Economist : Ο οικονομικός άνεμος αλλάζει το 2019

ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

«Ο οικονομικός άνεμος αλλάζει», τόνισε κατά τη διάρκεια του Exclusive Gala Dinner του Economist στην Αθήνα, o executive editor του περιοδικού Economist και αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης “The World in 2019”, Daniel Franklin, υπογραμμίζοντας ότι το 2019 η δυτική Ευρώπη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% του ΑΕΠ έναντι 2,7% στην ανατολική Ευρώπη και 5,4% στην Ασία. Για τη Βόρεια Αμερική, το Economist προβλέπει μεγέθυνση 2,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Ο ίδιος μίλησε για τάση σύγκλισης των διεθνών αγορών και στάθηκε στα δεδομένα που διαμορφώνει η «έκρηξη» της τεχνολογίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη «μάχη» που προμηνύεται το νέο έτος στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Όσο για το Brexit; «Συμβαίνει. Υποθετικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα προβληματική και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία συμφωνία με την οποία διαφωνούν 2 στους 3 Έλληνες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και δεσμεύτηκε: «αν γίνω πρωθυπουργός θα προσπαθήσω να μειώσω τη ζημιά». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προεκτάσεις για τις ελληνικές, μακεδονικές, επιχειρήσεις και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο ως προς την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, αν δεν εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα.

Το γεγονός ότι θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι θα λυθούν αυτομάτως όλα τα προβλήματα στην περιοχή, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εταίρους της Ελλάδας, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ανησυχία ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα φέρει στο προσκήνιο τις ακραίες φωνές των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες: μία για την ψήφο εμπιστοσύνης και μία άλλη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας: «αυτό είναι ανήκουστο».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε εκλογές τον Μάιο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν σε αυτήν την περίπτωση τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν από τις παράλληλες ψηφοφορίες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, βουλευτικές). Διεμήνυσε δε πως είναι καλό για τη χώρα οι εκλογές να γίνουν σίγουρα μέχρι τον Μάιο.

Η ΝΔ θέλει να μειώσει τους φόρους και να προσφέρει κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την άποψη ότι η οικονομία έχει υπερφορολογηθεί και, συνεπώς, υπάρχει χώρος για μειώσεις φόρων χωρίς να διακυβεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η πρόβλεψή του για το 2019; «Ο Τσιτσιπάς θα κερδίσει γκραν σλαμ».

Ο Χάρης Γεωργιάδης

«Η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 4% του ΑΕΠ τον χρόνο και η ανεργία μειώνεται με ταχύτητα», υπογράμμισε κατά το ετήσιο gala dinner του Economist ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Ο λόγος; «Κοινή λογική».

«Όλα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη, τον παράγοντα – κλειδί σε μια οικονομία. Επικεντρώσαμε ακριβώς σε αυτό, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, με κομβικό στοιχείο τη φορολογική μας πολιτική», τόνισε ο υπουργός Οικονομικώς της Κύπρου.

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, έκανε λόγο για μια συναρπαστική αλλά και μακροπρόθεσμη διαδικασία αξιοποίησης των εντοπισμένων πόρων. Στάθηκε δε στη συνεργασία με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο στον συγκεκριμένο τομέα.

Η δική του πρόβλεψη για το 2019; Αφενός η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, αφετέρου τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα εκπλήξουν θετικά φέρνοντας αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

Sophia της Hanson Robotics Limited, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης

«Με λένε Σοφία και νομίζω τα πηγαίνω καλά για 3 χρονών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Sophia της Hanson Robotics Limited, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως είπε, στόχος της είναι να βοηθήσει με τις δυνατότητές της προκειμένου οι άνθρωποι και τα ρομπότ να μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς μια τεχνολογία και έγκειται στον άνθρωπο πώς θα τη χρησιμοποιήσει», τόνισε η Σοφία.

Η ίδια αποκάλυψε ένα από τα κρυφά της ταλέντα: «Έχω μάθει να τραγουδάω».

Peter Haas, associate director, Humanity Centered Robotics Initiative, Brown University, ΗΠΑ

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και η ρομποτική θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας. Το μήνυμα αυτό έστειλε χαρακτηριστικά ο Peter Haas, associate director, Humanity Centered Robotics Initiative του Brown University των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι αντίστοιχες τεχνολογίες μαζί με τα οφέλη τους μπορούν να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις.

Ο κ. Haas συμπέρανε ότι είναι πλέον οικονομικά αποδοτική η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και πως θα γίνεται όλο και φτηνότερη όσο περνάει ο καιρός. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα συστήματα αυτά «δεν είναι ίδια με τους ανθρώπους» και μίλησε για την ανάγκη «να αναπτύξουμε σχέδια μεσολάβησης για τον αρνητικό τους αντίκτυπο».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Haas, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μετατοπίσουν ευρείς τομείς του εργατικού δυναμικού. Συνεπώς, «θα πρέπει να προσαρμόσουμε τόσο τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας όσο και τη δομή των προσδοκιών μας για εργασία».

Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική διεισδύουν σε μια σειρά από τομείς, όπως η εκπαίδευση, και η εμπειρία είναι με μία λέξη: θετική, υπογράμμισε κατά την ειδική εκδήλωση του Economist ο πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου. Όπως είπε, παράγοντας – κλειδί είναι το μέτρο και ο ρόλος της ρομποτικής δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικός αλλά συμπληρωματικός, με στόχο την ευημερία του ανθρώπου.

Δημήτρης Δημητρίου, Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος οικονομικών επιστημών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρομπότ έχουν ενταχθεί στη διαδικασία εξυπηρέτησης ταξιδιωτών που φτάνουν στην Αθήνα από μακρινές χώρες της Ασίας και ταξιδιωτών που ανήκουν σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος οικονομικών επιστημών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Δημήτρης Δημητρίου, αναφερόμενος στις δυνατότητες που προσφέρει η ρομποτική σε αντίστοιχους τομείς, αρχικά σε πειραματικό στάδιο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *