Photo by Anna on Unsplash
Photo by Anna on Unsplash

Και εγένετο… Türkiye | Εγκρίθηκε η διεθνής αλλαγή ονόματος της Τουρκίας

ΔΙΕΘΝΗ ΦΟΡΕΙΣ

Ενέκρινε το επίσημο αίτημα της Τουρκίας για αλλαγή του ονόματος της χώρας σε “Türkiye” αντί για “Turkey”, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, επισφραγίζοντας τη γενικευμένη προσπάθεια της Άγκυρας να σβηστεί ο όρος Turkey, που στην αγγλική γλώσσα ταυτίζεται με τη γαλοπούλα, και όλοι οι αρνητικοί συνειρμοί και υπαινιγμοί που συνδέονται με αυτό.

Το σχετικό αίτημα προς τον ΟΗΕ, περιλαμβανόταν σε επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έλαβε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Stefan Dijarik, η αλλαγή του ονόματος είχε τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που παρελήφθη η επιστολή, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί πιέσεις ώστε το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα της Τουρκίας να αλλάξει σε “Turkiye”, όπως γράφεται και προφέρεται στα τουρκικά από το 1923, μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Τον Δεκέμβριο, ο Ερντογάν διέταξε τη χρήση του “Turkiye” για την καλύτερη αντιπροσώπευση του τουρκικού πολιτισμού και των αξιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να χρησιμοποιείται το “Made in Turkiye” αντί του “Made in Turkey” στα εξαγόμενα προϊόντα. Παράλληλα, τα τουρκικά υπουργεία άρχισαν να χρησιμοποιούν το “Turkiye” στα επίσημα έγγραφα.

Νωρίτερα φέτος, η τουρκική κυβέρνηση είχε κυκλοφορήσει ένα διαφημιστικό βίντεο ως μέρος των προσπαθειών της να αλλάξει το όνομα της χώρας στα αγγλικά, με τουρίστες από όλο τον κόσμο να λένε “Hello Turkiye”.

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας σε δηλώσεις της είχε αναφέρει πως ξεκίνησε την εκστρατεία για να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τη χρήση του “Turkiye” ως το εθνικό και διεθνές όνομα της χώρας σε διεθνείς πλατφόρμες.

Ο διευθυντής της διεύθυνσης, Fahrettin Altun, μιλώντας για τη νέα καμπάνια, υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε εγκύκλιος με την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου για τη χρήση του ονόματος της Τουρκίας ως “Türkiye” στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος είπε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα, που έγινε με στόχο τη διασφάλιση της ενότητας λόγου και την ενίσχυση του ονόματος της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *