olp

Διεθνές μοντέλο επιχειρηματικής αριστεία από την ΕΕΔΕ

ΦΟΡΕΙΣ

Η Ελληνική Ναυτιλία, ατμομηχανή της Οικονομίας μαζί με τον τουρισμό, υπήρξε για πολλά χρόνια παραδοσιακή με τη διοίκηση και τις αποφάσεις να είναι στα χέρια έμπειρων πλοιοκτητών με μεγάλη διορατικότητα.

Με την εξέλιξη του management και την αυξημένη πολυπλοκότητα της διοίκησης μιας ναυτιλιακής εταιρίας, προέκυψε η ανάγκη μίας περισσότερο συστηματικής προσέγγισης που ακολουθεί τις απαιτήσεις διεθνών προτύπων (ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001, ISMcode, TMSA, ILO) αλλά και εμπλεκομένων μερών (Σημαία, Portauthorities, Charterers, Vettingrequirements). Η ανάγκη χρήσης ενός ολιστικού μοντέλου «ομπρέλας» που θα καλύπτει όλο το φάσμα λειτουργιών και απαιτήσεων της Εμπορικής Ναυτιλίας άρχισε να γίνεται έντονη.

Ένα τέτοιο, παγκόσμιου κύρους και αποδοχής, Μοντέλο Άριστης Διοίκησης, είναι το μοντέλο του EFQM (European Foundation for Quality Management), επίσημο μοντέλο Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1992.

Η διαπίστωση ανώτατων και έμπειρων στελεχών της Εμπορικής Ναυτιλίας (Masters, General managers, QSV) ήταν πως για να υιοθετηθεί ένα ολιστικό μοντέλο Αριστείας, αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα «οικείο» στη νοοτροπία και στη γλώσσα της Ναυτιλίας.

Η ΕΕΔΕ, υιοθέτησε γρήγορα αυτή την προοπτική και με την έγκριση του EFQM προχώρησε στο σχεδιασμό μιας ειδικής «έκδοσης» του μοντέλου άριστης διοίκησης του EFQM με ορολογία και παραδείγματα Ναυτιλίας. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε από τον κ. Αντώνη Σπανό (Επιστημονικό συνεργάτη της ΕΕΔΕ σε θέματα επιχειρηματικής αριστείας), ο οποίος συντόνισε ως επικεφαλής, την ομάδα έργου έμπειρων επιστημόνων από τον κλάδο της Ναυτιλίας. Το EFQM Marine Excellence Model είναι ολιστικό και προσανατολισμένο σε αποτελέσματα.

Με απλά λόγια εξετάζονται δύο πράγματα σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων  της εταιρίας:

  1. Ποιές και πόσο ώριμες είναι οι διαδικασίες που εφαρμόζονται για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων της εταιρίας,

2.Ποιοι είναι οι δείκτες αποτελεσματικότητας (KPIs) που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αυτών.

Δεδομένου ότι το Μοντέλο Αριστείας για τη Ναυτιλία λειτουργεί σαν ένα σύστημα διοίκησης «ομπρέλα», η εικόνα που σχηματίζει ο αξιολογητής με τη βοήθεια των στελεχών της  εταιρίας είναι η εικόνα της συνολικής «μηχανής διοίκησης» στην οποία εντάσσονται όλα τα λειτουργικά «γρανάζια» όπως τα διάφορα πρότυπα (ISO 9001 – ISO 14001), λειτουργίες όπως chartering, operations, maintenance και KPIs όπως detentions, accidents κλπ.

Η ΕΕΔΕ έγινε και επίσημα ο «πλοηγός» της παγκόσμιας ναυτιλίας παρουσιάζοντας το  Μοντέλο Αριστείας για τη Ναυτιλία “EFQM Marine Framework” στα «Ποσειδώνια 2016», την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016.

Η παρουσίαση του Μοντέλου Αριστείας, η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής από επίσημους φορείς και στελέχη του κλάδου, πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αντώνη Σπανό με κύριους προσκεκλημένους στο πάνελ των ομιλητών τους κ.κ. Κώστα Σισμανίδη, Managing Director της SRH Marine Electronics S.A. και Δημήτρη Μπιλμέζη, Public Relations & Commercial Support Director της ELINOIL – Hellenic Petroleum Company.

Με την υποστήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας αναμένεται το “EFQM Marine Framework” να σημειώσει μια παγκόσμια Ελληνική πρωτιά. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί σημαντικές Ελληνικές Ναυτιλιακές Εταιρίες (Allseas Marine S.A., Athenian Sea Carriers κ.α.),  ενώ  αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρία “Posidonia Exhibition S.A.” συμμετέχει στη διαδικασία Πιστοποίησης EFQM, στοχεύοντας στο 1ο επίπεδο διάκρισης, “Committed to Excellence Assessment, 2stars”.

Το “EFQM Marine Framework” παρουσιάστηκε σε Ευρωπαίους Εθνικούς εταίρους του EFQM, στο NPO’s meeting που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2015 στην Αθήνα, ενώ έχει εγκριθεί από τον EFQM ως το ειδικό Μοντέλο αριστείας για την παγκόσμια Ναυτιλία.

Επί πλέον έχει ζητηθεί επικύρωση του διεθνούς αυτού Μοντέλου Αριστείας από μεγάλους Ναυτιλιακούς οργανισμούς, όπως νηογνώμονες, Εθνικές Λιμενικές αρχές και συλλογικά όργανα της Ναυτιλίας,

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *