαρφαλωµένη στις πλαγιές του όρους Ίσµαρος και αγναντεύει το πέλαγος.

Η Μαρώνεια προσφέρεται ως προορισµός για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας. Στην περιοχή διοργανώνονται εξορµήσεις µε κανό στη λίµνη Ισµαρίδα.

Αφεθείτε στην παρατήρηση πουλιών µε επαγγελµατικό τηλεσκόπιο, επιλέξτε διαδροµές µε 4Χ4, mountain bikes και πεζοπορίες, ενώ οι πιο τολµηροί µπορείτε να αναρριχηθείτε σε πεδία που προσφέρονται για εκµάθηση.

Ιστορία και Σημεία Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο Όµηρος στην Οδύσσεια (8ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει την ίδρυση της Μαρώνειας, από τον Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Ενώ, αργότερα (7ος αιώνας π.Χ.) η πόλη αποικήθηκε από Χιώτες. Η Μαρώνεια έγινε µεγάλη οικονοµική δύναµη, είχε νοµισµατοκοπεία και ασφαλές λιµάνι, γεγονός που εξηγεί το ότι χρυσά και ασηµένια νοµίσµατα της Μαρώνειας εντοπίζονται και σε άλλους οικισµούς της Μεσογείου.

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας Θράκης (πρώτα ελληνιστικά χρόνια), βρίσκεται νότια του οικισµού και µαγεύει µε την ενέργεια του όποιον το επισκέπτεται. Η άριστη επιλογή της θέσης του, του προσδίδει την κατάλληλη ακουστική, ενώ η αρχιτεκτονική του είναι άξια θαυµασµού. Διαθέτει δε δικό του σύστηµα αποστράγγισης για προστασία από τα νερά των ρεµάτων και έχει χωρητικότητα 1300 θεατών! Πολύ κοντά στο θέατρο βρίσκεται και το ιερό του Διονύσου, ενώ αν περιπλανηθείτε µέσα στους ελαιώνες προς τον οικισµό του Αγ. Χαράλαµπου, θα συναντήσετε το κρυµµένο ψηφιδωτό δάπεδο. Ανάµεσα στα σοκάκια της Μαρώνειας, ο επισκέπτης συναντά το Αρχοντικό Ταβανιώτη και έχει τη δυνατότητα να θαυµάσει την έκθεση αρχαιοτήτων µε θέµα «Η Μαρώνεια και ο Ίσµαρος από τα Προϊστορικά µέχρι τα Νεότερα Χρόνια», που φιλοξενείται εκεί.

Παραλίες

Διανύοντας µία διαδροµή 5 λεπτών από τον οικισµό, θα βρεθείτε στις παραλίες µε τα γαλαζοπράσινα νερά του Θρακικού πελάγους.

Proorismoi ΘράκηςΗ ακτογραµµή είναι γεµάτη µε οργανωµένες παράλιες και ανεξερεύνητα κολπάκια. Με θέα την Σαµοθράκη οι λουόµενοι µπορούν να επιλέξουν ανάµεσα στην άνεση των ακτών Αγ. Χαράλαµπος, Πλατανίτης, Μαρµαρίτσα και Καγκέλες, όπου θα βρουν beach bars και ταβέρνες, και στα ήρεµα δαντελωτά κολπάκια, όπου φυτρώνει η κάπαρη και το θυµάρι.

Στον Δρόμο του Κρασιού και της Ελιάς

Οι ελαιώνες και τα αµπέλια υπάρχουν χιλιάδες χρόνια στη Μαρώνεια Θράκης. Ο πολυµήχανος Οδυσσέας πρόσφερε στον Κύκλωπα Πολύφηµο το κρασί του βασιλιά Μάρων, για να τον µεθύσει και να αποδράσει από τα δεσµά του. Η περιοχή ανήκει στους Δρόµους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας και τα οινοποιία έχουν αναβιώσει τους αρχαίους αµπελώνες, µε αποτέλεσµα να παράγουν κρασί εξαιρετικής ποιότητας. Τα αιωνόβια ελαιόδεντρα και οι πετρόχτιστες πεζούλες συνθέτουν το τοπίο µέχρι εκεί που φτάνει το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το επισκέψιµο ελαιοτριβείο της περιοχής και να γευτείτε τους τοπικούς οίνους στα µικρά οινοποιεία.

Γεω-Τουρισμός

THRAKI  Θράκης
Το πράσινο συναντάει το µπλε του θρακικού πελάγους.
(Φωτογραφία: Κυριακίδης Φώτιος)

Οι λάτρεις του trekking, έχουν µία µοναδική ευκαιρία να βρεθούν σε ένα από τα µεγαλύτερα κοιτάσµατα Χαλκού της Ευρώπης. Το κοίτασµα είναι αναξιοποίητο, αλλά προσφέρεται για θαυµασµό! Μία διαδροµή 5 χιλιοµέτρων παράλληλα στην ακτογραµµή, σας δίνει την ευκαιρία να θαυµάσετε τη θέα προς την Σαµοθράκη, να βουτήξετε σε αποµακρυσµένα κολπάκια και να θαυµάσετε την γεωλογική κληρονοµιά του τόπου µας.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο της Μαρώνειας, βρίσκεται 5 χλµ. από τον οικισµό µε κατεύθυνση προς την Κοµοτηνή. Είναι ένα σπήλαιο µήκους 2 χλµ., που κατοικούνταν από τη Νεολιθική περίοδο. Το σπήλαιο θεωρείται ότι είναι αυτό που αναφέρει ο Όµηρος ως κατοικία του Κύκλωπα Πολύφηµου και η περιοχή ανήκει στις «Προστατευόµενες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα».

ksd Θράκης
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *