©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ΕΕ θα απαιτήσει δοκιμές πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα | Σουηδία και Γερμανία απαιτούν test, μετά την Ιταλία και την Ισπανία | Η στάση της Ελλάδας

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Και ενώ αργά χθες το βράδυ ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση αποφάσισε να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τεστ 48 ωρών και χρήση μάσκας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, πριν από λίγο  Σουηδία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα απαιτούν test, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, όπως και η Αγγλία, ενώ η Γαλλία πιέζει για να ληφθεί αντίστοιχη απόφασ συνολικά για την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές χώρες διχάστηκαν σχετικά με τις απαραίτητες απαιτήσεις που πρέπει να επιβληθούν στους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αύξηση του φόρτου κρουσμάτων Covid-19 στην ασιατική χώρα.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ εισηγείται στις κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες και θα αποφασίσουν πώς θα λειτουργήσουν και ποια μέτρα θα λάβουν και δεν αποφασίζει.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας αναφέρει, ότι τα κράτη – μέλη συμφώνησαν:

-να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
-να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
-να ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

-τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

-έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα

-συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η ελληνική πλευρά

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξάπλωση του Covid-19. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ και να ζητηθούν αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν την αναχώρηση, αλλά και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Χθες, το ECDC δημοσιοποίησε μια ακόμη δήλωση, επαναλαμβάνοντας την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων για την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, καθώς δεν υπάρχουν νέες παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα και η ΕΕ έχει υψηλό ποσοστό ανοσίας. «Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική απάντηση των πολιτών της ΕΕ/ΕΟΧ. Επιπλέον, δεδομένης της υψηλότερης πληθυσμιακής ανοσίας στην ΕΕ/ΕΟΧ, καθώς και της προηγούμενης εμφάνισης και της επακόλουθης αντικατάστασης των παραλλαγών που κυκλοφορούν επί του παρόντος στην Κίνα από άλλες υποκατηγορίες της Omicron στην ΕΕ/ΕΟΧ, δεν αναμένεται αντίκτυπο από την Κίνα, στην επιδημιολογική κατάσταση του Covid-19 στην ΕΕ/ΕΟΧ», τόνισε το ECDC.

Ωστόσο, εάν επιβληθούν νέοι περιορισμοί, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα λάβει παρόμοια μέτρα κατά των περιοριστικών χωρών. «Δεν πιστεύουμε ότι τα μέτρα περιορισμού εισόδου που έχουν λάβει ορισμένες χώρες κατά της Κίνας είναι επιστημονικά. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είναι δυσανάλογα και απλά απαράδεκτα. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση μέτρων Covid για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα ως απάντηση σε διάφορες καταστάσεις με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *