valinakis

ΕΚΑΠΑ : Σύγχρονες Τάσεις στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Τουρισμό

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας  του Πανεπιστημίου Αθηνών συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια στη μελέτη, διδασκαλία, ενημέρωση και παραγωγή προτάσεων γύρω από τις εξελίξεις στην ΕΕ και τη θέση της Ελλάδας. 

Πρόσφατα εγκαινίασε την συνεργασία του με την Google διοργανώνοντας δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο ψηφιακού μάρκετινγκ για φοιτητές και αποφοίτους που πραγματοποιήθηκε από την Google, με την υποστήριξη του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Grow Greek Tourism Online.

Στον ερευνητικό τομέα πρόσφατα ολοκλήρωσε την έρευνα για την εκπόνηση «Στρατηγικού Σχεδίου στον Τουρισμού» σε συνεργασία με την Remaco και την PWC, που  παρουσιάστηκε στο 15ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ – «Τουρισμός & Ανάπτυξη: Ελληνικός Τουρισμός: Νέα Δεδομένα και Μελλοντικές Προκλήσεις».

Σημειώνεται ότι έχει βραβευτεί τρεις φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο του.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα Σύγχρονες Τάσεις στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Τουρισμό που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει ως στόχο να καλύψει το ευρύ φάσμα του τουρισμού, θέτοντας το ως κύριο όχημα επίλυσης της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Οι δύο πρώτες ημερίδες, πραγματοποιήθηκαν στις 12 και 17 Οκτωβρίου, στον χώρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Πλάκα.

Συντονιστές των δύο πρώτων ημερίδων ήταν οι καθηγ. Γιάννης Βαληνάκης και Γιάννης Άγγλος, πρ. Γ.Γ. ΕΟΤ.

Ο Πάνος Λειβαδάς, τέως Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ και ειδικός σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ανέλυσε τις επερχόμενες αλλαγές στην τουριστική ζήτηση λόγω των νέων καταναλωτών, και παρότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, συνολικά για τον Ευρωπαϊκό τουρισμό, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση.

Η Δρ. Χρηστίδου, Διευθύντρια του Ξ.Ε.Ε  στην εισήγησή της ανέπτυξε το μείζον θέμα της οικονομίας του διαμερισμού στον τουρισμό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για υποβάθμιση του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος.

Το θέμα της διεθνούς ασφάλειας στον τουρισμό μας παρουσίασε η Τζένη Γαϊτάνη εμπειρογνώμων του ΥΠΕΞ και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στο θέμα του μεταναστευτικού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα τρομοκρατίας.

Την πρώτη ημερίδα έκλεισε ο Δρ. Ιωάννης Παππάς ο οποίος ανέπτυξε τις τάσεις του Αειφόρου Τουρισμού. Ανέλυσε την ανάγκη εφαρμογής «πράσινης πολιτικής» από τα ξενοδοχεία παραθέτοντας παραδείγματα από την διεθνή και στην ελληνική πραγματικότητα.

Στην δεύτερη ενότητα της ημερίδας έγινε ανάλυση του παραδοσιακού μοντέλου του Ελληνικού τουρισμού, «Ήλιος και θάλασσα» από τον καθηγ. Δημήτρη Λαγό του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Ιωάννα Δρέττα, Policy Advisor στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Στην εισήγησή τους ανέφεραν ότι ο τουρισμός για την Ελλάδα αποτελεί ένα «σημαντικό κλάδο οικονομικής δραστηριότητας». Επιπλέον, τόνισαν ότι σαν χώρα διαθέτουμε μοναδικά πλεονεκτήματα τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο με «δυνατότητες πολύμορφης τουριστικής ανάπτυξης»

Τα σεμινάρια συνεχίζονται μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *