mitsotakis sinodos korifis 25 february 2021
(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office)

Εγκρίθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την ΕΕ | Η επιμονή Μητσοτάκη και η στροφή Μέρκελ | Πως θα λειτουργεί | Τι λένε Βασιλικός, Τάσιος, Φραγκάκης | VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την μεγάλη απόφαση να προχωρήσει, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, πήρε χθες το βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού στις 12 Ιανουαρίου, έγινε ευμενώς αποδεκτή από την πρώτη στιγμή από πολλές χώρες, αλλά η χθεσινή θετική εξέλιξη, αφορά κυρίως στην αλλαγή στάσης της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία όχι μόνο συμφώνησε στην υιοθέτηση του μέτρου, αν και ηρνείτο μέχρι χθες, αλλά την ανακοίνωσε πρώτη δηλώνοντας κιόλας: “…Οι ηγέτες έκριναν πως είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό, καθώς και ότι θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία. Δεν είμαι προγραμματίστρια, άρα δεν μπορώ να εγγυηθώ το χρόνο που θα απαιτηθεί, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες -έχω μιλήσει για τρεις μήνες- και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο”.

european union εμβολιασμού
Φωτό: Ευρωπαϊκή Ένωση

Μοναδική χώρα που εμφανίστηκε διστακτική ήταν η Γαλλία, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ανησυχίες για ακόμη άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα του ιού  όσων έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία, ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «πιστοποιητικού υγείας», η εφαρμογή του οποίου «θα θέσει πολλά τεχνικά ζητήματα από την άποψη του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, της οργάνωσης των ελευθεριών μας», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε τεχνικά, πολιτικά, νομικά». Μάλιστα προς τούτο θα υπάρξει σύσκεψη με μέλη της κυβέρνησής του την ερχόμενη εβδομάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συμφωνήσουμε άμεσα γιατί αλλιώς θα το κάνει ο ιδιωτικός τομέας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις,  τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο αρκετοί ηγέτες είχαν εμφανιστεί επιφυλακτικοί στην εισαγωγή του μέτρου, προβάλλοντας και νομικά προβλήματα. Ωστόσο στο διάστημα που μεσολάβησε πολλοί άλλαξαν στάση, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος και της έγκρισης του πιστοποιητικού εμβολιασμού χθες.

Κοινή προσέγγιση για το πιστοποιητικό

Αναφερόμενος στο θέμα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ του μέτρου τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση γιατί διαφορετικά κάθε κράτος-μέλος θα λαμβάνει μονομερείς αποφάσειςκαι η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Όπως είπε, διπλωμάτες των κρατών-μελών θα αναλάβουν τώρα να διευκρινίσουν αρκετά τεχνικά σημεία, ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα από τους ηγέτες στη σύνοδο του Μαρτίου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Στη σχετική παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου οι ηγέτες ζητούν τη συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι θα επανέλθουν σχετικά σε επόμενη συνεδρίαση.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

money tourism copyright photo IMG_0923 εμβολιασμού
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλ. Βασιλικός | money tourism copyright photo

Σε δήλωσή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε: “Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι το πρώτο βήμα για να έχουμε φέτος μια σεζόν καλύτερη από αυτή του 2020. Φέτος σημασία έχει όχι το πότε θα ξεκινήσει η σεζόν, αλλά πως και με ποιο τρόπο. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δίνει την απάντηση, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση. Και βέβαια έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όπως έχουμε τονίσει πολλάκις και από την HOTERC, η κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των ταξιδιών, καθώς πέραν του πιστοποιητικού, θα υπάρξει μια σειρά τυποποιημένων και κοινώς αποδεκτών ρυθμίσεων, που θα καταστήσουν τα ταξίδια ευκολότερα. Παράλληλα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Τζόνσον, οδήγησαν σε αύξηση των κρατήσεων στην Αγγλία, αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες, υπάρχει δυναμική, ζήτηση, αισιοδοξία και θέληση για ταξίδια, γεγονός που μας ενθαρρύνει”.

tasios εμβολιασμού
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος είπε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: “Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί δικαίωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έκανε την πρόταση και αχτίδα φωτός για τον Τουρισμό, καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βοηθήσει καθοριστικά στην ανάκαμψη των ταξιδιών. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι μετά τον Μάϊο, να παραμείνει “πράσινη” με χαμηλά ποσοστά κορονοϊού και να ανοίξει ο Τουρισμός μας”.

Ερωτηθείς για την πορεία των κρατήσεων από Αγγλία μετά τις δηλώσεις Τζόνσον, ο πρόεδρος της ΠΟΞ είπε: “Μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, είδαμε μια εκτίναξη των κρατήσεων. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, ελπίζουμε δε ότι θα συμπαρασύρει και άλλες αγορές, ώστε να αρχίσουν να κινούνται”.

O Δημήτρης Φραγκάκης

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης σε δήλωσή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αναφέρει για την χθεσινή σημαντική εξέλιξη: “Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για να υπάρξει φέτος μια ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, με την επανεκκίνηση του Τουρισμού. Η υιοθέτηση της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει την σημασία της, καθώς η χώρα μας, πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι, με μεθοδική δουλειά να πράξουμε όλα όσα απαιτούνται για την πρόοδο του ελληνικού Τουρισμού, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Μένει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η χθεσινή απόφαση των 27 ηγετών, που θα επιτρέψει την ουσιαστική επανέναρξη των ταξιδιών”.

fragkakis dimitris gnto 2020 εμβολιασμού
Ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης

Και συνεχίζει ο γ.γ. του ΕΟΤ: “Από την άλλη πλευρά η μεγάλη αύξηση των κρατήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις δηλώσεις Τζόνσον, δείχνει την επιθυμία για ταξίδια, αλλά και την δυναμική της Ελλάδας. Και ελπίζουμε ότι η τάση αυτή όχι μόνο θα συνεχισθεί, αλλά και θα γενικευθεί”.

Τι είπε η Ursula fon der Leyen

Μετά την σύνοδο η πρόεδρος της Επιτροπής, είπε: “Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη έγινε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στη σύγκλιση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων και είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό. Όπως ξέρουμε η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ. Το πρώτο καθήκον είναι, φυσικά, να επιτευχθεί εκτεταμένος εμβολιασμός. Πρέπει να διατηρήσουμε τις μέγιστες προσπάθειές μας, ώστε ο ρυθμός εμβολιασμού να αυξηθεί. Μοιράστηκα αριθμούς με τους ηγέτες: Μέχρι την Κυριακή, οπότε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, περισσότερες από 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα έχουν παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 29 εκατομμύρια δόσεις μέχρι σήμερα. Αυτό είναι περίπου 6,4% του συνολικού πληθυσμού. Και αν αφαιρέσετε παιδιά και έφηβους, είναι το 8% του ενήλικου πληθυσμού. Για να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ταχύτητα της προσπάθειας εμβολιασμού μας, όλοι πρέπει να παίξουν ρόλο. Συνεργαζόμαστε λοιπόν με τις εταιρείες για να αυξήσουμε την παραγωγή και να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια στον εφοδιασμό. Διασφαλίζουμε την ταχεία διαθεσιμότητα νέων εργοστασίων παραγωγής στην Ευρώπη – ένα καλό παράδειγμα είναι πρόσφατα η BioNTech να ξεκινά τα νέα εργοστάσια στην Αυστρία και στη Γερμανία, στο Marburg”.

ksd
adv

Ειδικά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε: “Πράγματι, συζητήσαμε αυτό το θέμα. Όπως γνωρίζετε, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανοιχτές ερωτήσεις, πολιτικές ερωτήσεις. Το πρώτο είναι φυσικά για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα πιστοποιητικά. Υπάρχουν όμως και επιστημονικά ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι εμβολιασμένοι  μεταδίδουν την ασθένεια. Ωστόσο, αυτό είναι μια ανησυχία που θα μειωθεί καθώς αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού. Έχουμε πολλά υποσχόμενα δεδομένα από το Ισραήλ όπου το εμβόλιο BioNTech-Pfizer δείχνει ότι όταν εμβολιαζόμαστε πλήρως με διπλό εμβόλιο, δεν μεταδίδουμε πλέον την ασθένεια”. Και συνέχισε: “Πιστεύω ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Και τα καλά νέα είναι: Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Στα τέλη Ιανουαρίου, τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν για το είδος των δεδομένων που απαιτούνται για ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Τόσο πολύ απλό: είναι ένα ομοιόμορφο περιεχόμενο – ποιο είδος εμβολίου έχει χρησιμοποιηθεί – είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό – όπως ένας κωδικός IBAN – και ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων που είναι απαραίτητο για κάθε πιστοποιητικό. Τώρα, τα κράτη μέλη πρέπει να το εφαρμόσουν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στα σύνορά τους για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τους είναι κατάλληλο για συγκεκριμένο σκοπό. Και από την πλευρά της Επιτροπής, θα συντονίσουμε τα πρότυπα – όπως έχουμε κάνει με τις εφαρμογές ανίχνευσης – και θα δημιουργήσουμε μια πύλη που θα συνδέει τις διάφορες εθνικές λύσεις μεταξύ τους, έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές.

ursula
photo EC

Αυτό μπορεί να γίνει σε  περίπου τρεις μήνες. Αυτό είναι σημαντικό, έτσι ώστε οι προσδοκίες να μην είναι πολύ νωρίς ή πολύ υψηλές. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό το σύστημα να είναι ουδέτερο στις πολιτικές επιλογές. Έτσι μπορεί να διαβιβαστούν οι πληροφορίες «αυτό το άτομο έχει εμβολιαστεί» ή αυτό το άτομο έχει αρνητικό τεστ PCR. Ή για παράδειγμα «αυτό το άτομο έχει ξεπεράσει το COVID-19 και είναι άνοσο». Επομένως, είναι ουδέτερο απέναντι στις πληροφορίες. Είναι απλώς ένα τεχνικό εργαλείο που πρέπει να γίνει τώρα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα με την εφαρμογή, εάν θέλουμε να τεθεί σε ισχύ ένα τέτοιο «πράσινο πιστοποιητικό» μέχρι το Καλοκαίρι”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο Συμβούλιο αναμένουμε να έχουμε κάποια πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα» επισημαίνοντας ότι λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πως υπάρχει μεγάλη πίεση σε όλες τις χώρες από την κοινή γνώμη, η οποία θέλει επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο. Αναγνώρισε ότι οι επόμενες βδομάδες θα είναι δύσκολες σε σχέση με τον εμβολιασμό, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι έχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε για την έξοδο από την κρίση.

Η δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την COVID-19 και την υγεία

Η πλήρης δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ως εξής:

I. COVID-19

1. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να συντονίζουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες παραλλαγές του ιού θέτουν πρόσθετες προκλήσεις. Συνεπώς, πρέπει να διατηρήσουμε τους αυστηρούς περιορισμούς και παράλληλα να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επίσπευση της παροχής εμβολίων.

2. Προς το παρόν, τα μη αναγκαία ταξίδια πρέπει να περιοριστούν. Χαιρετίζουμε την έκδοση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και προς αυτή, σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να θεσπίζονται περιορισμοί τηρουμένων των αρχών της αναλογικότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων και λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης κατάστασης των διασυνοριακών κοινοτήτων. Πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς, μεταξύ άλλων με τη χρήση πράσινων λωρίδων.

3. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη αρχίσει σε όλα τα κράτη μέλη μας και η στρατηγική μας για τα εμβόλια έχει εξασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Παρά ταύτα, πρέπει να επιταχύνουμε επειγόντως την έγκριση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων καθώς και τους εμβολιασμούς. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την ικανότητα επιτήρησης και ανίχνευσης, προκειμένου να εντοπίζουμε τις παραλλαγές του ιού το συντομότερο δυνατό, ώστε να περιοριστεί η διασπορά τους, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Εκκολαπτήριο HERA: Προνοώντας μαζί έναντι της απειλής των παραλλαγών της COVID-19». Στηρίζουμε τις πρόσθετες προσπάθειες της Επιτροπής να συνεργαστεί με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη για την αύξηση της ικανότητας της τρέχουσας παραγωγής εμβολίων καθώς και για την προσαρμογή των εμβολίων στις νέες παραλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες. Στηρίζουμε, επίσης, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, να διευκολύνει τις συμφωνίες μεταξύ παρασκευαστών σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και να διερευνήσει τις υφιστάμενες υποδομές ώστε να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής στην ΕΕ και να προαγάγει τις προσπάθειες για την έρευνα και την ανάπτυξη. Οι εταιρείες πρέπει να εγγυηθούν την προβλεψιμότητα της παραγωγής εμβολίων και να τηρήσουν τις συμβατικές προθεσμίες παράδοσης. Θα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τις συνολικές προσπάθειες.

4. Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό.

5. Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τρίτες χώρες και υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε την παγκόσμια αντίδρασή μας στην πανδημία. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη βελτίωση της πρόσβασης σε εμβόλια για τις ομάδες προτεραιότητας στις γειτονικές μας χώρες και πέραν αυτών, επί τη βάσει κοινών αρχών, καθώς και στην υποστήριξη μιας παγκόσμιας προσέγγισης μέσω του μηχανισμού COVAX. Επικροτούμε τα πρώτα σχέδια του μηχανισμού COVAX για διανομή εμβολίων σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε το δίκαιο μερίδιο που αναλογεί στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση του επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19.

(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office)

6. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τη συνολική κατάσταση και να αναλαμβάνουμε δράση ανάλογα με τις ανάγκες.

II. ΥΓΕΙΑ

7. Αν και η κρίση της νόσου COVID-19 δεν έχει ακόμη παρέλθει, είναι πλέον καιρός να αρχίσουμε να ενισχύουμε τη μελλοντική μας ανθεκτικότητα στον τομέα της υγείας.

8. Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε τον συντονισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της Ένωσης δυνάμει των Συνθηκών, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη πρόληψη, ετοιμότητα και ανταπόκριση σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Κατά προτεραιότητα απαιτούνται εργασίες για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα έχει τα μέσα για να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια και κρίσιμες προμήθειες για όλα τα κράτη μέλη της, να υποστηρίξει τη συνολική διαδικασία ανάπτυξης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων, μεταξύ άλλων επενδύοντας έγκαιρα στην παραγωγική ικανότητα, και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μαζικά δεδομένα και τις ψηφιακές τεχνολογίες για την ιατρική έρευνα και την υγειονομική περίθαλψη. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν οι εργασίες σχετικά με τις προτάσεις για την Ένωση Υγείας και τη φαρμακευτική στρατηγική, μεταξύ άλλων όσον αφορά την πρόσβαση σε φάρμακα σε όλα τα κράτη μέλη.

9. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει, έως τον Ιούνιο του 2021, έκθεση για τα διδάγματα που έχουν μέχρι σήμερα αντληθεί από την πανδημία COVID-19. Στην έκθεση θα πρέπει επίσης να εξετάζονται η ανταλλαγή πληροφοριών, ο συντονισμός, η επικοινωνία και οι από κοινού προμήθειες καθώς και τρόποι για να εξασφαλιστεί επαρκής παραγωγική ικανότητα στην ΕΕ και να δημιουργηθούν στρατηγικά αποθέματα και, παράλληλα, να υποστηριχθούν η διαφοροποίηση και η ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ιατρικών προϊόντων. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

10. Η παγκόσμια πολυμερής συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών απειλών κατά της υγείας. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με στόχο μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες εντός του πλαισίου του Οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής της G20 με θέμα την υγεία που θα διεξαχθεί στη Ρώμη.

Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμούν

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, από αναλυτικό ρεπορτάζ του in.gr, “…το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού, θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε και το αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του «The Commons Project», που θεσπίστηκε για τα τεστ κοροναϊού. Με την εφαρμογή αυτή, αεροπορικές εταιρείες και οργανισμοί μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και διαγνώστηκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με τους NY Times, μερικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το «CommonPass», μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας από το «The Commons Project».

european_parliamentΗ εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κοροναϊού από τους παρόχους υγείας τους και, στη συνέχεια, τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης, που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.

Ο Paul Meyer, διευθύνων σύμβουλος του «The Commons Project», δήλωσε ότι στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής δίνεται συχνά ένα κομμάτι χαρτί, που θυμίζει τις «παλιές κίτρινες κάρτες», ενώ το νέο σύστημα θα μπορεί να αντλήσει στοιχεία από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να δημιουργήσει μια ψηφιακή κάρτα.

Δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρει ότι κάθε χώρα μπορεί να ορίσει τους δικούς της κανόνες όπως, για παράδειγμα, ποια εμβόλια θα αποδεχτεί. Το σύστημα θα επιφορτίζεται για την ασφαλή διατήρηση των δεδομένων και τα άτομα θα κρατήσουν το αρχείο τους σε ψηφιακό πορτοφόλι ή σε QR κώδικα, ώστε να μπορούν να ελέγχουν με ποιον τα μοιράζονται.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg για τη στρατηγική της Κομισιόν, τονίζεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί ο καθορισμός ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Και επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)».

Δύο σημαντικά οφέλη

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με αναλυτές, θα έχει δύο σημαντικά οφέλη. Το ένα είναι ότι θα αρθούν τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα το έχουν στην κατοχή τους, ενώ το δεύτερο είναι ότι δεν θα υφίσταται ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ κοροναϊού.

Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση, που ήταν από τις πρώτες χώρες που πρότειναν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, είχε εξαρχής διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται.

Ποιες χώρες ήταν υπέρ

Χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως είναι φυσικό, των οποίων οι οικονομίες συνδέονται άρρηκτα με τον τουρισμό και, άρα, τις μετακινήσεις, με πρώτες την Ελλάδα και την Ισπανία, ήταν εκείνες που πίεσαν περισσότερο για τη γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τους εμβολιασθέντες, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζονταν πιο διστακτικές, υποστηρίζοντας ότι το πιστοποιητικό μπορεί να δημιουργήσει μία υποχρέωση ως προς τον εμβολιασμό και άρα να προκαλέσει διακρίσεις εις βάρος όσων πολιτών δεν το έχουν κάνει, είτε επειδή αρνούνται, είτε απλά επειδή δεν θα έχει έλθει ακόμα η σειρά τους (σ.σ. το τελευταίο, ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν).

Όπως δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η ελληνική κυβέρνηση, που πρότεινε προ ενός μήνα τη δημιουργία ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, υπέγραψε ήδη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ, προκειμένου να επιτρέπεται στους εμβολιασθέντες πολίτες των δύο χωρών να ταξιδεύουν μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ. Το ίδιο, γράφει το AFP, σκέφτεται να πράξει και η Κύπρος, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Μάλτα.

Ισπανία, Ιταλία και Βουλγαρία είδαν εξαρχής θετικά το πιστοποιητικό, ενώ και ορισμένες χώρες του σκανδιναβικού βορά, όπως η Σουηδία και η Δανία, ανακοίνωσαν ήδη ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που θα επέτρεπε, όχι μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και την συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις/

Ακόμα και η μακρινή Ισλανδία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν, άρχισε να συζητά την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού από τον Ιανουάριο, προκειμένου να διευκολύνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις.

«Ταξιδιωτικό πάσο» θέλουν οι αερομεταφορείς

Με στόχο να επανεκκινήσουν τα αεροπορικά ταξίδια και να ανακάμψει ο τομέας των αερομεταφορών, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) είχε καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν έγκριση σε ένα ταξιδιωτικό πάσο, στηρίζοντας την πρόταση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το euractiv, η ΙΑΤΑ ζητά να διαμορφώσουν οι χώρες της ΕΕ «περιορισμούς στα σύνορα, βασισμένους σε αποδεικτικά στοιχεία», καλώντας τις «να συμφωνήσουν στον κρίσιμο ρόλο των ασφαλών ψηφιακών λύσεων, όπως το Ταξιδιωτικό Πάσο της ΙΑΤΑ».

iata
Alexandre de Juniac

Το έγγραφο υπογράφει ο αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ για την Ευρώπη, Ράφαελ Σβάρτζμαν, και απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που έφτασε στα χέρια του πριν από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των «27».

Η ΙΑΤΑ υποστηρίζει ότι το ταξιδιωτικό πάσο θα παράσχει στις κυβερνήσεις και τις αρχές, αλλά και στους επιβάτες και το πλήρωμα, την αναγκαία βεβαιότητα για την κατάσταση υγείας των επιβατών.

Μάλιστα, το ψηφιακό αυτό έγγραφο που προτείνει η ΙΑΤΑ θα καταγράφει και θα τηρεί λεπτομέρειες για την κατάσταση εμβολιασμού των επιβατών, όπως και τα τεστ για τον κοροναϊό και τα αποτελέσματά του, ώστε να μπορούν οι επιβάτες να δίνουν άμεσα πληροφορίες για την υγεία τους στις χώρες, πριν εισέλθουν στο έδαφός τους.

Επίσης, θα μπορεί να παρέχει άμεσα στους κατόχους του πληροφορίες για αλλαγές στις νομικές προϋποθέσεις και τους κανόνες που εφαρμόζονται στις χώρες, ενώ «θα τους προστατεύει από τυχόν πλαστά πιστοποιητικά».

Η IATA αντιπροσωπεύει περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες και υποστηρίζει ότι είναι δυνατό να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, στη βάση της εκτίμησης υγειονομικών δεικτών ανά περιοχή. Υπόσχεται να συνεργαστεί με τις χώρες για τη δημιουργία οδικών χαρτών, ώστε να επανεκκινήσουν τα ταξίδια.

Tagged

1 σχόλιο στο “Εγκρίθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την ΕΕ | Η επιμονή Μητσοτάκη και η στροφή Μέρκελ | Πως θα λειτουργεί | Τι λένε Βασιλικός, Τάσιος, Φραγκάκης | VIDEO

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *