©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διαμάχη μεταξύ σιδηροδρομικών κολοσσών και πλατφορμών έκδοσης εισιτηρίων πυροδοτεί η ταξιδιωτική νομοθεσία της ΕΕ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην καλύτερη διασύνδεση των δημόσιων μεταφορών και των σιδηροδρομικών υπηρεσιών για την επίτευξη της απρόσκοπτης, συνδυαστικής μεταφοράς των επιβατών, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο προγραμματισμός και η αγορά εισιτηρίων για ταξίδια που συνδυάζουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς μπορεί να είναι δυσχερής για τους ταξιδιώτες στην ΕΕ. Συνήθως, χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες, όπως σχεδιαστές διαδρομών και πωλητές εισιτηρίων, για να συγκρίνουν τις διάφορες επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Για να διευκολύνει τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί, επί του παρόντος, μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις πολυτροπικές, ψηφιακές υπηρεσίες μετακίνησης, προκειμένου να καταθέσει έναν νέο νόμο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων.

“Είναι κάτι που περίμεναν οι καταναλωτές αλλά που απλά δεν ήρθε ποτέ, δηλαδή η εύκολη κράτηση εισιτηρίου για τη διέλευση συνόρων”, δήλωσε στο Euractiv ο Robin Loos, υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές στην οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών BEUC.

Όπως είπε ο κ. Loos, εάν κάποιος δεν είναι γνώστης των σιδηροδρόμων, δεν θα βρει τις σωστές πληροφορίες, το ακριβές χρονοδιάγραμμα, τις σωστές τιμές ή απλά δεν θα ξέρει τι να χρησιμοποιήσει ή πώς να συνδυάσει το τρένο με το λεωφορείο.

Η Επιτροπή επιθυμεί να εφαρμόσει νέες δράσεις της στρατηγικής για τη βιώσιμη και έξυπνη μετακίνηση, οι οποίες θα επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να βλέπουν μια σειρά ταξιδιωτικών επιλογών για να φτάσουν στον προορισμό τους, από πτήσεις και ταξίδια με λεωφορείο μέχρι διασυνοριακές σιδηροδρομικές διαδρομές. Εκτός από την τιμή και τη διάρκεια, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το αποτύπωμα άνθρακα κάθε μέσου, έχοντας έτσι την ευκαιρία να επιλέξουν την πιο βιώσιμη επιλογή.

Διαφωνίες και συγκρούσεις

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την προσπάθεια της Επιτροπής να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. Οι σιδηροδρομικές εταιρίες και οι ανεξάρτητες πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων διαφωνούν σχετικά με την παροχή δεδομένων, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων. Αναμένεται ότι μια δέσμη δεδομένων θα παρασχεθεί από τις ταξιδιωτικές εταιρίες σε πλατφόρμες τρίτων. Τα δεδομένα αυτά θα καλύπτουν τα πάντα, από τις ώρες αναχώρησης μέχρι τη δυναμική τιμολόγηση.

Ο εκπρόσωπος της CER, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ένωσης σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, Alberto Mazzola, δήλωσε ότι ο κλάδος υποστηρίζει τα μέτρα για τη βελτίωση των διεθνών εισιτηρίων, αλλά όχι “εις βάρος των φορέων εκμετάλλευσης των μεταφορών”.

“Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις λειτουργούν με μικρά περιθώρια κέρδους και υψηλό σταθερό κόστος, οπότε κάθε ρυθμιστική παρέμβαση που μειώνει αυτά τα περιθώρια θα οδηγήσει ενδεχομένως σε μείωση των υπηρεσιών, με αρνητικό αντίκτυπο στους επιβάτες”, δήλωσε ο κ. Mazzola.

Ο ίδιος απορρίπτει επίσης την πρόταση οι σιδηροδρομικές εταιρίες να πληρώνουν υψηλότερα ποσοστά προμήθειας για τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω πλατφορμών τρίτων, λέγοντας ότι τα κέρδη θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τους ληφθέντες κινδύνους.

Από την άλλη πλευρά, η EU Travel Tech, μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί πλατφόρμες κρατήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Skyscanner και Booking.com, χαιρετίζει τον επερχόμενο ταξιδιωτικό κανονισμό της ΕΕ, λέγοντας ότι, αν εφαρμοστεί σωστά, θα φέρει “επανάσταση” στην έκδοση ταξιδιωτικών εισιτηρίων.

“Σήμερα, η αναζήτηση, η σύγκριση, ο συνδυασμός και η κράτηση εισιτηρίων διαφόρων τρόπων μεταφοράς είναι εξαιρετικά δυσχερής και χρονοβόρα, ιδίως σε διασυνοριακό επίπεδο της ΕΕ”, υπογράμμισε ο Emmanuel Mounier, γενικός γραμματέας της EU Travel Tech.

Απαντώντας στα παράπονα της CER σχετικά με τις ταξιδιωτικές πλατφόρμες που επωμίζονται ελάχιστους από τους κινδύνους και τις ευθύνες που φέρουν οι σιδηροδρομικές εταιρίες, ο κ. Mounier δήλωσε ότι οι τρίτοι πωλητές κρατήσεων θα πρέπει να αποζημιώνονται μόνο για τις νέες πωλήσεις που φέρνουν.

“Τα έσοδα μοιράζονται όταν οι σιδηροδρομικές πλατφόρμες φέρνουν πελάτες στους σιδηροδρόμους και παρέχουν προστιθέμενη αξία”, ανέφερε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *