money tourism copyright photo
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ε.Ξ. Σαντορίνης: Κανένα ενδιαφέρον στο νησί για κατάλυμα Covid-19|Πρόταση για διαχείριση ξενοδοχείου καραντίνας από την Ένωση

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, ανακοινώνει ότι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για ξενοδοχείο καραντίνας στιο εμβληματικό για τον ελληνικό Τουρισμό, νησί των Κυκλάδων και επισημαίνει ότι αν και ξεκίνησε η τουριστική σαιζόν δεν έχει διασφαλιστεί η διαχείριση πιθανού κρούσματος, στα 3 εκατ. τουρίστες που υποδέχεται το νησί.

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι η πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού είναι τελείως ασύμφορη οικονομικά και τονίζει ότι “…και αν στην περίπτωση που πιθανόν θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από κάποιο κατάλυμα, αυτό θα ήταν δυστυχώς χαμηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών, κάτι τελείως ασύμβατο με το υψηλό επίπεδο των πελατών που διαμένουν στα ξενοδοχεία πολυτελείας του νησιού”. Και σημειώνει χαρακτηριστικά: “Φανταστείτε κάποιον πελάτη που θα αναγκαζόταν να μεταφερθεί από 5 αστέρων ξενοδοχείο σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξουν στοιχειώδεις παροχές και υπηρεσίες που αναζητά και είχε σαν προϋπόθεση για την επίσκεψη του”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΞΣ, προτείνει στην επιστολή του “…να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να διαχειριστούμε ξενοδοχείο καραντίνας που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφόμενες υγειονομικές διατάξεις, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σαν εναλλακτική πρόταση στην δωρεάν διαμονή που προβλέπεται στην προκήρυξη ξενοδοχείου καραντίνας”.

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε αναδείξει με ρεπορτάζ του το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, τοι προηγούμενο Σάββατο 20 Ιουνίου.

ksd
adv
Η επιστολή

Η επιστολή του κ. Ηλιόπουλου, έχει ως εξής:

“ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ YΓΕΙΑΣ

Υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός, κ. Νίκος Χαρδαλιάς

Υφυπουργός, κ. Λευτέρης Οικονόμου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός, κ. Μάνος Κόνσολας

Κύριοι,

Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας γνωρίσουμε, ότι στο νησί μας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ξενοδοχείο καραντίνας (Covid Hotel), σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από κάποια ξενοδοχειακή μονάδα ή άλλο τουριστικό κατάλυμα.

Παρότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν έχει ξεκινήσει από τις 15/6/20 και δεχόμαστε επίσημα πλέον τουρίστες από πολλές χώρες, δεν έχει διασφαλιστεί η διαχείριση πιθανού κρούσματος που θα χρήζει περιορισμό για την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στατιστικά οπωσδήποτε θα προκύψουν κρούσματα ανάμεσα στις 500.000 αφίξεις που αναμένουμε για φέτος στο νησί μας, (από 3.000.000 αφίξεις πέρυσι) και θα βρεθούμε σε αδιέξοδο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αποζημίωση των 30 ευρώ που αναφέρεται στην προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού, εμπεριέχει όχι μόνο το κόστος διαμονής, αλλά και διατροφής (3 γευμάτων), ειδών ατομικής προστασίας καθώς και ΦΠΑ, κάτι που καθιστά ασύμφορη την αποδοχή της από οποιοδήποτε κατάλυμα, αν αναλογιστεί κανείς τα αυξημένα κόστη που απαιτούνται για την λειτουργία του, εφαρμόζοντας τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους λειτουργικούς κανονισμούς.

Ακόμη όμως και αν στην περίπτωση που πιθανόν θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από κάποιο κατάλυμα, αυτό θα ήταν δυστυχώς χαμηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών, κάτι τελείως ασύμβατο με το υψηλό επίπεδο των πελατών που διαμένουν στα ξενοδοχεία πολυτελείας του νησιού. Φανταστείτε κάποιον πελάτη που θα αναγκαζόταν να μεταφερθεί από 5 αστέρων ξενοδοχείο σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξουν στοιχειώδεις παροχές και υπηρεσίες που αναζητά και είχε σαν προϋπόθεση για την επίσκεψη του.

ksd
adv

Προτείνουμε σαν Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να διαχειριστούμε ξενοδοχείο καραντίνας που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφόμενες υγειονομικές διατάξεις, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σαν εναλλακτική πρόταση στην δωρεάν διαμονή που προβλέπεται στην προκήρυξη ξενοδοχείου καραντίνας.

Η Σαντορίνη, με την παγκόσμια δυναμική παρουσία, που αναμφισβήτητα προβάλλει ως η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Τουρισμού, επελέγη από  τον πρωθυπουργό μας για να διακηρύξει σε όλο τον πλανήτη την επανέναρξη του τουρισμού στην χώρα μας. Θα ήταν αδόκιμο λοιπόν, να πληγεί ανεπανόρθωτα από κάποια περιστατικά που πιθανόν θα προσδώσουν ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για το νησί, αλλά και για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος μας και θα υποβαθμίσει τη συνολική προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα, βάση της οποίας η χώρα μας καθίσταται ο πλέον ελκυστικός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *