tsakalotos

Έκλεισε η αξιολόγηση με μείωση αφορολόγητου και συντάξεων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στις 6 το πρωί και μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων – διάρκειας 12 ωρών – με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ο «άσπρος καπνός» αφορά, όπως διευκρινίστηκε, μία προκαταρκτική συμφωνία (preliminary agreement) γιατί σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για το χρέος αλλά και οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μαχαίρι στις συντάξεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συμφωνία θα υπάρξουν μειώσεις έως και 18% στις κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, όπου χρειαστεί. Βάσει της συμφωνίας, οι κύριες συντάξεις θα επανϋπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν κατά τέτοιο βαθμό, ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανϋπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.

Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

Μείωση αφορολόγητου

Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι φόρο, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, θα πληρώσουν ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ.

Εργασιακά

Στο πλαίσιο της συμφωνίας έγινε γνωστό πως θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετα το τέλος του προγράμματος, δηλαδή απο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στο πεδίο των ομαδίκων απολύσεων δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ.

Επίσης στις ομαδικές απολύσεις, θα καταργηθεί η προέγκριση και θα ηρθεί ο έλεγχος της διαδικασίας απο το ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Αντίμετρα για το 2019

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα αντίμετρα που θα μπορεί η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος, για το 2019 θα είναι:

– Επιδότηση ενοικίου μεσοσταθμικό 1000 το χρονο σε 600.000 οικογένειες.

– Ενίσχυση επιδότησης 1ου και 2 ου παιδιού 260 εκατ. ευρώ

– Ενίσχυση σχολικών γευμάτων ώστε ο μισός πληθυσμός δημοτικού γυμνασίου να λαμβάνει γεύματα

– Αύξηση των δικαιούχων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

– Μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια για όλο τον πληθυσμό. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ μηδέν συμμετοχή. Απο 701 έως 1200 μείον 50%

– 250 εκατ. ευρώ για νέες θέσεις εργασίας

– 250 εκατ. αναπτυξιακά μετρα μέσω ΠΔΕ

Οι τράπεζες

Μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας και ανησυχίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα τερματίζεται με την ολοκλήρωση της συμφωνίας Αθήνας – θεσμών, ύστερα από πολλές, πολλές, καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών η συμφωνία θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την οικονομία να ανακτήσουν το βηματισμό τους μετά από ένα τετράμηνο αβεβαιότητας με τις τράπεζες να δοκιμάζονται από νέες ισχυρές πιέσεις στις καταθέσεις αλλά και στα «κόκκινα» δάνεια. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το εάν και πόσο σύντομα η συμφωνία θα οδηγήσει σε ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση ενισχύοντας αποφασιστικά την εμπιστοσύνη.

Και εδώ οι εκτιμήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Καταρχήν θα πρέπει η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή και αφού όλα ολοκληρωθούν ομαλά θα ακολουθήσει Eurogroup για να εξειδικευτούν συγκεκριμένα μέτρα για το δημόσιο χρέος. Ακόμα περισσότερο ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι για την ένταξη της Ελλάδας στο QE δεν αρκούν πολιτικές δηλώσεις ή μια απλή αναφορά σειράς μέτρων αλλά αυτά -εκτός από εξειδικευμένα και ποσοτικοποιημένα- θα πρέπει να συνιστούν νομικές δεσμεύσεις. Μόνο έτσι η ΕΚΤ θα βάλει την σφραγίδα της κρίνοντας βιώσιμο το ελληνικό χρέος που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο QE.

Τραπεζικές πηγές εμφανίζονται επιφυλακτικές για το κατά πόσο είναι εφικτό λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, να δούμε και συγκεκριμένα μέτρα και αυτά να αποτελέσουν νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν κάποια διατύπωση που θα μπορούσε να επιτρέψει στον κ. Ντράγκι να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα του QE ωστόσο αυτό δεν θεωρείται το πιθανότερο. Το αντίθετο.

Το πιθανότερο είναι –και εδώ- να μην γίνει αυτό για το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζονταν ανυποχώρητη: ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν δεν οδηγεί σε άμεση ένταξη της χώρας στο QE.

Έτσι με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου –η δεύτερη αξιολόγηση σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016- η οικονομία και η χώρα τρέχουν να επουλώσουν τις μεγάλες πληγές που προκάλεσαν οι εντελώς άσκοπες καθυστερήσεις.

Ωστόσο η συμφωνία ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της ύφεσης και της αβεβαιότητας και την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Όμως ακριβώς όπως έχει γίνει και τις προηγούμενες φορές η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν οδηγεί σε αυτόματη λύση των προβλημάτων της χώρας. Η έξοδος από την κρίση περνά μόνο μέσα από την υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνούμε να κάνουμε, αλλά δεν υλοποιούμε: μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μια δημόσια διοίκηση πιο φιλική στις επενδύσεις και το επιχειρείν.

Έτσι το κλειδί για το αν αυτή τη φορά κάτι αλλάξει ώστε η χώρα, επιτέλους, να μπορέσει να φύγει προς τα εμπρός είναι αν τη συμφωνία, που επετεύχθη αργά χθες βράδυ, ακολουθήσει –γρήγορα και αποφασιστικά- η υλοποίηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, αυτό που δεν έχει συμβεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Ουδένα κακόν αμιγές καλού

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μϊχαλος, με αφορμή την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Η επίτευξη συμφωνίας ήταν άκρως αναγκαία για την ελληνική οικονομία και την αγορά, καθώς έτσι απομακρύνεται κάθε περίπτωση εξόδου της χώρας από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και το κυριότερο, δημιουργείται θετικό κλίμα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που μπορεί να συμβάλει – με τις κατάλληλες κινήσεις – στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Η συμφωνία, βεβαίως, εμπεριέχει και μια σειρά από αρνητικά μέτρα που πρόκειται να πλήξουν περαιτέρω τα εισοδήματα του συνόλου των καταναλωτών, γεγονός που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει την ήδη μειωμένη αγοραστική κίνηση.
Το χειρότερο όλων, όμως, είναι το τι δεν περιέχει η συμφωνία, καθώς απουσιάζουν μέτρα που απαιτούνται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων όπως μείωση της φορολογίας, εκλογίκευση των ασφαλιστικών δαπανών, περιορισμός του ενεργειακού κόστους κ.α.
Εν κατακλείδι, για τη συμφωνία αυτή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει η αρχαία ρήση “ουδέν κακόν αμιγές καλού”».

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *