Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη

Δύο ελληνικά μουσεία στον διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016» διεκδικούν δύο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Eλένης Γαρεδάκη.

Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, το διάστημα από τις 6 έως τις 9 Απριλίου.

Στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF), συμμετέχουν 49 μουσεία από 24 χώρες.

Το βραβείο απονέμεται σε Μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή πρόσφατα ανακαίνισαν εκθέσεις, ενώ το βραβευμένο Μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ «Το αυγό».

Το 2015, νικητής του βραβείου ήταν το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum), στο Άμστερνταμ.

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του δήμου Τρίπολης, στην Πελοπόννησο και είναι ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907).

Μετά από μία επταετία διακοπής ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο να επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο κτιριολογικά και μετά την ολοκλήρωση του έργου της επανέκθεσης των ευρημάτων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και τους αρχαϊκούς χρόνους.

Το μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Eλένης Γαρεδάκη, το οποίο βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και τo 2015 συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *