©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Εξασθενεί η ανάκαμψη του Τουρισμού στην ευρωζώνη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μετά την επανάκαμψη του τουρισμού την άνοιξη και το καλοκαίρι, η “αναθέρμανση” αυτή φαίνεται να φθίνει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι ερευνητές της ΕΚΤ θεωρούν ως αιτία αυτής της τάσης τη μείωση της ανεκπλήρωτης ζήτησης για ταξίδια, την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων, την αύξηση της αβεβαιότητας, αλλά και την “εκτίναξη” των τιμών της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών.

Ο τουρισμός στην Ευρωζώνη γνώρισε μια αξιοσημείωτη επιστροφή την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022. Όμως η τάση αυτή έχει πλέον εξομαλυνθεί. Αυτό προκύπτει από έκθεση δεδομένων που παρουσιάστηκε από τους Tobias Schuler, Hannah-Maria Hildenbrand και Martina di Sano, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενέργεια είναι ένας από τους παράγοντες που καθοδηγούν τις μεταβολές στις τιμές των τουριστικών εισροών. Οι τιμές των ενεργειακών εισαγόμενων προϊόντων μπορούν να θεωρηθούν ως ένας από τους κύριους παράγοντες της αύξησης.

Οι τιμές παραγωγής τουριστικών προϊόντων κορυφώθηκαν το 2022. Παρόλο που η δυναμική των τιμών καταναλωτή για τις υπηρεσίες διαμονής εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ενδέχεται να αρχίσει να επιβραδύνεται. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για τις υπηρεσίες διαμονής τείνει να υπολείπεται ελαφρώς των αυξήσεων των τιμών στον τουρισμό και την αναψυχή, που αναφέρουν οι υπεύθυνοι αγορών.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, και οι δύο μετρήσεις καταδεικνύουν ότι οι τιμολογιακές πιέσεις ενδέχεται να έχουν κορυφωθεί. Ο ΕνΔΤΚ αναπτύχθηκε στην ΕΕ για να συγκρίνει τις μεταβολές των τιμών διεθνώς και να τις συγκεντρώνει σε ένα συνολικό ποσοστό πληθωρισμού για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

Οι ερευνητές της ΕΚΤ προβλέπουν ότι λόγω της επιβράδυνσης της ανερχόμενης ζήτησης για ταξίδια, της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων, της αυξανόμενης αβεβαιότητας και των υψηλότερων τιμών, η ζήτηση για τουρισμό και αναψυχή θα μπορούσε να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Εκτιμούν δε, ότι τα στοιχεία δείχνουν υψηλές, αλλά σταδιακά σταθεροποιητικές τάσεις των τιμών στον κλάδο του τουρισμού και της αναψυχής.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *