«Έφυγε» από τη ζωή ο Αθανάσιος Γεωργακόπουλος

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Φτωχότερη είναι η εγχώρια επιχειρηματική αγορά από τον θάνατο του Αθανάσιου Γεωργακόπουλου, του νεωτεριστή επιχειρηματία, με την οξυδερκή κρίση, του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την πρωτοπόρο στον επαγγελματικό εξοπλισμό ξενοδοχείων και χώρων εστίασης εταιρία HEINAMI, του ανθρώπου που άλλαξε τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού.
Η ταφή θα τελεστεί στη 1.00 μ.μ., στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

Ποιος ήταν ο Αθανάσιος Γεωργακόπουλος

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΗΕΙΝΑΜΙ για 43 ολόκληρα χρόνια, γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό των Καλαβρύτων και ήταν παιδί πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατοχή, όπως συνέβη και με τους περισσότερους Έλληνες, δεν άφησε την οικογένειά του ανεπηρέαστη. Ωστόσο, για τον ίδιο, τον νεαρό Αθανάσιο, ένα όνειρο έδινε φως στις δυσκολίες. Ένα όραμα, αυτό της δημιουργίας και η δίψα για μόρφωση και εξέλιξη είχαν «φωλιάσει» στο μυαλό του. Έτσι μετά τη λήξη του πολέμου, σε μία περίοδο που όλοι μάζευαν τα κομμάτια τους, ο Αθανάσιος Γεωργακόπουλος ξεκίνησε, με αργά και σταθερά βήματα, να κυνηγάει το όνειρό του.

Στιγμιότυπο από βράβευση, από ξένο οίκο, με τον αείμνηστο Αθανάσιο Γεωργακόπουλο να παραλαμβάνει το βραβείο.

Διαβάζει, ενημερώνεται και παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών, σε μία προσπάθεια να διευρύνει τους ορίζοντές του. Παράλληλα σπουδάζει στη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων και δουλεύει σε φωτογραφεία.
Με «διαβατήριο» τις σπουδές και τις γνώσεις του, ξεκινά να εργάζεται ως τεχνικός σε εταιρίες.

Το 1958, ως υπάλληλος του φωτογραφείου PHOTO ME, συνεργάζεται στενά με τον Σωτηριάδη. Ενώ το 1963 που ο Σωτηριάδης ανοίγει γραφεία-έκθεση στην Πανεπιστημίου 58, εισάγοντας ως η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα jukebox (JUKEBOX AMI), φλίπερ, γερανούς και τα ραδιομαγνητόφωνα ΗΕΙΝG, ο Αθανάσιος Γεωργακόπουλος, ως πιστός συνεργάτης και γνήσιος έμπορος, γυρίζει όλη την Ελλάδα, από το Αγρίνιο μέχρι την Κρήτη, για να προωθήσει τα πρωτοποριακά προϊόντα της εταιρίας. Λίγο αργότερα αγοράζει ένα ποσοστό από την εταιρία του Σωτηριάδη, η οποία μετονομάζεται σε «Γεωργακόπουλος- Σωτηριάδης».
Δεν είναι παρά μόνο η αρχή.

Φύσει δημιουργικός άνθρωπος και ανήσυχο πνεύμα αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή ένα από τα σχέδιά του. Δημιουργεί το beach bar Sandy Beach, στην παραλία Γάγου της Σάμου. Πολύχρωμες ομπρέλες, αναπαυτικές ξαπλώστρες, ξεσηκωτική μουσική και εμφανίσιμες κοπέλες να σερβίρουν ποτά στην αμμουδιά, κάτω από τον καυτό ήλιο και τη δροσιά της θάλασσας, συνιστούν ένα σκηνικό πολύ μπροστά από την εποχή.

Ο αείμνηστος Αθανάσιος Γεωργακόπουλος με τον γιο του και πρόεδρο της εταιρίας, κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο.

Το 1967, στη βάπτιση της κόρης του Αλεξάνδρας, του σερβίρουν κρασί σε ένα ποτήρι με σημάδι από κραγιόν. Αυτό το απλό και σύνηθες, για την εποχή εκείνη, περιστατικό, αποτέλεσε το κίνητρο για μία καινοτόμο επιχειρηματική κίνηση. Ταξιδεύει στην Ιταλία και εισάγει τα πλυντήρια πιάτων ELFRAMO. Την ίδια χρονιά συνάπτει μεγάλη συνεργασία με την SCOTSMAN- Παγoμηχανές και το 1972 εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη έκθεση, στη Στουρνάρα 73-75, με το όνομα: «HEINAMI Γεωργακόπουλος-Σωτηριάδης». Δύο χρόνια αργότερα, τo 1974, η ΗΕΙΝΑΜΙ προχωράει στη δημιουργία ενός πρότυπου fast food.

Από το 1963, από τότε που ο Αθανάσιος Γεωργακόπουλος αγόρασε ένα ποσοστό της εταιρίας Σωτηριάδη, έχουν περάσει μόλις 14 χρόνια.

Το 1977, η εταιρία περιέρχεται στην πλήρη κυριαρχία του. Η ΗΕΙΝΑΜΙ έχει πλέον ταυτιστεί απόλυτα στη συνείδηση της αγοράς με το όνομα «Γεωργακόπουλος».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η εταιρία μεταφέρεται στον Άλιμο, σε ιδιόκτητο ακίνητο και στη συνέχεια επεκτείνεται με υποκαταστήματα και εκθεσιακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στη Λευκωσία της Κύπρου καθώς και με 45 τεχνικούς σταθμούς σε κεντρικά σημεία και πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ο αείμνηστος Αθανάσιος Γεωργακόπουλος ανταλλάσσει θερμή χειραψία με τον τ. πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., κ. Γεράσιμο Φωκά.

Μέσα σε διάστημα 17 χρόνων, από το 1993 μέχρι και το 2010 η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη.

Η ΗΕΙΝΑΜΙ, για άλλη μία φορά, πρωτοπορεί. Σε μία εποχή που όλοι πίνουν ελληνικό καφέ, η εταιρία σε συνεργασία με μία μεγάλη φίρμα ιταλικού καφέ, εισάγει και τοποθετεί χιλιάδες μηχανές καφέ, μαθαίνοντας σε όλους τους Έλληνες τoν αυθεντικό καφέ espresso.

Βέβαια, όλη αυτή η πορεία, που μοιάζει με μυθιστόρημα, δεν ήταν πάντα ομαλή Υπήρξαν και ήττες. Αλλά χωρίς ήττες, δεν υπάρχει νίκη. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αθανάσιος Γεωργακόπουλος πίστευε ότι τελικά οι ήττες είναι πιο σημαντικές από τις επιτυχίες, γιατί μέσα από αυτές μαθαίνεις και δυναμώνεις.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *