turkey
Photo by Artem Bryzgalov on Unsplash

Ξεπέρασαν το 2019 οι κρατήσεις για Τουρκία στη Γερμανία | Πιο ανταγωνιστική λόγω νομίσματος από Ελλάδα και Ισπανία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρεκόρ αφίξεων από τη γερμανική αγορά προς την Τουρκία θα μπορούσε να καταγραφεί τη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς, ήδη, οι περισσότεροι tour operators αποκαλύπτουν ότι οι κρατήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις κρατήσεις του 2019, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bentour, Deniz Ugur, οι κρατήσεις βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε επίπεδα που ξεπερνούν το 2019 ακόμη και κατά 30%. Το ίδιο καλά στοιχεία αναφέρουν επίσης, οι Alltours, DER Touristik, Ferien Touristik/Coral Travel, FTI και TUI, καθώς και ο όμιλος Anex, συμπεριλαμβανομένου του Öger Tours.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ισχυρή ζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά την Αττάλεια, αλλά γενικά τις παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπως διαπιστώνει ο διευθυντής της Öger, Altan Tarakci. Η TUI έχει επίσης στους στόχους της τις ακτές του Αιγαίου. Ο όμιλος αναμένει να μεταφέρει φέτος περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες στην Τουρκία από 13 αγορές-“πηγές” προέλευσης τουριστών. Τα δύο τρίτα από αυτούς θα περάσουν τις διακοπές τους στα θέρετρα γύρω από την Αττάλεια και το ένα τρίτο στο Αιγαίο.

Οι αυξημένες τιμές δεν “αναχαιτίζουν” τη ζήτηση

Ακόμη και η αύξηση των τιμών κατά 5% έως 10% φαίνεται να έχει μικρή επίδραση στη ζήτηση, καθώς πολλοί πελάτες παρά τις αυξημένες τιμές επιλέγουν και κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία και δωμάτια υψηλότερων κατηγοριών από ό,τι πριν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bentour. Από την άλλη, ένα πλεονέκτημα, κατά την άποψη του διευθυντή της Öger, κ. Tarakci είναι το γεγονός ότι, με το ευρώ ως νόμισμα, οι παραθεριστές στην Τουρκία έχουν χαμηλότερο παρεπόμενο κόστος από ό,τι σε διακοπές στην Ισπανία ή την Ελλάδα.

Η αισιοδοξία ενισχύεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. Η Τουρκία αναμένεται να απολέσει περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς επισκέπτες εφέτος εξαιτίας του πολέμου. Ενώ η ρωσική αγορά, από όπου η Τουρκία αναμένεται να υποδεχθεί περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες το 2022, θα μειωθεί επίσης σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση του Koray Cavdir, επικεφαλής της Ferien Touristik, μόνο το ένα πέμπτο των προγραμματισμένων Ρώσων επισκεπτών θα περάσει τις διακοπές του στην Τουρκία φέτος. Αυτό προσφέρει στους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες νέες ευκαιρίες.

Υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης στα ταξίδια μετ’ επιστροφής

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ταξίδια μετ’ επιστροφής ανακάμπτουν και πάλι -αλλά θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα. “Οι επισκέπτες μας ταξιδεύουν και πάλι μαζί μας στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τη συνολική ζήτηση”, λέει ο Ulrich Brandner της Studiosus.

Ο διευθυντής της Ikarus, Thomas Stichmann, είναι, επίσης, ικανοποιημένος με την εξέλιξη της ζήτησης, “ακόμη και αν δεν έχει επιστρέψει στα νούμερα των κρατήσεων που είχαμε πριν από την πανδημία”. “Για τις ημερομηνίες του φθινοπώρου αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση, χάρη και στη μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία που ξεκινήσαμε στα τέλη Απριλίου”, σημειώνει ο κ. Stichmann.

Νεαρότερη ομάδα-στόχος στο επίκεντρο

Ο ειδικός στην Τουρκία Bentour βλέπει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. “Παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι έχουμε επίσης προκαλέσει το ενδιαφέρον ταξιδιωτών νεότερης ηλικίας, ιδίως με τα ταξίδια περιπέτειες που προσφέρουμε”, αναφέρει η γενική διευθύντρια του tour operator, Songül Göktas-Rosati.

Αυτήν ακριβώς την πελατεία έχει στο στόχαστρό της και η Öger Tours. “Βλέπουμε δυνατότητες ανάπτυξης σε νέες ομάδες-στόχους που θέλουμε να προσεγγίσουμε”, λέει ο διευθυντής του tour operator, Altan Tarakci. Θεωρείται ότι στο μέλλον, οι διακοπές στην παραλία θα συνδυάζονται συχνότερα με ταξίδια στην πόλη και πολιτιστικά ταξίδια, επειδή οι ταξιδιώτες θέλουν να ζήσουν περισσότερες εμπειρίες. “Η ανάγκη για πραγματικές εμπειρίες θα προσελκύσει επίσης μια νεότερη ομάδα-στόχο”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ξεπέρασαν το 2019 οι κρατήσεις για Τουρκία στη Γερμανία | Πιο ανταγωνιστική λόγω νομίσματος από Ελλάδα και Ισπανία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *