Δήμος Μαλεβιζίου: Μειώσεις και πάγωμα δημοτικών τελών σε νοικοκυριά & επιχειρήσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μειώσεις και πάγωμα Δημοτικών Τελών σε οικίες και επιχειρήσεις ως ανάχωμα στην ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία, αποφάσισε ο Δήμος Μαλεβιζίου προκειμένου να στηρίξει τους δημότες του που δοκιμάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Παρά τη δύσκολη συγκυρία για τα οικονομικά του Δήμου και τα μειωμένα έσοδα στα ταμεία του, η Δημοτική Αρχή επιλέγει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για να σταθεί δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έτσι, την ώρα που το νέο «τέλος ταφής» που ξεκινάει να επιβάλλεται από φέτος στους Δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων βάζει φωτιά στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, από κοινού με την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων, στο Μαλεβίζι επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες το νέο κόστος, αλλά αντίθετα να στηριχθούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ευάλωτες ομάδες.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας: «Όλοι μαζί στα δύσκολα.  Άμεσες αποφάσεις για να σταθούμε δίπλα σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις του Δήμου μας στο νέο κύμα ακρίβειας. Μείωση δημοτικών τελών και πρώτη φορά κοινωνικό τιμολόγιο για πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ. Μείωση τελών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και τους οικισμούς του Φόδελε και της Ροδιάς, λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που υφίστανται. Πάγωμα τελών για επιχειρήσεις και οικίες σε αστικές και τουριστικές περιοχές. Παρά την επιβάρυνση του Δήμου με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ, φέτος, λόγω του νέου «τέλους ταφής» στα απορρίμματα, παρά τα μειωμένα έσοδα, παρά την αύξηση κατά 40% περίπου στο κόστος της ενέργειας και τα καύσιμα του Δήμου, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να απορροφήσουμε τις επιπλέον οικονομικές υποχρεώσεις. Επιλέγουμε συνειδητά να μην μετακυλήσουμε τα πρόσθετα κόστη στους δημότες μας, αλλά αντίθετα να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, σταθερά αποκαθιστούμε την ανταποδοτικότητα των οχλουσων δραστηριοτήτων σε σχέση τις τοπικές κοινωνίες. Στοχευμένες πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο. Είναι οι αποφάσεις που λάβαμε ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή και φέρνουμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μαλεβιζίου προβλέπονται:

  • Πρώτη φορά μειώσεις, αλλά και κοινωνικό τιμολόγιο για ευάλωτες ομάδες

Μείωση κατά 50% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προβλέπει το «κοινωνικό τιμολόγιο» που θεσπίζεται για πρώτη φορά στο Δήμο Μαλεβιζίου και αφορά σε πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και Άτομα με Αναπηρίες.

Μείωση κατά 20% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα δουν στους λογαριασμούς τους οι οικιακοί καταναλωτές στις ορεινές περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου, ενώ μείωση κατά 10% θα δουν στους λογαριασμούς τους οι οικιακοί καταναλωτές στις ημιορεινές περιοχές του Δήμου.

Μείωση κατά 20% των δημοτικών τελών αποφασίστηκε, επίσης, για τις οικίες του Φόδελε και της Ροδιάς, ως οικισμών επιβαρυμένων περιβαλλοντικά λόγω της λειτουργίας του χώρου της υγειονομικής ταφής των Πέρα Γαλήνων και της λιμενοβιομηχανικής ζώνης των Λινοπεραμάτων αντίστοιχα.

  • Πάγωμα τελών, παρά την επιβάρυνση του Δήμου με τέλος ταφής

Στην ομόφωνη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μαλεβιζίου εισηγείται τα δημοτικά τέλη να παραμείνουν σταθερά για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στις αστικές και τουριστικές περιοχές.

  • Αύξηση για οχλούσες δραστηριότητες και χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αύξηση στα δημοτικά τέλη θα δουν μόνο οι οχλούσες δραστηριότητες και οι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *