Ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος / ksd photo

Δημήτρης Τρυφωνόπουλος : Θετικά η Ελλάδα και στο συνεδριακό Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σημαντική αύξηση της τάξης του +5% σε ετήσια βάση, σημειώνει ο ετήσιος ρυθμός διοργάνωσης συνεδρίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 της  Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων (International Congress & Convention Association).

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, στον χαιρετισμό τους στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του «Thessaloniki Convention Bureau” με θέμα: « Η σημασία της βιομηχανίας MICE και ο ρόλος του Convention Bureau”.

Ο κ. Τρυφωνόπουλος είπε πιο αναλυτικά : ” Σε ό,τι αφορά τον κλάδο MICE, όπως έχει αναγνωρίσει και η HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers), οι συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας σταθεροποιούνται. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Συνεδρίων (International Congress & Convention Association), τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 5% στη διοργάνωση Συνεδρίων στην Ελλάδα. Στην ευρωπαϊκή κλίμακα, η χώρα μας κατατάσσεται στη 13η θέση, ενώ σε διεθνή κλίμακα αναμένεται να αναρριχηθεί στην 16η θέση μέσα στα επόμενα χρόνια”.

Και συμπλήρωσε : “Τι βλέπει και τι προβλέπει κανείς; Η προσέλκυση συνεδρίων στην Ελλάδα ευνοείται, παρά την περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας που διανύουμε και τα έκτακτα γεωπολιτικά ζητήματα που κυριάρχησαν διεθνώς (Brexit, προσφυγικό, τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης κλπ) και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν μοιραία το τουριστικό ρεύμα προς την χώρα μας. Η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αντιστραφεί, ενώ η προσφορά οικονομικών πακέτων σε δημοφιλείς προορισμούς έχει τροφοδοτήσει εκ νέου το ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα.

Γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς ο συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης και εσόδων και στη διάχυση ωφελημάτων στις τοπικές κοινωνίες. Επομένως, μπορεί να συνεισφέρει στη γενικότερη εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας. Αποδεδειγμένα, άλλωστε, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες και την εμπειρία, o συνεδριακός τουρισμός αποτελεί την τουριστική δραστηριότητα με την υψηλότερη απόδοση, αφού ο επισκέπτης που έρχεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του MICE δαπανά έως και 4 φορές περισσότερο από τον απλό ταξιδιώτη.

Αυτή τη δυναμική που έχει ο κλάδος είναι για εμάς το σημείο που στοχεύουμε να αναδείξουμε, μέσα από τις ενέργειές μας, σύμφωνα με την εθνική τουριστική πολιτική και σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Και το υλοποιούμε εστιάζοντας τις δράσεις προβολής σε δυο άξονες: πρώτον, στο φυσικό κεφάλαιο και δεύτερον στο ανθρώπινο κεφάλαιο, το κεφάλαιο υποδομής και έργων”.

Και κατέληξε με τις δράσεις που έχει αναλάβει ο ΕΟΤ για την ενίσχυση του συνεδριακού Τουρισμού λέγοντας:

  • “Ενισχύουμε τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις γενικού και ειδικού κοινού, όπως για παράδειγμα στην IMEX Φρανκφούρτης, στην ΙΒΤΜ Βαρκελώνης και άλλες εκθέσεις στις ΗΠΑ.
  • Τα Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ αναλαμβάνουν εξειδικευμένες δράσεις, όπως συνεργασίες με γραφεία διοργάνωσης συνεδρίων ή πρωτοβουλίες για Business 2 Business workshops.
  • Οργανώνουμε ταξίδια εξοικείωσης με decision makers και press και blogger trips με opinion leaders, ώστε οι συνεργάτες μας από τις αγορές εισερχόμενου τουρισμού να ενημερωθούν καλύτερα για τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Ήδη από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, πραγματοποιήσαμε πάνω από 150 τέτοια ταξίδια και συνεχίζουμε δίνοντας έμφαση σε προορισμούς χειμερινού τουρισμού και city break.
  • Αξιοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα και το Διαδίκτυο, ενώ στην ιστοσελίδα του «Visit Greece» υπάρχει ειδικός θεματικός άξονας αφιερωμένος στον κλάδο.

Πρόθεσή μας είναι, να προσελκύσουμε τουρίστες αλλά και ξένους επενδυτές, αξιοποιώντας το υπάρχον δυναμικό, εξελίσσοντας το προϊόν και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες και τις ανάγκες της αγοράς.”

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *