svinou
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβύνου / ksd photo

Ε.Ξ. Κω: Χαριστική βολή στα ξενοδοχεία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Σαν χαριστική βολή κατά της ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας εκλαμβάνουμε το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο βάσει διατάξεων του οποίου καταργείται η εξαίρεση των τουριστικών επιχειρήσεων από την καταβολή συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ”.
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων η Ένωση Ξενοδόχων Κω, σχετικά με τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και διερωτάται: ” Πραγματικά αναρωτιόμαστε τι εννοεί το υπουργείο οικονομικών όταν αναφέρεται στην έννοια της «ανάπτυξης»… “.
Και συνεχίζει: “Γιατί σίγουρα ανάπτυξη δεν είναι ο εξαναγκασμός σε εκποίηση των επιχειρήσεών μας, ανάπτυξη δεν είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, ούτε η πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών και όλα αυτά που θα επέλθουν μέσα από την φοροκαταιγίδα στην οποία υπόκεινται οι επιχειρήσεις.
Ο οριζόντιος φόρος του τέλους διανυκτέρευσης σε συνδυασμό με τον παραλογισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και με το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο σταυρώνουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τις οδηγούν σε μη βιώσιμο επίπεδο λειτουργίας και κλείσιμο.
Και βέβαια ο ακραίος παραλογισμός της τιμωρίας των ακινήτων και των κατόχων τους που ονομάζεται «ΕΝΦΙΑ», δεν λαμβάνει υπόψη το χρόνο λειτουργίας μιας επιχείρησης ούτε το αν είναι κερδοφόρος ή όχι.
Αποτελεί ένα χαράτσι που οδηγεί τον επιχειρηματία, ειδικά σε μια κακή τουριστική χρονιά με μαθηματική ακρίβεια στη πτώχευση. Και βέβαια διερωτόμαστε σε αυτό το ασταθές φορολογικό περιβάλλον ποιος θα έρθει να επενδύσει”;
Και καταλήγει: “Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει την επαχθέστερη απόφαση κατά των τουριστικών επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, έστω και την τελευταία στιγμή. Ο ελληνικός τουρισμός απειλείται και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας από το κλείσιμο ξενοδοχείων και την
απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Εκτός βέβαια αν έχει προαποφασιστεί η εκτέλεση και ο αφανισμός των επιχειρήσεων…”.

Και οι ξενοδόχοι της Αρκαδίας

Ένα ακόμα βήμα προς το “χείλος του γκρεμού” για την ελληνική ξενοδοχία, η επιβολή συμπληρωματικού φόρου 0,1 % στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, αναφέρεια αντίστοιχα σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας.

Και συνεχίζει: ” Σε λίγες μόλις μέρες από την επιβολή του επαχθούς φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία με χρόνο έναρξης το 2018 και παρά την διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπήρχε άλλη πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση,  διαμορφώνεται σε πολύ μικρό  χρονικό διάστημα μια νέα σύγχρονη φορολογική πραγματικότητα για τον τομέα των καταλυμάτων,  με υπερδιπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ στην διαμονή, αύξηση κατά 11 μονάδες του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση,  την επιβαλλόμενη με το ίδιο νομοσχέδιο επιβάρυνση με την  πρόσφατη επιβολή φόρου διαμονής, στα οποία έρχεται να προστεθεί  η κατάργηση απαλλαγής από τον συμπληρωματικό φόρο στον ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων.
Η λογική της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ έχει τη βάση της στο γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες μέσω των εγκαταστάσεών τους, οι οποίες ούτως ή άλλως καθορίζονται από ένα αυστηρό πλαίσιο τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών που αποτελεί μέρος του ξενοδοχειακού προϊόντος και κατά συνέπεια ή όποια φορολόγηση στο ξενοδοχειακό ακίνητο συνεπάγεται επιβάρυνση στο  ίδιο το προϊόν και επαύξηση του κόστους παραγωγής.
Αυτά  συμβαίνουν σε ένα τομέα που για όλα τα χρόνια της κρίσης και μέχρι σήμερα  με πατριωτισμό στηρίξει την εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη,  συνεισφέροντας τα μέγιστα στο ΑΕΠ της Χώρας, στην απασχόληση και σε όλους τους επιμέρους  κοινωνικούς και οικονομικούς της δείκτες.
“ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ”…..   η ανεπάρκεια των «επαϊόντων» και αδυναμία των κυβερνόντων μετά την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος,   οδηγεί σε  «λουκετοποίηση» και μαρασμό την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα συμπαρασύροντας δυστυχώς το σύνολο της κοινωνίας  και της οικονομίας .
Βουλευτές, Περιφερειάρχες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος μετ΄επιτάσεως θα πρέπει προσωπικά να παρέμβει, για την απόσυρση της εν λόγω διατάξεως έστω και την ύστατη στιγμή,  διατηρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ζωντανές τις ελπίδες για επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων  τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας’.

Και η Λακωνία: ” Στο “εκτελεστικό απόσπασμα” ο ξενοδοχειακός κλάδος”

“Σε εξόντωση και αφανισμό οδηγείται ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, από την νέα καταιγίδα φορολογικών μέτρων που εμπεριέχονται στο κατατεθειμένο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, με τίτλο “Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις”.

Εξ αιτίας αυτής της ανέλπιστα εξοντωτικής απογείωσης φόρων και τελών, ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήττεται ολοκληρωτικά, αφού πέραν της επαχθούς επιβολής “φόρου διαμονής”, στο νέο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται διάταξη που καταργεί την απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία, ως “εργαλεία δουλειάς”, θα επιβαρύνονται πλέον με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ και με συντελεστή 0.1%.

Πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση, η οποία στερείται κάθε λογικής, καθόσον θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα το κόστος του τουριστικού πακέτου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει σημαντική μείωση στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Το τελευταίο διάστημα της κρίσης, ο τουριστικός τομέας της χώρας κινείται πάνω σε ένα “τεντωμένο σχοινί”, δεν αντέχει άλλες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει άλλες θυσίες και παραχωρήσεις.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, επιτακτικό καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητας αλλά και να διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες επιβίωσης των χιλιάδων μικρομεσαίων καταλυμάτων που απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Ξενοδοχείας, το σημαντικότερο τομέα εισφοράς στην εθνική οικονομία.

Έστω και την ύστατη στιγμή, ζητάμε από την κυβερνητικό επιτελείο την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης, διαφορετικά και με μαθηματική ακρίβεια, ο ξενοδοχειακός κλάδος οδηγείται σε ευθεία κατεύθυνση προς το “εκτελεστικό απόσπασμα”.

Δημήτρης Ε. Πολλάλης

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας

Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής Ξ.Ε.Ε.

Α’ Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *