theoharis
Η ηγεσία της ΕΞΗ

Διαπραγματεύσεις ξενοδόχων – εργαζόμενων στο Ηράκλειο για τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης ξενοδόχων και εργαζόμενων στο Ηράκλειο Κρήτης για την υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “Σε συνέχεια της εθνικής κλαδικής σύμβασης που υπέγραψε η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων με την πλευρά των εργαζομένων, η Ε.Ξ.Η. ξεκίνησε μία σειρά από συναντήσεις με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ηρακλείου για την διαμόρφωση της τοπικής κλαδικής σύμβασης, η οποία ως σήμερα, θυμίζουμε, υπερτερούσε της εθνικής. Η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου παραδοσιακά στηρίζει τον εργαζόμενο στα ξενοδοχεία ως ραχοκοκαλιά της φιλοξενίας που παρέχει το Ηράκλειο στους ξένους επισκέπτες.

Στις πρώτες συναντήσεις οι δύο πλευρές προσήλθαν με συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων και αιτημάτων με στόχο να διατηρηθεί το καλό κλίμα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ τους. Η Ένωση Ξενοδοχείων  Ηρακλείου έλαβε σοβαρά υπόψη τι σημαντικές αυξήσεις που περιλαμβάνει η νέα σύμβαση της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων και οριοθέτησε την νέα τοπική κλαδική σύμβαση ψηλά στη βάση της συμφωνίας αυτής.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι συνολικές αυξήσεις και επιβαρύνσεις που θα επωμιστεί και επωμίζεται ήδη η Ελληνική ξενοδοχεία είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών που επιτεύχθηκαν κατά την διαπραγμάτευση με τους tour operators. Χρήσιμο είναι να θυμίσουμε ότι ο ξενοδόχος δεν ορίζει απολύτως μόνος του τις τιμές, αλλά αυτές είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Είναι χρήσιμο επίσης να μην ξεχνάμε ότι επισκέπτες μας είναι και αυτοί θύματα του πληθωρισμού και των αυξήσεων σε όλο τον κόσμο”.

Και συνεχίζει ο κ. Χαλκιαδάκης: “Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των Ενώσεων αποδέχεται και υπογράφει την εθνική συλλογική σύμβαση. Αυτό δείχνει την προσήλωση των ξενοδόχων στην ικανοποίηση των εργαζομένων με γνώμονα και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Αν βγει κανείς από την προεκλογική φούσκα, θα διαπιστώσει ότι πολλές επιχειρήσεις άλλαξαν χέρια και πολλές άλλες αναζητούν κλήσεις στο σύνθετο παζλ ενεργειακή κρίση, κρίση πρώτων υλών, αύξηση επιτοκίων δανεισμού και αύξηση εργατικού κόστους.  Είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά τις σημαντικές αυξήσεις που προτείνει η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων και αποδέχτηκε το σύνολο των εργαζομένων στην φιλοξενία στην Ελλάδα θα βρεθεί γρήγορα και η χρυσή τομή στο Ηράκλειο.  Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι μία εξαιρετική σύμβαση που μέσα σε περιβάλλον αβέβαιο αποτελεί την ψήφο εμπιστοσύνης στα Ελληνικά δικαστήρια και στο Ελληνικό μοντέλο φιλοξενίας.

Στο μεταξύ άλυτο παραμένει το πρόβλημα που προέκυψε μετά τον κορονοϊό έλλειψης χεριών και ικανών στελεχών στη φιλοξενία. Και συμβαίνει αυτό, σε συνέχεια της ελλιπούς εκπαίδευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της αυτονόητης επιβάρυνσης των επιχειρήσεων φιλοξενίας ΚΑΙ με ζητήματα κατάρτισης, τα οποία πρώτη σε εθνικό επίπεδο αντιμετωπίζει στην ουσία της η Ε.Ξ.Η.”.

Και καταλήγει: “Στις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αφού προσδοκούμε ότι το περιεχόμενο της εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι σημαντικά ανώτερο από όλες τις προηγούμενες συμβάσεις και λειτουργεί με γνώμονα το καλό του εργαζόμενου και της επιχείρησης εξίσου.

Με την ευκαιρία αυτή οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο και τον πρόεδρο των εργαζομένων Κο Χοτζόγλου για το κλίμα συναίνεσης και την εξαιρετική από όλες τις πλευρές συμφωνία που υπέγραψαν για τους Έλληνες ξενοδοχοϋπαλλήλους”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *