Σε μια καίρια παρέμβασή του στην 26η ΓΣ του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος της AEGEAN Ευτύχιος Βασιλάκης, ζήτησε να μειωθεί η φορολογία της εργασίας, δεδομένου ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων εξαρτάται καθοριστικά από τα στελέχη και τους εργαζόμενούς τους.
Ακόμη ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκεστο θέμα των διαφόρων χρεώσεων στον Τουρισμό και υπογράμμισε ότι αν θέλουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να υπάρξει “η λογική της εποχικότητας στις χρεώσεις”.
Η παρέμβαση του κ. Βασιλάκη, στην οποία ευχαρίστησε όσους έκαναν αναφορά στον αείμνηστο Θεόδωρο Βασιλάκη, έχει ως εξής:
“Να σας ευχαριστήσω όλους για τα λόγια για τον πατέρα μου. Εκείνος δεν μιλούσε πολύ. Η παρακαταθήκη είναι αυτό που έχετε δει αυτά τα χρόνια και η δικιά μου χαρά είναι ότι τουλάχιστον τη χρονιά που έφυγε από κοντά μας, η εταιρεία έχει τη δύναμη, αυτά που έκανε τόσα χρόνια, να προχωρήσει σε μια σημαντική επένδυση για ανανέωση του στόλου της τα επόμενα 7 χρόνια, η οποία είναι και μοναδική για τη χώρα, αλλά φυσικά θα βοηθήσει και το προϊόν της εταιρείας και στην ανταγωνιστικότητά της και την ελληνική οικονομία και τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αλλά και το ελληνικό δημόσιο, διότι για κάθε ένα ευρώ που παίρνουν οι μέτοχοι της AEGEAN, περίπου 7 με 8 παίρνει το ελληνικό δημόσιο, οπότε η σχέση αυτή είναι αρκετά ευνοϊκή νομίζω.
Και ακόμα και αν μερικά από τα πράγματα που ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, γίνουν, πάλι κάπου εκεί θα μείνει, δεν τη γλιτώνουμε.
Ήθελα να κάνω μόνο τρεις γρήγορες επισημάνσεις, οι οποίες δεν αφορούν συγκεκριμένα την AEGEAN, και λίγο συμπληρώνουν αυτά που ακούσαμε από τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ.
Το ένα είναι ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα φορολογικά, αλλά ένα πράγμα το οποίο πρέπει να μπει στη βάση του τι πρέπει να γίνει για τον τουρισμό, αφού όλοι μιλάμε για την επιμήκυνση της περιόδου, είναι η λογική της εποχικότητας στις χρεώσεις.
Ότι χρεώσεις και αν είναι αυτές, απασχόλησης, εισφορών, ΙΚΑ και τα λοιπά για τον τουρισμό, χρεώσεις αεροδρομίων, χρεώσεις μουσείων, ακόμα ενδεχομένως και σε κάποιες περιοχές, κάποιο μέρος .. ίσως, ίσως αυτό διευκολύνει κάποιες μειώσεις να γίνουν πιο γρήγορα, αν δημοσιονομικά δεν είναι εύκολο να γίνουν από την αρχή.
Μη ξεχνάμε ότι αυτό είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής που επιβαρύνει την απόδοση των επενδύσεών σας, μας, ολονών, η αξιοποίησή τους για μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου και άρα όποια φορολογική πολιτική, σε όποιο επίπεδο, με όποια κατανομή, πρέπει να ακουμπάει εκεί.
Το δεύτερο είναι ότι σε ένα περιβάλλον όπου είναι προφανές ότι και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και η ανάγκη της κοινωνίας είναι έντονες και πρέπει να ανταποκρινόμαστε όχι μόνο στην ανταγωνιστικότητα, αλλά και στην κοινωνική ισορροπία και στη μοιρασιά αυτού που λέγεται προϊόν της ανάπτυξης, το οποίο όλοι συμφωνούμε απ’ ότι φαίνεται σε όλα τα φάσματα της πολιτικής τουλάχιστον στη χώρας μας. Νομίζω ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις πρέπει να συμφωνήσουν ότι αν γίνει κάτι στη φορολογία, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι μείωση στη φορολογία εργασίας.
Και όταν λέω φορολογία εργασίας, εννοώ φυσικά τρία πράγματα που αφορούν την εργασία. Το ένα είναι καθ’ εαυτός φορολογικός συντελεστής που πολύ γρήγορα πάει στο 45%.
Πέρα από αυτό υπάρχει μια έκτακτη εισφορά η οποία έρχεται και πηγαίνει στο 6%, στο 7% στο 8%, έως και το 10% που πάλι αφορά την εργασία. Δεν είναι δυνατόν να αφορά η έκτακτη εισφορά την εργασία.
Δεν μπορεί να το πιστεύει κανείς αυτό ιδεολογικά, ούτε μπορεί να το πιστεύει κανείς αυτό αναπτυξιακά. Και τρίτον, φυσικά η ανταποδοτικότητα των εισφορών, των ασφαλιστικών, η οποία έχει χειροτερεύσει τόσο πολύ.
Οι νέοι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα πληρώνουν για το παρελθόν και όχι για το μέλλον και βέβαια αυτό οδηγεί στην επιβάρυνση και της συμμόρφωσης και της ανάπτυξης.
Αυτά τα πράγματα είναι καίρια και για τον τουρισμό και κυρίως για την ανάπτυξη του τουρισμού σε πιο οργανωμένο επίπεδο. Για να γίνουν οι μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις θέλουν στελέχη. Για να γίνουν οι μεσαίες, μεγαλύτερες θέλουν στελέχη, για να ανταγωνιστούν οι μεγάλες φυσικά θέλουν στελέχη.
Άρα νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό να είναι κοινή, πρώτη προτεραιότητα στα φορολογικά όλων των εργοδοτικών οργανώσεων για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, γιατί αυτό θα έχει πολλαπλά αποτελέσματα εάν γίνει, τόσο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όσο και στην κοινωνική ισορροπία και την ευμάρεια και τη λογική της λειτουργίας, που για τον τουρισμό η ασφάλεια και η ηρεμία όπως γνωρίζουμε πολλά χρόνια και από αυτά που έχουμε δει, είναι πολύ πιο σημαντικές από την οποιαδήποτε συγκεκριμένη φορολογική πολιτική.
Με αυτά να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δώσατε και να ευχηθώ ο Πρόεδρος να συνεχίσει να τα πηγαίνει καλά. Το Συμβούλιο να τον βοηθάει, τα νέα μέλη του Συμβουλίου να αντικαταστήσουν τα παλιά και να ευχαριστήσω και εγώ τους ιδρυτές του ΣΕΤΕ που μεταξύ των οποίων ήταν και ο πατέρας μου, και κάποιους άλλους βλέπω εδώ, είτε έχουν διατελέσει Πρόεδροι, είτε όχι, για αυτήν την εξαιρετική παρακαταθήκη”.
Δείτε την ομιλία του κ. Βασιλάκη στο κανάλι του money-tourism.gr, στο youtube.