Δυναμικό παρόν της AEGEAN και της Αθήνας στον χάρτη της αεροπορικής εκπαίδευσης | VIDEO | ΦΩΤΟ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 -Προχωρά με ταχύτατους η επένδυση των 140 εκατ. €
– Πώς η μεγάλη επένδυση της AEGEAN και το νέο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων θα κάνει τη χώρα σημείο αναφοράς στην αεροπορική εκπαίδευση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων  στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, για την δημιουργία κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 140 εκατ. €.

Με την ολοκλήρωση των έργων στο AEGEAN CAE Flight Training Center, θα εγκατασταθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι προσομοιωτές πτήσεις, με στόχο το κέντρο εκπαίδευσης να λειτουργήσει μέχρι τέλη του έτους αρχικά με 4 προσομοιωτές, με προοπτική επέκτασης σε 7.

Και όλα αυτά λίγους μόλις μήνες αφού η διοίκηση της AEGEAN, ανακοίνωσε την επένδυση των 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του AEGEAN CAE Flight Training Center και την σύσταση της κοινοπραξίας της με την καναδική CAE, την κορυφαία εταιρεία προσομοιωτών στον κόσμο.

Tο εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και θα προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους ανθρώπους της AEGEAN, διευρύνοντάς παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο, αλλά και τη χώρα συνολικά.

Υπογραμμίζεται ότι το εκπαιδευτικό αυτό κέντρο για πιλότους και πληρώματα, θα τοποθετήσει την Ελλάδα στην κορυφή του χάρτη της αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και θα καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της AEGEAN, αλλά και τρίτων σε ποσοστό 40%/60%, προσελκύοντας και καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες και ξένων πιλότων, ξένων αεροπορικών και αντίστοιχα των εκπαιδευτικών αναγκών πληρωμάτων καμπίνας.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής σημαντικής επένδυσης η AEGEAN και η CAE διοργάνωσαν δημοσιογραφική αποστολή στη Μαδρίτη και υποδέχθηκαν δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα στο πρώτο ευρωπαϊκό training center της CAE ξεναγώντας τους στις εγκαταστάσεις μιας ουσιαστικά σύγχρονης σχολής, ενός εκπαιδευτικού κέντρου με υπερσύγχρονους προσομοιωτές αλλά και εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση των πληρωμάτων καμπίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπερσύγχρονοι προσομοιωτές της CAE το κόστος για καθέναν από τους οποίους, όπως αποκάλυψαν οι άνθρωποι της καναδικής εταιρείας ξεκινά από τα 6 εκατ. και φθάνει και τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα το μοντέλο, πρόκειται ουσιαστικά για μικρά ρομποτικά δωμάτια, ακριβή αντίγραφα των πιλοτηρίων αεροσκαφών στα οποία οι πιλότοι έχουν τη δυνατότητα να προσομοιώνουν πλήρως πτήσεις και να δοκιμάζουν να πετούν σε διάφορα σενάρια. Τα υδραυλικά συστήματα εντός του προσομοιωτή και τα έξι υδραυλικά πόδια στα οποία στηρίζεται δίνουν τη δυνατότητα αναπαράστασης κάθε κραδασμού, κίνησης και αίσθησης που θα υπήρχε σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε πραγματικές συνθήκες πτήσης την ώρα που οι οθόνες προσομοιώνουν πλήρως το εξωτερικό περιβάλλον.

Η  «διαδρομή» της επένδυσης

Τον Δεκέμβριο του 2022, η AEGEAN ανακοίνωσε επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης.

Μία επένδυση που στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Με συνολική έκταση 85.000 m2 το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα θα καλύψει ένα σημαντικό κενό σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο για υπηρεσίες υποστήριξης τρίτων μέσω δύο κύριων παράλληλων δραστηριοτήτων:

 • τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων.
 • την ανάπτυξη του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων με επένδυση σε συνολικά 7 προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και τη δημιουργία εγκαταστάσεων, για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

Ταυτόχρονα, η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης.

Τον Μάρτιο του 2023, τρεις μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου Σύγχρονου Οικοσυστήματος Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, η AEGEAN προχώρησε στο επόμενο στάδιο ανακοινώνοντας τη συνεργασία υπό τη μορφή κοινοπραξίας (Joint Venture), με την  CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα επεκτείνει περεταίρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Σημειώνεται, ότι για τη λειτουργία του το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE θα καταναλώνει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σήμερα, οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, όπως προαναφέρεατι, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η σταδιακή παράδοση των έργων θα ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ώστε έως το τέλος του χρόνου το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του ενώ σταδιακά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται και άλλοι προσομοιωτές.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η σημασία της επένδυσης

Μέσα από αυτή την επένδυση, η AEGEAN ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της.

Η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας  απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο. Παράλληλα αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράλληλα, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

Με τη συμφωνία αυτή η AEGEAN και η CAE ένωσαν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις κοινές τους αξίες, για να δημιουργηθεί το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο κέντρο στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μία επένδυση που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους ανθρώπους της AEGEAN διευρύνοντάς παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο, αλλά και τη χώρα συνολικά.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Q&A 

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Τον Μάρτιο του 2023, η AEGAN και η CAE ανακοίνωσαν συνεργασία υπό μορφή κοινοπραξίας για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας/εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το νέο Κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023 και θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας. Το νέο κέντρο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια με 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία είναι εγκατεστημένα στο «πράσινο» κέλυφος του κτηρίου, παράγοντας 3 MW ή 4,4 Gwh ετησίως, και θα
βρίσκεται σε ένα από τα πιο βιώσιμα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Ως το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης της CAE στην Ελλάδα, το νέο κέντρο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο στόχο της εταιρείας να βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου οι πελάτες λειτουργούν τα αεροσκάφη τους.

 1. Τι είναι η CAE;
  • Η CAE είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, στην αιχμή της ψηφιακής εποχής, παρέχοντας λύσεις για ένα
  κόσμο πιο ασφαλή.
  • Βασιζόμενοι σε 75 έτη πρωτιά στον κλάδο, η CAE συνεχίζει να εστιάζει στην εμπειρία των πελατών και να
  φέρνουμε επανάσταση στην εκπαίδευση και επιχειρησιακή υποστήριξη στην πολιτική αεροπορία, την άμυνα,
  την ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη.
  • Η CAE είναι ο συνεργάτης για πελάτες σε όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται σε σύνθετα, υψηλού κινδύνου
  και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπου τα επιτυχημένα αποτελέσματα είναι ζωτικής σημασίας.
  • Σε όλο τον κόσμο, η CAE διαθέτει περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες
  και τοποθεσίες εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες.

  ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  2. Ποια είναι η σχέση μεταξύ AEGEAN και CAE;
  Η AEGEAN και η CAE είναι συνεργάτες που τον Μάρτιο του 2023 όπου συνεργάστηκαν υπό μορφή
  κοινοπραξίας και δημιούργησαν το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.3. Που θα βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων AEGEAN CAE;
  Το κέντρο θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα αποτελεί μέρος της νέας τεχνικής βάσης 85.000 m2 της
  AEGEAN στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
  4. Πόσο μεγάλο θα είναι το νέο κέντρο;
  Το εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι περίπου 2.800 m2 και θα έχει χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης και εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας/εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας
  5. Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου κέντρου;
  Το κέντρο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν από το τέλος του 2023.
  6. Πόσοι προσομοιωτές θα στεγάζονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων AEGEAN CAE;
  Η κοινοπραξία θα λειτουργεί αρχικά με τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης,
  συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμού εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας. Σε πλήρη δυναμικότητα, το κέντρο θα λειτουργεί με επτά προσομοιωτές
  7. Πόσοι πιλότοι θα εκπαιδεύονται στις νέες εγκαταστάσεις;
  Σε πλήρη δυναμικότητα, το κέντρο θα μπορεί να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και 10.500+ πλήρωμα καμπίνας ετησίως.
  8. Το νέο κέντρο θα είναι διαθέσιμο και σε άλλους χειριστές στην περιοχή;
  Ναι, επιπλέον ικανότητα κατάρτισης θα είναι διαθέσιμη και σε άλλους χειριστές στην περιοχή.
  9. Γιατί η Αθήνα θεωρείται στρατηγική τοποθεσία;
  Αυτό θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα και το πιο προηγμένο στην περιοχή. Όταν ανοίξει το κέντρο, οι πιλότοι δεν θα χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας για την εκπαίδευσή τους.

  ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  10. Το νέο κέντρο θα λειτουργεί με πηγές βιώσιμης ενέργειας;
  Ναι, το Κέντρο Εκπαίδευσης θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια με 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ ενσωματωμένα στο «πράσινο» κέλυφος της AEGEAN, που παράγει 3 MW ή 4,4 Gwh ετησίως και θα βρίσκεται σε ένα από τα πιο βιώσιμα αεροδρόμια της Ευρώπης.
  11. Η CAE έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα;
  Η επιχειρηματική μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της CAE έχει μια σειρά από συμβάσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, το AEGEAN CAE Flight Training Center θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο πολιτικής αεροπορίας της CAE στη χώρα.
  12. Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από το νέο κέντρο;
  Η επένδυση στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *