ectaa logo

ECTAA: Απογοήτευση για τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την αναγνώριση, αλλά και τη δυσαρέσκειά του, εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμός Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και tour operators (ECTAA) σχετικά με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Τουρισμό και τα Ταξίδια.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει:

Ο ECTAA καλωσορίζει την έγκριση ενός ολοκληρωμένου πακέτου για τα ταξίδια και τον τουρισμό και αναγνωρίζει τον δραματικό αντίκτυπο της πανδημίας στο τουριστικό οικοσύστημα της ΕΕ προτείνοντας μια συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού, καθώς  και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με στόχο μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία.

Ο Πρόεδρος του ECTAA, Pawel Niewiadomski, δήλωσε:

«Μια συντονισμένη προσέγγιση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών και τον τουρισμό είναι απαραίτητη για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, και για την εφαρμογή αμερόληπτων και αναλογικών προτύπων υγείας και ασφαλείας για τις ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά και, επομένως, να ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Είναι, επίσης, απαραίτητη  η παροχή σαφών πληροφοριών σχετικά με την προσβασιμότητα στα ταξίδια και τον τουρισμό. Κάτι τέτοιο είναι καίριο, εάν θέλουμε να διασώσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, οι οποίες είναι σημαντικές για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και πλήθος οικονομιών».

Ιδιαίτερη σημαντική  για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι η
οδηγία σχετικά με τα vouchers που προτείνονται στους πελάτες ως εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένες κρατήσεις λόγω της πανδημίας.

Ενώ το ECTAA καλωσορίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής  για τη θέσπιση κανόνων ως προς τα voucher και την εφαρμογή μιας κοινής γραμμής πλεύσης στον τουρισμό και τα ταξίδια, δεν μπορεί παρά να δηλώσει την απογοήτευσή του για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Pawel Niewiadomski προσθέτει:

«Οι αρχές που καθορίζονται στις οδηγίες είναι αξιέπαινες, αλλά η τήρησή τους δεν είναι υποχρεωτική. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πρωτοβουλιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως τα διαφορετικά είδη vouchers,  οι  παρατεταμένες περίοδοι επιστροφής χρημάτων, και τα κρατικά μέτρα οικονομικής στήριξης μεταξύ άλλων. Φαίνεται, ότι τα κράτη-μέλη κινούνται πιο γρήγορα από την Επιτροπή. Η πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ταυτόχρονα ανεπαρκής”.

Η ECTAA ζητά αντ ‘αυτού την αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας και την εφαρμογή νέων κανόνων για την παροχή voucher και την προστασία των καταναλωτών. Η πανδημία αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός, αλλά πρέπει να επισημανθεί, ότι τέτοια γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν ξανά στο μέλλον.

Αυτή η αναθεώρηση δεν πρέπει να περιορίζεται στα αιτήματα για την επιστροφή χρημάτων και στα vouchers, αλλά και να συμπεριλαμβάνει την πλήρη ευθύνη και την παροχή βοήθειας κατά την περίοδο κρίσεων όπως η υφιστάμενη, η οποία έχει οδηγήσει τον κλάδο να τραβήξει “χειρόφρενο” για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ECTAA αναγνωρίζει  το γεγονός ότι η Επιτροπή κατανοεί για πρώτη φορά την ανάγκη για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών σχετικά με τις χρεοκοπίες των αεροπορικών εταιριών.Το ECTAA θα συνεργαστεί με την
Επιτροπή και θα συντάξει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση για την προστασία των  χρεοκοπιών των αεροπορικών εταιριών, η οποία θα ισχύει όχι μόνο για την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, αλλά και σε κανονικές περιόδους.

Καταλήγοντας ο Pawel Niewiadomski δήλωσε:

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αφαιρέσουμε από τους πελάτες μας το έννομο δικαίωμά τους για αποζημίωση. Αλλά δε λαμβάνουμε αποζημιώσεις από τους προμηθευτές και πρέπει να βρούμε την καλύτερη εναλλακτική, η οποία είναι τα vouchers.

Τα vouchers μπορούν να επιστραφούν, είναι ευέλικτα και, σε αντίθεση τις χρηματικές αποζημιώσεις, παρέχουν προστασία ενάντια σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας του παρόχου. Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να τα προτιμήσουν, καθώς στην παρούσα φάση παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *