samaria

Με διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO κινδυνεύει η Σαμαριά!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την κυβερνητική ολιγωρία ως προς το κίνδυνο να απενταχθεί από το δίκτυο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (παγκόσμιο κατάλογο) της UNESCO ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, αναδεικνύει με παρέμβαση του ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης.

Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να ολοκληρωθεί στον απαιτούμενο χρόνο, η διαδικασία συμμόρφωσης με τις οδηγίες του Παγκόσμιου  Δικτύου των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (ΜΑΒ).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Όπως γνωρίζετε ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι  της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος και ταυτόχρονα είναι ένα σπάνιο μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό έχει εκτιμηθεί στο παρελθόν από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν εντάξει τη Σαμαριά σε διάφορα δίκτυα προστατευόμενων περιοχών. Τα διεθνή αυτά δίκτυα λειτουργούν προσελκύοντας επισκέπτες, όπως επίσης διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται στην περιοχή συνεισφέροντας στην ανάπτυξή της. H σφραγίδα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα της περιοχής και των προϊόντων της με αποτέλεσμα η Σαμαριά να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της προτίμησης επισκεπτών του νησιού ενώ σύμφωνα με τουριστικές διαδικτυακές πύλες, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου η ανάδειξη και η προστασία του, όπως και η παραμονή του στα Διεθνή δίκτυα προστατευόμενων περιοχών που ανήκει, οφείλει να αποτελέσει  προτεραιότητα για την Πολιτεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η  UNESCO και συγκεκριμένα η διαχειριστική αρχή του Προγράμματος MAB (Man and Biosphere), έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου προκειμένου να συμμορφωθούν στα κριτήρια του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαγραφής του Δρυμού από τον σχετικό κατάλογο του Οργανισμού.

Με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου χωρίς δυνατότητα παράτασης είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης του  Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το συγκεκριμένο Δίκτυο, επίσης θεωρούμε ότι η μη τήρηση των προυποθέσεων που θέτει η UNESCO για το συγκεκριμένο δίκτυο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και στις προτάσεις για ένταξη της Σαμαριάς στο δίκτυο των γεωπάρκων και στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επειδή είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική κοινωνία, για την Κρήτη αλλά και για τη χώρα μας

Επειδή οι συνέπειες απένταξης θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την προστασία, την  ανάπτυξη και την προβολή του Δρυμού

Επειδή η χώρα μας θα είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα απενταχθεί από τον οργανισμό.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.       Έχει προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη λύση ως προς το κρίσιμο ζήτημα της απουσίας ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα του δρυμού;

2.       Έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας;

3.       Έχουν επικοινωνήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες με τη διαχειριστική αρχή του Προγράμματος MAB (Man and the Biosphere) και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB, προκειμένου να υπάρξει ο βέλτιστος συντονισμός και να διασφαλιστεί η παραμονή του Δρυμού στο πρόγραμμα ΜΑΒ της UNESCO

4.       Ποια η πορεία της αίτησης για ένταξη της Σαμαριάς στα άλλα δύο δίκτυα της της UNESCO στα οποία προσπαθεί να ενταχθεί : το δίκτυο  των γεωπάρκων και των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς;

Και ο Β. Κεγκέρογλου

Με ερώτηση του προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει την ανάγκη άμεσης ενασχόλησης με το θέμα που έχει προκύψει για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Με τον κίνδυνο της διαγραφής από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO απειλείται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς, αφού η Κυβέρνηση κωφεύει στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις της UNESCO.

Συγκεκριμένα, η  UNESCO ζητά από τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν στα κριτήρια του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας, και κυρίως στη διαμόρφωση προστατευτικών ζωνών στην περιοχή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα MAB (Man and the Biosphere).

Ειδικότερα,  ζητήθηκε από τις αρχές να παράσχουν μια λύση για την απουσία ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα της “καρδιάς” του δρυμού, (πρόκειται για δημιουργία ζωνών, στις οποίες εφαρμόζεται περιορισμός των πόρων και ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής, κάτι που διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει στο φαράγγι της Σαμαριάς) και να σταλεί στη γραμματεία αντίγραφο του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης, με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης, για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας.

Η προθεσμία  που δίνουν για τα παραπάνω είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO, κ. Μιχάλης Σκούλλος, έχει στείλει επανειλημμένως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστολές, με τις οποίες ενημερώνει για τις απαιτήσεις του προγράμματος MAB / UNESCO και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή των συστάσεων και τήρηση των κανόνων, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τα χρονικά περιθώρια, τα οποία στενεύουν.

Επειδή πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

Ποια η θέση σας για τα παραπάνω; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος διαγραφής του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO;

ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *