Photo by Agus Dietrich on Unsplash
Photo by Agus Dietrich on Unsplash

Δικαιώθηκε το Χ&Τ, επιστρέφει ο πρέσβης και διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία στην Ινδία | ΕΔΕ σε εξέλιξη, ενισχύσεις για την έκδοση χιλιάδων visa που εκκρεμμούν

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Πλήρης δικαίωση του ρεπορτάζ του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για τις καθυστερήσεις των εκδόσεων θεωρήσεων Visa που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου στην ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας, αποκάλυψη μάλιστα που έφτασε στην Βουλή, με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και σε μερίδα του Τύπου χθες, που κάνουν λόγο για πρεσβεία σε “ασιατική χώρα” και φωτογραφίζουν την Ινδία, επέστρεψαν ο πρέσβης και 4 διπλωματικοί υπάλληλοι στην Αθήνα. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση, λίγες μόλις ημέρες αφού το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ενίσχυση της πρεσβείας με προσωπικό, για την απρόσκοπτη έκδοση θεωρήσεων visa.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, “Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, η Ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, καθώς και το Προξενικό της Γραφείο, ενισχύθηκαν άμεσα με προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατακόρυφη αύξηση αιτήσεων για θεωρήσεις εισόδου από Ινδούς πολίτες και αλλοδαπούς που διαβιούν μόνιμα στην Ινδία, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην χώρα μας για τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Με αυτή την ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ακραία δυσφήμιση της Ελλάδας στην Ινδία εξαιτίας της αδιανόητης καθυστέρησης στις χορηγήσεις θεωρήσεων visa που αγγίζουν τα όρια της άρνησης, επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις και δεν προχωρά σε απόδοση ευθυνών.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 9 Μαρτίου, ενώ ακολούθως ήρθε και στην Βουλή με ερώτηση βουλευτών. Παρά όμως τις εξελίξεις αυτές δεν έγινε απολύτως τίποτα, και ξεκίνησε ένα κύμα διαμαρτυριών Ινδών τουριστών, ενώ υπήρξαν και εξώδικα από ινδικές δικηγορικές εταιρίες στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, δεν δημοσίευσε για ευνόητους λόγους τα εξώδικα αυτά, ούτε και ακραίες -πλην δικαιολογημένες- διαμαρτυρίες, για ευνόητους λόγους…

Υπήρξαν ακόμη και καταγγελίες Ελλήνων επαγγελματιών του Τουρισμού για το θέμα, μία εκ των οποίων δημοσίευσε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Όπως είχε αναφέρει τουριστικός παράγοντας που γνωρίζει το θέμα στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, “Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από αιτούντες που παραπονιούνται για την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση θεωρήσεων visa. Ορισμένοι αιτούντες έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες, καθώς τα επαγγελματικά ή τουριστικά τους ταξίδια έχουν παρέλθει και τα διαβατήρια παραμένουν στην πρεσβεία. Εν αναμονή της ερχόμενης τουριστικής σεζόν όπου περιμένουμε ότι ο αριθμός των τουριστών από Ινδία θα αυξηθεί, θα είναι δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης, σε μια ελπιδοφόρα αγορά που και ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού, στηρίζει την ανάπτυξή της με σειρά ενεργειών”.

Οι ενέργειες του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

– Ανακλήθηκε ο πρέσβης και διπλωματικό προσωπικό
– Ξεκίνησε ΕΔΕ που ανέλαβε ο πρέσβης στη Λισσαβόνα Γιάννης Μεταξάς
– Έγινε αναδιοργάνωση του προξενείου στο Ν. Δελχί το οποίο ανέλαβε η πρέσβης στην Μάλτα Αθανασίου, η οποία θα παραμείνει επί 30-45 ημέρες.
– Έγινε απόσπαση για 6μηνο χρονικό διάστημα του πρέσβη Δημήτρη Ιωάννου, που προέρχεται από την Κεντρική Υπηρεσία
– Έγινε απόσπαση (και στη συνέχεια κανονική μετάθεση) νεαρού διπλωματικού που θα αναλάβει καθήκοντα πρόξενου, στην θέση της μέχρι τώρα προξένου που επιστρέφει και αυτή
– Έγινε απόσπαση του κ. Κλήμη, διοικ. γραμματέα με ολιγόμηνη απόσπαση που έφυγε από την πρεσβεία στην Τυφλίδα και ήδη βρίσκεται στο Ν. Δελχί
– Έγινε επίσης ολιγόμηνη απόσπαση και άλλου διοικ. γραμματέα, που μετακινήθηκε από την πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι.
– Έγινε μετακίνηση συνολικά 10 ατόμων στο Δελχί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρέσβης Ιωάννου εκτιμάται ότι θα αναλάβει πρέσβης στο Νέο Δελχί, μόλις γίνει συμβούλιο για τοποθετήσεις πρέσβεων.

Ωστόσο απορίες δημιουργεί η μη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών του τι ακριβώς συνέβη στο Νέο Δελχί και για ποιο λόγο έγινε η άμεση ανάκληση προσωπικού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *