european_parliament

ΕΕ: Στην τελική ευθεία το Πράσινο Πιστοποιητικό | 26 Απριλίου περνάει από το Ευρωκοινοβούλιο, τον Μάϊο η τριμερής έγκριση

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επίσημα σήμερα για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό και έδωσαν “πράσινο φως” για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί η σχετική πρόταση από την ολομέλεια του Οργάνου αυτό το μήνα, στις 26 έως 29 Απριλίου.

Ακολούθως, θα υπάρξει η τελική τριμερής έγκριση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο δυνατό.

Αυτό το πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παρέχοντας απόδειξη ότι ένα άτομο είτε εμβολιάστηκε κατά του COVID-19, είτε έχει αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή ότι έχει αντισώματα αφού ανάρρωσε από τον COVID-19.

Ο António Costa, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ δήλωσε: “Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αλλά όταν κοιτάζουμε μπροστά, πρέπει να έχουμε λύσεις που να λειτουργούν μεταξύ των κρατών μελών. Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό έρχεται για να διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία. Είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας, για τις κοινωνίες μας και για την ανάκαμψη των οικονομιών μας. Καλωσορίζω αυτό το πρώτο βήμα. Δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή για να συνεχίσουμε να προχωρούμε γρήγορα σε αυτές τις προτάσεις, προκειμένου το πιστοποιητικό και το σύστημα να λειτουργήσουν πλήρως αυτό το Καλοκαίρι”.

ksd PRIMAGEL Πράσινο Πιστοποιητικό
adv

Τι περιλαμβάνει

Το νομικό πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού αποτελείται από δύο νομοθετικές προτάσεις.

Η πρώτη αφορά πολίτες της ΕΕ και μέλη των οικογενειών τους και η δεύτερη αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια ενός κράτους μέλους.

Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, θα είναι δυνατή η χρήση του πιστοποιητικού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα εισαχθεί επίσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι επίσης ανοιχτό σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Οι βασικές τροπολογίες που εισήχθησαν στα νομοθετικά κείμενα από το Συμβούλιο, είναι οι εξής:

  • αναφορά στο γεγονός ότι ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, προκειμένου να τονιστεί η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, ιδίως έναντι μη εμβολιασμένων ατόμων
  • ένα νέο άρθρο σχετικά με τη διεθνή διάσταση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, διευκρινίζοντας τη μεταχείριση που πρέπει να παρέχεται σε πιστοποιητικά που εκδίδονται σε πολίτες της Ένωσης και στα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και σε νόμιμα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών που εμβολιάζονται σε τρίτες χώρες
  • οι διατάξεις περί προστασίας δεδομένων έχουν ενισχυθεί σε ολόκληρο το κείμενο του βασικού κανονισμού, ιδίως βάσει της κοινής γνώμης του Ευρωπαίου επόπτη προστασίας δεδομένων και του ευρωπαϊκού συμβουλίου προστασίας δεδομένων
  • το κείμενο περιλαμβάνει τώρα μια μεταβατική διάταξη για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα συστήματα που ισχύουν επί του παρόντος για σύντομο χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων μετά την έναρξη ισχύος του βασικού κανονισμού και έως ότου το πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην επικράτειά τους
  • το κείμενο του σχεδίου κανονισμού περιέχει διάταξη που επιτρέπει στην Ιρλανδία και στα άλλα κράτη μέλη να αποδέχονται αμοιβαία πιστοποιητικά που εκδίδονται σε υπηκόους τρίτων χωρών βάσει αμοιβαιότητας

Ιστορικό

Στις 17 Μαρτίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε δύο προτάσεις κανονισμών, με την επιφύλαξη της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, για τη δημιουργία ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού και τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Στις 19 Μαρτίου 2021, οι αρμόδιοι της ΕΕ ενέκριναν τη σύσταση και την εντολή της Ad-Hoc Ομάδας Εργασίας να επιταχύνουν κατά προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση των προαναφερόμενων προτάσεων.

Μετά από αρκετές συναντήσεις σε επίπεδο ομάδας εργασίας, οι εντεταλμένοι της ΕΕ συμφώνησαν τώρα μια κοινή θέση με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει τη θέση του στην ολομέλεια του στις 26-29 Απριλίου. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό μετά.

Τα κράτη μέλη υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προετοιμάσουν το πλαίσιο έως το Καλοκαίρι του 2021.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό | VIDEO

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ολομέλεια του Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση όσο διαρκεί η πανδημία. Με 468 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 16 αποχές, οι ευρωβουλευτές στήριξαν τη χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος (Άρθρο 163 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία επιτρέπει τον ταχύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο και νομοθέτηση.

Υπενθυμίζεται ότι την μεγάλη απόφαση να προχωρήσει, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, πήρε στις 25 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού στις 12 Ιανουαρίου, έγινε ευμενώς αποδεκτή από την πρώτη στιγμή από πολλές χώρες, αλλά η χθεσινή θετική εξέλιξη, αφορά κυρίως στην αλλαγή στάσης της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία όχι μόνο συμφώνησε στην υιοθέτηση του μέτρου, αν και ηρνείτο μέχρι τότε, αλλά την ανακοίνωσε πρώτη δηλώνοντας κιόλας: “…Οι ηγέτες έκριναν πως είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό, καθώς και ότι θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία. Δεν είμαι προγραμματίστρια, άρα δεν μπορώ να εγγυηθώ το χρόνο που θα απαιτηθεί, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες -έχω μιλήσει για τρεις μήνες- και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο”.

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να ελέγχουν τα νέα πιστοποιητικά COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού επιτρέψουν την επιβίβαση στα αεροσκάφη τους επιβατών που πηγαίνουν για καλοκαιρινές διακοπές, δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Το προτεινόμενο από την ΕΕ ταξιδιωτικό πιστοποιητικό COVID θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό, τα τεστ ή την ανάρρωση από την ασθένεια και θα ισχύει έως ότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει το τέλος της πανδημίας, δήλωσε χθες ο επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Didier Reynders στους ευρωβουλευτές και συγκεκριμένα, στην COVID-19 Digital Certificate LIBE Committee.

“Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες και στις χώρες μέλη ένα εργαλείο που παρέχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση. Ένα εργαλείο στο οποίο οι αρμόδιες αρχές μπορούν να στηριχθούν οποτεδήποτε χρειαστεί για να διευκολύνουν την ελεύθερη μετακίνηση”, είπε.

“Παρομοίως, μια αεροπορική εταιρεία θα μπορούσε να επαληθεύει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού με έναν απλό τρόπο στο check-in”, δήλωσε ο Didier Reynders. “Οι μακρές συζητήσεις στην πύλη θα ήταν καλό να αποφευχθούν”. Και συμπλήρωσε ότι το πιστοποιητικό δεν ισοδυναμεί με “διαβατήριο εμβολιασμού”, αφού ο εμβολιασμός δε θα μπορούσε από μόνος του να δίνει το δικαίωμα στους ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα, καθώς κάτι τέτοιο θα εισήγαγε διακρίσεις σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *