money
Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος | money tourism copyright photo

Εκτός αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τα ξενοδοχεία | Απλήρωτα ακόμη και τα καραντίνας

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Εκτός αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μένουν τα ξενοδοχεία, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, επειδή δεν κλείνουν με κυβερνητική εντολή, αν και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των περιορισμών. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να είναι απλήρωτα τα ξενοδοχεία καραντίνας, αλλά και όσα πληρώθηκαν, τους παρακρατήθηκαν όλοι οι φόροι (ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.), χωρίς να είναι καν ληξιπρόσθεσμοι!!!

Σημειώνεται ότι το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, με αποκλειστικό ρεπορτάζ του έχει αναδείξει πλήθος οφειλών του Δημοσίου προς τα ξενοδοχεία που δεν εξοφλούνται, επιτείνοντας το έτσι κι αλλιώς σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Για τα σημαντικά αυτά θέματα απέστειλε επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

POXΜε την πρώτη επιστολή, της αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, η ηγεσία της ΠΟΞ, ζητά “να επεκταθούν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα μέτρα που βάσει των εξαγγελιών του Υπουργείου σας προβλέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (αναφερόμαστε στην αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και σε οποία άλλη ρύθμιση τυχόν προβλεφθεί)”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας πριν από λίγο σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι τα ξενοδοχεία αν και δεν κλείνουν με κυβερνητική εντολή, απολαμβάνουν όλων των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, δημιουργώντας εύλογες απορίες…

Αναφορικά με τις πληρωμές των ξενοδοχείων καραντίνας, η ΠΟΞ απευθυνόμενη στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε δεσμευθεί ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα είχαν εξοφληθεί τα ξενοδοχεία, υπογραμμίζει: “Για τις καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των πληρωμών προτιμούμε να μη σχολιάσουμε καν”.

Για τις παρακρατήσεις δε αναφέρει: “Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο θέμα των πληρωμών των ξενοδοχείων καραντίνας. Είχαμε εξαρχής επισημάνει πως ήταν απόλυτα αναγκαίο η ρύθμιση που (ορθά) προβλέφθηκε για τα ξενοδοχεία που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για την πληρωμή των οποίων δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (άρθρο 80 του ν.4722), να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία καραντίνας που είναι και σαφώς λιγότερα.

ksd αναστολής
adv

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε με συνέπεια από τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν οι συνάδελφοι να αφαιρούνται α. τα υπόλοιπα ενεργών ρυθμίσεών τους προς το Δημόσιο, β. τα υπόλοιπα των ενεργών ρυθμίσεων τους προς τον ΕΦΚΑ, γ. όλος ο ΕΝΦΙΑ (που μπορεί να πληρωθεί σε 6 δόσεις) και δ. όλος ο φόρος εισοδήματος (που ομοίως πληρώνεται σε 6 δόσεις)”.

Και ερωτά: “Το ερώτημα που κανέναν δεν φαίνεται να απασχολεί είναι ποιος θα πληρώσει τους εργαζομένους, τους προμηθευτές και τα λειτουργικά έξοδα του ξενοδοχείου; Πώς θα ζήσουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και οι οικογένειές τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να διαθέσουν τα δωμάτιά τους σε άλλους πελάτες, μιας και όλα έχουν δεσμευθεί από το Υπουργείο σας”.

Οι επιστολές

Προς

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Οικονομικών

Κοινοποίηση

Κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη

Υπουργό Επικρατείας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει σε λειτουργία τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εν μέσω lockdown αποτελεί για εμάς και τους εργαζομένους μας μια ακόμα έμπρακτη επιβράβευση των προσπαθειών μας να διατηρήσουμε τα ξενοδοχεία μας ασφαλή. Μια αναγνώριση των οικονομικών, και όχι μόνο, θυσιών μας για να τηρήσουμε με απόλυτη συνέπεια τα ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέφθηκαν για τον κλάδο μας.

Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς, αν και οι επιχειρήσεις μας διατηρούν το δικαίωμα να παραμείνουν ανοιχτές, επί της ουσίας, λόγω των υπόλοιπων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, στερούνται αντικειμένου δραστηριότητας και οι περισσότερες εξ αυτών θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να επεκταθούν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα μέτρα που βάσει των εξαγγελιών του Υπουργείου σας προβλέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (αναφερόμαστε στην αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και σε οποία άλλη ρύθμιση τυχόν προβλεφθεί).

Πιστεύουμε πως το αίτημα μας αυτό, το οποίο για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι ζωτικής σημασίας, είναι δίκαιο και θα πρέπει να γίνει δεκτό.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος                                                                   Μανώλης Τσακαλάκης

Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                         Γενικός Γραμματέας”

Ξενοδοχεία καραντίνας

Προς

κο. Χάρη Θεοχάρη

Υπουργό Τουρισμού

 κο. Μάνο Κόνσολα

Yφυπουργό Τουρισμού

κα. Σταυρούλα Μηλιάκου

ΥΓ Υπουργείου Τουρισμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υ.Γραμματέα,

Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο θέμα των πληρωμών των ξενοδοχείων καραντίνας. Είχαμε εξαρχής επισημάνει πως ήταν απόλυτα αναγκαίο η ρύθμιση που (ορθά) προβλέφθηκε για τα ξενοδοχεία που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για την πληρωμή των οποίων δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (άρθρο 80 του ν.4722), να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία καραντίνας που είναι και σαφώς λιγότερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε με συνέπεια από τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν οι συνάδελφοι να αφαιρούνται α. τα υπόλοιπα ενεργών ρυθμίσεών τους προς το Δημόσιο, β. τα υπόλοιπα των ενεργών ρυθμίσεων τους προς τον ΕΦΚΑ, γ. όλος ο ΕΝΦΙΑ (που μπορεί να πληρωθεί σε 6 δόσεις) και δ. όλος ο φόρος εισοδήματος (που ομοίως πληρώνεται σε 6 δόσεις).

Το ερώτημα που κανέναν δεν φαίνεται να απασχολεί είναι ποιος θα πληρώσει τους εργαζομένους, τους προμηθευτές και τα λειτουργικά έξοδα του ξενοδοχείου; Πώς θα ζήσουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και οι οικογένειές τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να διαθέσουν τα δωμάτιά τους σε άλλους πελάτες, μιας και όλα έχουν δεσμευθεί από το Υπουργείο σας.

Για τις καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των πληρωμών προτιμούμε να μη σχολιάσουμε καν.

Οι συνάδελφοι δεν ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν τα ξενοδοχεία τους ως ξενοδοχεία καραντίνας. Τους ζητήθηκε να διαθέσουν τα δωμάτιά τους για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, τους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούνται και τη χώρα τους. Φαίνεται πως αυτό δεν αναγνωρίζεται, ούτε και εκτιμάται.

Παρακαλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να επιλύσετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Με εκτίμηση, 

Γρηγόρης Τάσιος                                                              Μανώλης Τσακαλάκης

Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                         Γενικός Γραμματέας”.

φορολογικών

Tagged

2 σχόλια στο “Εκτός αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τα ξενοδοχεία | Απλήρωτα ακόμη και τα καραντίνας

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *