©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφιαλτική πρόβλεψη Bloomberg: Νέος καύσωνας απειλεί τη Μεσόγειο μετά τον Δεκαπενταύγουστο | Νέες θερμοκρασίες ρεκόρ και στην Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ

Νέο “κύμα” καύσωνα απειλεί να πλήξει τη Μεσόγειο το δεύτερο μισό του Αυγούστου, με θερμοκρασίες που θα… φλερτάρουν με νέα ιστορικά ρεκόρ και τη ζέστη να επιστρέφει δριμύτερη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Μεσόγειος πρόκειται να πληγεί από θερμοκρασίες-ρεκόρ αργότερα αυτό τον μήνα, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές του Ιουλίου, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου.

Σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα επικρατεί υγρασία και άνεμοι τον φετινό  Αύγουστο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό επίπεδο. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του μήνα η ζέστη θα επιστρέψει πάνω από τον μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, δημιουργώντας το ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών, όπως προκύπτει από τα όσα υποστήριξαν οι μετεωρολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έφθασε το ευρωπαϊκό υψηλό του Ιουλίου των 48C (118,4F). Αυτό μπορεί και να ξεπεραστεί, αναφέρει το δημοσίευμα.

“Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους, τόσο για τις θερμοκρασίες της ξηράς, όσο και των ωκεανών στο Βόρειο Ημισφαίριο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο”, δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα “κύματα” καύσωνα που έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο το φετινό καλοκαίρι, οδήγησαν σε θερμοκρασίες ρεκόρ, τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Ιούνιο.

Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά, ως ακραία παραδείγματα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα.

Με διάρκεια 15 ημερών, ο καύσωνας ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023. Διακυμάνθηκε σε τρεις φάσεις, με τη θερμότερη περίοδο να είναι το διήμερο 25-26 Ιουλίου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *