money tourism photo
Ο Peter Fankhauser στην Κρήτη | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δραματική αύξηση ζημιών για τον Thomas Cook στο Α’ 6μηνο|1,45 δισ. £, από 303 εκ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο Όμιλος Thomas Cook σημείωσε δραματική αύξηση στις ζημιές του χειμερινού εξάμηνου, στα 1,45 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες, έναντι 303 εκατ, στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ εξέδωσε και νέα προειδοποίηση για χαμηλότερη κερδοφορία.

Ωστόσο, ο μεγάλος tour operator ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει μια πρόσθετη τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. λιρών μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ οι κρατήσεις για το Καλοκαίρι υποχωρούν 12%, με τις τιμές όμως να σημειωνουν αύξηση 2%.

Παράλληλα, η εταιρία συνεχίζει την διαδικασία μετασχηματισμού της σε εταιρία πώλησης πακέτων διακοπών σε ξενοδοχεία, με έμφαση στα ιδιόκτητα και υπό διαχείριση ακίνητα.

Η εταιρία αποδίδει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των ζημιών, στη συγχώνευση με την MyTravel το 2007, η οποία αποτιμήθηκε εκ νέου υπό το πρίσμα του αδύναμου εμπορικού περιβάλλοντος.

Οι μετοχές στην εταιρεία μειώθηκαν κατά 19% στις 18.72p σήμερα το πρωί.
Οι εξελίξεις για τον Τhomas Cook και τα αποτελέσματα 

Ο Thomas Cook αποκάλυψε ότι είχαν υπάρξει «πολλαπλές προσφορές» για την αεροπορική του εταιρεία, η οποία διαθέτει 105 αεροσκάφη, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τους ενδιαφερόμενους.

Η εταιρεία παραδέχτηκε ακόμη τις προκλήσεις του φετινού Καλοκαιριού, με την οικονομική και την πολιτική αβεβαιότητα, που οδήγησε σε «υψηλά επίπεδα διαφημιστικής δραστηριότητας».

money tourism photo

Η προεξόφληση, μαζί με τα υψηλότερα κόστη καυσίμων και των ξενοδοχείων, θα επηρεάσουν την οικονομική απόδοση του ομίλου για όλο το οικονομικό έτος.

Σημειώνεται, πως έχει διασφαλιστεί  τραπεζική διευκόλυνση ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών στερλινών για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας για το χειμώνα 2019-20.

Το συνολικό καλοκαιρινό πρόγραμμα της εταιρείας έχει ήδη πωληθεί κατά 57%, με τις κρατήσεις να είναι μειωμένες κατά 12%, σαν συνέπεια και της μείωσης της χωρητικότητας, ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί σε όλα τα βασικά προϊόντα του, κατά 2%.

Thomas Cook AirlinesΟ tour operator συνεχίζει να καταγράφει υψηλή ζήτηση για Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, εξαιτίας του υψηλού value for money που έχουν και των ποιοτικών ξενοδοχείων.

Οι κρατήσεις για τα ισπανικά νησιά παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς ο Thomas Cook μείωσε σημαντικά τη χωρητικότητα.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε την ισχυρή ζήτηση για την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, καθώς οι πελάτες προσελκύονται από τη μεγάλη προσφορά μας για ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας και αυξημένα δρομολόγια πτήσεων», δήλωσε ο Thomas Cook.

«Οι κρατήσεις στα ισπανικά νησιά είναι χαμηλότερες από πέρυσι μετά την απόφασή μας να μειώσουμε σημαντικά τη διαθεσιμότητα μας για το καλοκαίρι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με την Brexit τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε μικρότερη ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η εταιρεία επισήμανε ακόμη:

«Δεν έχουμε δει καμία απτή αλλαγή στα πρότυπα κράτησης τις τελευταίες εβδομάδες από την ανακοίνωση καθυστέρησης του Brexit.

Μάλιστα, η συνεχή ανταγωνιστική πίεση που προκύπτει από την αβεβαιότητα των καταναλωτών ασκεί περαιτέρω πίεση στην εταιρεία μας.

Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος καυσίμων και ξενοδοχείων, δημιουργεί περαιτέρω αγωνία για την πρόοδό μας για το υπόλοιπο του έτους.

SENTIDOΑναμένουμε ότι τα υποκείμενα κέρδη [EBIT] κατά το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πίσω από την ίδια περίοδο πέρυσι».

Η λειτουργία του tour operator στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των έξι μηνών μειώθηκε κατά 25% σε £ 103 εκατ., παρά την αύξηση των πωλήσεων και τη ζήτηση για την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα περιορίστηκαν κατά 91 εκατ. λίρες στερλίνες στα £ 2,28 δισ., ενώ η αύξηση των εσόδων στο Ηνωμένο Βασίλειο αντισταθμίστηκε από τα χαμηλότερα έσοδα στην ηπειρωτική Ευρώπη και στη βόρεια Ευρώπη.

«Η ζήτηση για τις διακοπές μας ήταν ασθενέστερη λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, του αντίκτυπου του ζεστού καλοκαιριού και των περιβαλλοντικών ανησυχιών στη Σκανδιναβία» ανέφερε η εταιρεία.

Αυτό είχε αποτέλεσμα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, όπου εποχική υποκείμενη ζημιά EBIT αυξήθηκε κατά £ 70 εκατομμύρια στα £ 157 εκατομμύρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος Peter Fankhauser δήλωσε:

«Οι πρώτοι έξι μήνες του τρέχοντος έτους χαρακτηρίζονται από ένα αβέβαιο καταναλωτικό περιβάλλον σε όλες τις αγορές μας.

Η παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι και οι υψηλές τιμές στις Καναρίους Νήσους μείωσαν τη ζήτηση των πελατών για τον χειμωνιάτικο ήλιο, ιδιαίτερα στην περιοχή των Σκανδιναβικών χωρών, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Brexit οδήγησε πολλούς πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσουν τα σχέδια διακοπών τους για αυτό το καλοκαίρι.

Η ζημιά για αυτήν περίοδο ήταν 1,4 δισ. λίρες και χετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συγχώνευση μας με το MyTravel το 2007, η οποία αποτιμήθηκε εκ νέου υπό το φως του αδύναμου εμπορικού περιβάλλοντος.

Η τρέχουσα θέση μας αντανακλά τον βραδύτερο ρυθμό των κρατήσεων, έναντι ενός ισχυρού πρώτου εξαμήνου του 2018 και την απόφασή μας να μειώσουμε τη διαθεσιμότητά μας και να επιτρέψουμε στην αεροπορική εταιρεία μας να εδραιώσει την ισχυρή ανάπτυξη που πέτυχε πέρυσι.

Έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στη στρατηγική μας.

Μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής αναθεώρησης της αεροπορικής μας εταιρείας τον Φεβρουάριο, έχουμε λάβει πολλές προσφορές για το σύνολο ή τα τμήματα της επιχείρησης αεροπορικών εταιρειών.

Πρόσθεσε: Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας για να οικοδομήσουμε τη θέση μας ως μία από τις κορυφαίες εταιρίες ξενοδοχείων στην Ευρώπη.

Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, έχουμε ανοίξει 12 νέα ξενοδοχεία αναζωογονώντας βασικούς προορισμούς με τέσσερις νέα Clubs Cook και ξεκινώντας από το Casa Cook στην Κρήτη.

Έξω από την Ευρώπη, έχουμε κάνει ένα σημαντικό επόμενο βήμα στην ανάπτυξη της κοινοπραξίας μας  με την Κίνα με την ανακοίνωση δύο νέων ξενοδοχειακών έργων σε συνεργασία με την Fosun, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου μας Casa Cook στην Ασία. Έχουμε επίσης εξασφαλίσει ηγετική θέση στη ρωσική αγορά με την ανάπτυξη μιας νέας κοινής επιχείρησης με τη Biblio Globus.

Έχουμε επιταχύνει επίσης τη μετατροπή των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος 21 καταστημάτων λιανικής πώλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια νέα επισκόπηση του Thomas Cook Money.

Για το δεύτερο εξάμηνο προγραμματίζεται μια σειρά περαιτέρω βελτιώσεων κόστους, επιτρέποντας περαιτέρω επενδύσεις στην αναπτυξιακή μας στρατηγική».

Ο Alex Brignall, αναλυτής ταξιδιών και αναψυχής στο City Broker Redburn, δήλωσε:

«Λόγω των δύσκολων εμπορικών συνθηκών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία έχει περικόψει τον ετήσιο  EBIT κατά 40%.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσα στον επόμενο χειμώνα, δίνοντας χρόνο πώλησης για την αεροπορική εταιρεία, για την οποία έχει λάβει πολλές προσφορές σε καλά επίπεδα, υποδηλώνοντας αποτίμηση μέχρι £ 1δις, κάτι που θα είχε πολύ θετικό αποτέλεσμα».

Επισκόπηση των βασικών εξελίξεων του Thomas Cook:

Η αεροπορική εταιρεία είναι προς πώληση από τον Φεβρουάριο μετά από κακή οικονομική απόδοση πέρυσι, η οποία οδήγησε την εταιρεία να εκδώσει δύο προειδοποιήσεις κέρδους.

Τον Μάρτιο ο Thomas Cook ανακοίνωσε ότι κλείνει 27 καταστήματα και θέτει 320 υπαλλήλους σε μετακινήσεις.

Οι εκθέσεις τον Απρίλιο έδειξαν ότι η πώληση της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου είχε ξεκλειδώσει το ενδιαφέρον των πιθανών υποψηφίων για μέρος ή για ολόκληρο τον Thomas Cook.

Η ομάδα επιβεβαίωσε χθες ότι είχε αρχίσει συζητήσεις με το προσωπικό για  πάνω από 100 απώλειες θέσεων εργασίας στην πόλη Peterborough στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ

Tagged

1 σχόλιο στο “Δραματική αύξηση ζημιών για τον Thomas Cook στο Α’ 6μηνο|1,45 δισ. £, από 303 εκ.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *