Ε.Ε.: Έως το τέλος του ’22 σε εφαρμογή το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών|Στα €7 το κόστος για τους Βρετανούς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αίτηση για θεώρηση, κόστους 7 € (περίπου 6 λίρες Αγγλίας), θα πρέπει να υποβάλουν οι Βρετανοί που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν σε χώρες Σένγκεν της Ευρώπης, όταν τεθεί σε ισχύ το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS), έως το τέλος του 2022, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής έλεγε: “Οι απαλλαγμένοι από βίζα υπήκοοι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρειαστούν μόνο λίγα λεπτά για να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή αίτηση, η οποία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (που αναμένεται να υπερβαίνει το 95%) θα οδηγήσει σε αυτόματη έγκριση. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και προσιτή και η άδεια ETIAS θα κοστίσει 7 €, χρήματα που θα καταβάλλονται εφάπαξ και η ισχύς της θα είναι για διάστημα τριών χρόνων και για πολλαπλά ταξίδια”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες του θα είναι μεταξύ εκείνων που πρέπει να εγγραφούν και να λάβουν άδεια πριν ταξιδέψουν σε χώρες Σένγκεν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκής Επιτροπή, το σύστημα αυξάνει την εσωτερική ασφάλεια, διεξάγοντας έλεγχο των ταξιδιωτών πριν φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βοηθώντας στον εντοπισμό, εκ των προτέρων, ατόμων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια ή την υγεία, υψώνοντας, επίσης, τείχος στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, που αφορά πλήθος χωρών.

Το νέο σύστημα, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ το 2021, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας, έχει περιγραφεί ως “η ευρωπαϊκή έκδοση του αμερικανικού ESTA (Electronic System Travel Authorization)”, που κοστίζει 14 $ (λίγο πάνω από 10 £) και έχει ισχύ για δύο χρόνια.

Με το ETIAS, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να βάλουν τέλος στα άνευ περιορισμό ταξίδια στην Ευρώπη, θέτοντας νέους κανονισμούς και αλλάζοντας τις μέχρι σήμερα “ελαστικές” διαδικασίες για τις επισκέψεις χωρίς βίζα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Sun, το σύστημα ETIAS συνιστά ένα ακόμη πλήγμα για την ταξιδιωτική βιομηχανία, που έχει” γονατίσει” από την πανδημία.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *