© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πως διαμορφώνεται η εικόνα των αεροπορικών θέσεων προς Ελλάδα | Οριακή αύξηση των προγραμματισμένων | Μειωμένες κατά 760.000 οι θέσεις από Γερμανία

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οριακά αυξημένες κατά 2,2% είναι οι προγραμματισμένες, διεθνείς, αεροπορικές θέσεις για τη χώρα μας τη φετινή, θερινή, τουριστική περίοδο, έναντι της περυσινής. Ωστόσο, από ορισμένες βασικές αγορές-“πηγές” εισερχόμενων τουριστών παρατηρείται μείωση, με τη μεγαλύτερη πτώση, σε διψήφιο ποσοστό 15%, να καταγράφει η γερμανική αγορά.

Μπορεί οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν να κάνουν λόγο για νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο υπάρχουν κάποιες παραφωνίες, όπως η μείωση κατά 760.000 των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς από τη Γερμανία, με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Air Data Tracker του Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Ειδικότερα, για το σύνολο της φετινής σεζόν, την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο, είναι προγραμματισμένες 25 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, με τη “μερίδα του λέοντος” να διατηρεί, όπως είναι φυσικό, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Ο μεγαλύτερος όγκος σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις παρατηρείται τον Αύγουστο με 4,7 εκατομμύρια και λίγο λιγότερες έχουν προγραμματισθεί για τον Ιούλιο (4.691.088).

Διατηρεί τα “ηνία” το Ην. Βασίλειο

Το Ην. Βασίλειο κάνει κι εφέτος τη διαφορά με 5,2 εκατομμύρια προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, από 5 εκατομμύρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 3,6%, ενδεικτικό της δυναμικής που επιδεικνύει η βρετανική αγορά για τη χώρα μας.

Οι ταξιδιώτες, λοιπόν, από το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνουν για μία ακόμη χρονιά την πρώτη θέση στην κατάταξη με τις αγορές-πηγές εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα, αφήνοντας δεύτερη τη γερμανική αγορά. Μία αγορά που για τη σεζόν του 2023 παρουσιάζει διψήφια μείωση κατά 14,9% στις  προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας, εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η ιταλική αγορά με 2,2 εκατ. αεροπορικές θέσεις, παρουσιάζονται με τη σειρά της αρνητικό πρόσημο 2,5%, έναντι της περυσινής, τουριστικής περιόδου.

Έπεται η γαλλική αγορά, με 1,6 εκατ. αεροπορικές θέσεις, παρουσιάζονται κι αυτή μείωση σε ποσοστό 8,3%. Και την πεντάδα των χωρών ολοκληρώνει η Ολλανδία, με λίγο πάνω από 1 εκατ. αεροπορικές θέσεις, επίσης μειωμένες κατά 1,5%.

Άλλες αγορές οι οποίες κινούνται αρνητικά είναι η ελβετική, η σουηδική και η δανέζικη, κατά 12,1%, 12,9% και 16,4%, αντίστοιχα.

Στην αντίπερα όχθη, από τις αγορές εισερχόμενου τουρισμού που παρουσιάζουν σημαντικά ποσοστά ανόδου στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων είναι η αγορά του Ισραήλ, που αποτελεί την έκτη κατά σειρά τουριστική αγορά για τη χώρα μας. Ειδικότερα, από τη συγκεκριμένη αγορά έχουν προγραμματιστεί 950.000 διεθνείς αεροπορικές θέσεις, από λίγο πάνω από 580.000 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 62,8%.

Κατακόρυφη άνοδο 63% στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις καταγράφεται από τη Σερβία, με 178.000 περίπου προγραμματισμένες θέσεις, από λίγο πάνω από 100.000 πέρυσι.

Ανάμεσα στις χώρες που παρουσιάζουν θετικό πρόσημο είναι η Ισπανία (27,4%), η Πολωνία (+27%), η Τουρκία (21%) και η Κύπρος (+17,5%).

Με το… δεξί ξεκίνησε η σεζόν

Για συνολικά τον Μάιο, τον παραδοσιακά εναρκτήριο μήνα της τουριστικής περιόδου, έχουν προγραμματιστεί περίπου 2,9 εκατ. αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 8,1%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023, ενώ για τον Ιούνιο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις θα ανέλθουν σε 4 εκατ., αυξημένες κατά 4,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σηματοδοτώντας το δυναμικό ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού τη φετινή τουριστική σεζόν.

Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες παρουσιάζουν ασθενικές μειώσεις στον αριθμό τον προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων (Ιούλιος -0,3%, Αύγουστος -0,7%, Σεπτέμβριος -0,3%), με εξαίρεση τον Οκτώβριο οπότε το ποσοστό μείωσης διαμορφώνεται στο 4%. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχία και προβληματισμό για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Η εικόνα του Απριλίου

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή τη μεταβολή στις ενεργές κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στα τέλη Απριλίου, όπως αναφέρει σε σχετική αναφορά του το ΙΝΣΕΤΕ:

  • Παρατηρείται σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλες τις κύριες αγορές (από +34,3% στις ΗΠΑ έως +117% στην Ιταλία). Μείωση παρατηρείται μόνο στη Γαλλία (-5,7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-7,5%).
  • Επίσης, η αύξηση αυτή για το σύνολο της χώρας ανέρχεται σε +36,1% και υπολείπεται της αντίστοιχης για την Ιταλία (+50%), ενώ είναι υψηλότερη από αυτήν για την Ισπανία (+28,9%) και την Πορτογαλία (+29,8%). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον περσινό Απρίλιο υπήρχε έντονος φόβος για την εξέλιξη πανδημίας και οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με τα «κανονικά» για την εποχή επίπεδα.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *