chess

Διεθνές τουρνουά σκάκι στο Ηράκλειο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι!», διανύοντας την 8η συνεχή χρονιά του θεσμού, ξεκινάει σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου, την Δευτέρα του Πάσχα, 9 Απριλίου, το 23ο Διεθνές Τουρνουά Ηρακλείου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και το Δήμο Ηρακλείου που αναμένεται ιδιαίτερα μαζικό και ποιοτικό, και ταυτόχρονα ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες.

Το διεθνές τουρνουά οργανώνεται από τους:  Ηράκλειο ΟΑΑ, Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου, Σκακιστικός Όμιλος Λέων Κάντια και θα διεξαχθούν τα δυο «κλειστά» τουρνουά για την επίτευξη νόρμας διεθνούς μαιτρ και γκραν μαιτρ. Τα συγκεκριμένα τουρνουά έχουν αυξημένο βαθμό διοργανωτικής δυσκολίας και στην Ελλάδα διεξάγονται αποκλειστικά στο Ηράκλειο και τα Ανώγεια και κατάφεραν σε μόλις 1 χρόνο ύπαρξης να θεωρούνται ανάμεσα στα 10 κορυφαία τουρνουά στο είδος τους στο κόσμο. Σύμφωνα με τους οργανωτές, στο πλαίσιο  αυτής της σπουδαίας φήμης που κατάφεραν να «χτίσουν» το τουρνουά αυτό επέλεξε ο φημισμένος 12 χρονος Ινδός Praggnanandhaa –συνοδευόμενος από τη μητέρα του- ο οποίος κατέχει το ρεκόρ του νεότερου διεθνή μαιτρ στην ιστορία του σκακιού καθώς έγινε διεθνής μαιτρ σε ηλικία 10 ετών και 8 μηνών και σήμερα είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στις νεανικές κατηγορίες. Έρχεται στο Ηράκλειο με στόχο να κατακτήσει το τελευταίο κομμάτι για το τίτλο του γκρανμαιτρ. Η παρουσία του είναι δεδομένο πως θα φέρει αρκετές χιλιάδες διαδικτυακούς επισκέπτες που ακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τα σκακιστικά επιτεύγματα του παιδιού «θαύμα» που πρόσφατα κέρδισε υποτροφία 108.000 δολλαρίων από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνεχίσει αφοσιωμένος την λαμπρή σκακιστική του καριέρα.

Τα δύο αυτά τουρνουά δίνουν τη δυνατότητα σε ταλαντούχους Έλληνες και ξένους παίκτες να διεκδικήσουν τους δύο κορυφαίους τίτλους στο σκάκι. Καθένα από αυτά είναι αφιερωμένα στη μνήμη δύο σπουδαίων πρώην παγκόσμιων πρωταθλητών: του Κουβανού Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα και του Αμερικανού Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ.

Τόσο τα ανοιχτά τουρνουά –που διεξάγονται σε 2 διαφορετικής δυναμικότητας γκρουπ- όσο και τα κλειστά τουρνουά ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Απριλίου και ολοκληρώνονται τα μεν open την Κυριακή στις 15 Απριλίου και τα κλειστά τη Τρίτη στις 17 Απριλίου. Οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 από 11 χώρες ενώ ανάμεσά τους θα είναι παίκτες διεθνούς φήμης 6 γκρανμαιτρ, 6 διεθνείς μαιτρ και 10 φιντέ μαιτρ. Μαζί τους θα είναι και πλήθος μικρών παιδιών από αρχάριο έως και προχωρημένο επίπεδο που θα επωφεληθούν από την ευκαιρία να λάβουν πλούσιες αγωνιστικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, οι επισκέπτες (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά στο chess24.com) θα ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Οι διοργανώσεις του Heraklion Chess έχουν καταστήσει το Ηράκλειο ως τον κορυφαίο Ελληνικό σκακιστικό προορισμό και από τους πλέον αξιόπιστους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συνολικά 3 διεθνή τουρνουά, 4 τουρνουά επίτευξης νόρμας και 3 μικρότερα τουρνουά 3 ημερών το κάθε ένα (Weekend Tournaments που είναι πολύ συνηθισμένα στην Ευρώπη αλλά γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα) και απευθύνονται κυρίως στους ερασιτέχνες σκακιστές του εξωτερικού και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *