Εκλογές στη Βρετανία λόγω Brexit

Εκλογές στη Βρετανία λόγω Brexit

0
may

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 8η Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται σταθερότητα, και αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνησή της.

Επεσήμανε παράλληλα πως με το δεδομένο του Brexit, η λαϊκή εντολή χρειάζεται να ανανεωθεί, καθώς το παρόν Κοινοβούλιο έχει ετερόκλητη σύνθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική περί brexit.

«Για να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα», υπογράμμισε η Μέι. «Ενότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», ανέφερε δικαιολογώντας την απόφασή της.

Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η Μέι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αυξημένη εμπιστοσύνη των Βρετανών, προτού εκτεθεί στη φθορά των διαπραγματεύσεων για το brexit.

Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, όπου στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 50% των ερωτηθέντων στήριξε την Τερέζα Μέι:

View image on Twitter

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία δεν είναι όσο απλή όσο στην Ελλάδα. Βάσει νόμου, οι εκλογές στη Βρετανία διεξάγονται υποχρεωτικά την πρώτη Πέμπτη του Μαϊου ανά πενταετία, σύμφωνα με το «Fixed-term Parliaments Act». Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα διεξάγονταν την 7η Μαϊου 2020.

Πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνο σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής (μέσω πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης) ή εάν η πρόταση για εκλογές υπερψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών.

Η Μέι αυτή τη στιγμή διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή ώστε να παρακάμψει τον νόμο.

Επομένως, παρότι εκκρεμεί η επικύρωση της πρότασης διεξαγωγής εκλογών από το κοινοβούλιο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Αλλαγή πλεύσης από τη Μέι

Η Τερέζα Μέι είχε ερωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αποκλείοντάς το κατηγορηματικά σε κάθε ευκαιρία.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πέρσι τον Σεπτέμβρη, είχε δηλώσει πως «το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας μετά το σοκ του δημοψηφίσματος για το Brexit».

«Δεν πρόκειται να προκηρύξω πρόωρες εκλογές. Έχω υπάρξει ξεκάθαρη ως προς αυτό. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε αυτό το χρονικό περιθώριο, αυτή τη σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που προέκυψαν στο εσωτερικό της χώρας μας, και να προχωρήσουμε σε εκλογές κανονικά το 2020», δήλωνε τότε.

Μάλιστα, μόλις έναν μήνα πριν, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε αποκλείσει το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Η αβεβαιότητα οδήγησε στην υποχώρηση της λίρας

Εν μέσω αβεβαιότητας για το περιεχόμενο του διαγγέλματος Μέι, η λίρα σημείωσε σημαντική υποχώρηση μέσα σε λίγα λεπτά.

View image on Twitter

Συγκεκριμένα, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ερμηνεύοντας την εκλογική αναμέτρηση ως την τελευταία διέξοδο για την ανατροπή του Brexit.

Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελευθέρων, του τρίτου σε έδρες κόμματος στην βρετανική Βουλή, δήλωσε πριν λίγο: «Οι εκλογές είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε την κατεύθυνση της χώρας μας. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό Brexit, αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην ενιαία αγορά. Αν θέλετε μια Βρετανία ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι Φιλελεύθεροι μπορούν να αποτρέψουν μία πλειοψηφία Συντηρητικών».

Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται οι δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

ΠΗΓΗ : www.kathimerini.gr