Ελ. Κουντουρά – 6η ΓΣ ΞΕΕ : Συνεργασία από όλους για την επιτυχία του Τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την αναπτυξιακή πολιτική για τον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά από το βήμα της 6ης  Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παρουσία μεγάλου αριθμού  φορέων και εκπροσώπων του τουρισμού της χώρας στο πλαίσιο της καθιερωμένης Διεθνούς Έκθεσης HORECA στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo.

Η υπουργός   αναφέρθηκε στα  ιστορικά ρεκόρ αφίξεων της τελευταίας διετίας ως «επιτυχία της Ελλάδος»  που ήταν  αποτέλεσμα της  εθνικής τουριστικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας για την συνεχή ανάπτυξη του τουρισμού καθώς και της στενής συνεργασίας με τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

KSD_PHOTO
Η υπουργός Τουρισμού Έλελαν Κουντουρά / KSD_PHOTO

Το 2017 έχει ξεκινήσει με μία θετική δυναμική  που καταγράφεται, όπως τόνισε η Υπουργός  στην διψήφια αύξηση των μέχρι στιγμής κρατήσεων. Μίλησε εκτενώς για το έργο του Υπουργείου και για την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων που καταγράφουν έντονη ζήτηση  την τελευταία διετία στην ελληνική τουριστική αγορά. Το  Υπουργείο έχει ως προτεραιότητα την συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το σύνολο του τουριστικού κόσμου και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να  συνεργαστούν ακόμη πιο στενά σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας.

«Απευθύνομαι σε όλους εσάς, στην ελληνική τουριστική επιχειρηματική κοινότητα, σε αυτήν την περίοδο της ισχυρής δυναμικής και των ευκαιριών, να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την  ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύσει την εθνική μας οικονομία.

ksd photo
ksd photo

Για μία ακόμη φορά θα τονίσω  ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και μας αφορά όλους», επισήμανε η κα Κουντουρά.

Στη συνέχεια η  Υπουργός εγκαινίασε τη 12η Διεθνή Έκθεση HORECA 2017, στο   Μetropolitan Εxpo και έκανε την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα όπου συνομίλησε με τους εκθέτες.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.

Η ομιλία

“Για άλλη μία χρονιά, στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό και συνολικά τον τουριστικό κλάδο, και να σκιαγραφήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται τα επόμενα χρόνια.

 

ksd photo
ksd photo

Το 2016 εξασφαλίσαμε νέα ιστορικά ρεκόρ στον τουρισμό μας, μετά από μία χρονιά-ρεκόρ  το 2015, και παρά την πολύ δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή, όπου υπήρξε έντονη διεθνής ανησυχία και εξωγενείς και αστάθμητοι παράγοντες.

Όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα, έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των πρωτοφανών προκλήσεων και του ρευστού περιβάλλοντος στον τουρισμό διεθνώς καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους από τις δυσάρεστες εξελίξεις και τα γεγονότα στην Ευρώπη και σε γειτονικούς προορισμούς μας. Παρόλα αυτά κινηθήκαμε με σταθερά βήματα, κάναμε νέα ανοίγματα και πετύχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Από το 2015 εφαρμόζουμε την εθνική τουριστική πολιτική μας 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό με ορίζοντα τετραετίας μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικών επιλογών και στοχευμένων δράσεων που έχουν αποδώσει.

Επιδιώξαμε και κάναμε πράξη σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, για πρώτη φορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από τέλη Μαρτίου έως και τέλη Νοεμβρίου, που αποτελούσε κυρίαρχο ζητούμενο ετών της τουριστικής αγοράς. Είδαμε επίσης διψήφια αύξηση του χειμερινούς μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, και πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρχαν πληρότητες έως και 100% στα αστικά κέντρα και 85% στην υπόλοιπη Ελλάδα,  και ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών για τους περισσότερους προορισμούς. Αναδείξαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, προωθήσαμε το θεματικό τουρισμό, ενθαρρύναμε την καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων όχι μόνο από κεντρικά αλλά και περιφερειακά αεροδρόμια αγορών του εξωτερικού, ανοίξαμε νέες δυναμικές αγορές υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών και προσελκύσαμε νέες σημαντικές τουριστικές επενδύσεις.

Μελέτες διεθνών εταιρειών αναλύσεων κατέγραψαν το 2016 τη θετική δυναμική στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα, σε επίπεδο πληροτήτων, διανυκτερεύσεων, μέσων τιμών και εσόδων που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη μελέτη του ΙΤΕΠ. Στη θετική αυτή τάση συνηγορούν τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί  για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών στον τουρισμό, και για την συμβολή του τουρισμού με ρόλο πρωταγωνιστικό  στην απασχόληση, στην επιχειρηματικότητα, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και στις νέες επενδύσεις.

Οι διεθνείς αναφορές για την Ελλάδα, την συγκαταλέγουν στους δημοφιλέστερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, και στις πρώτες θέσεις των προορισμών τουρισμού πολυτελείας. Προβάλλαμε την Ελλάδα δυναμικά ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό, ασφαλή, σίγουρο και πολύ φιλόξενο και ως μία πολύ ανταγωνιστική πρόταση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Ο τουρισμός είναι τομέας υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση και συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε πορευτεί σε κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας και με σύγκλιση ως επί το πλείστον των θέσεων στην εφαρμογή πρωτοβουλιών και πολιτικών που ευνοούν την συνέχιση της ανοδικής πορείας των τουριστικών μας μεγεθών. Γνωρίζετε ότι τα  οικονομικά φορολογικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο  εμπίπτουν στην κεντρική οικονομική πολιτική που αφορά όλες τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων και σε όλη την Ελλάδα.

Κατανοώ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και τις προσπάθειες του συνόλου του ξενοδοχειακού κλάδου, και ειδικά των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων να διατηρήσετε και να ενισχύσετε τα  τουριστικά μερίδιά σας σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού διεθνώς. Και εμείς σας στηρίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση για να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του κλάδου.

Διαβουλευόμαστε με όλους εσάς, τους θεσμικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα, τους ιδιώτες και επαγγελματίες του κλάδου και μεταφέρουμε τις προτάσεις σας στα συναρμόδια Υπουργεία στην κατεύθυνση να λυθούν θέματα προς όφελος του κλάδου. Μας υποδεικνύετε τα προβλήματα, τους κινδύνους και μαζί εργαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή διευθέτησή τους.

Η κυβέρνηση καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια με σκληρές διαπραγματεύσεις  για τη  σταδιακή ελάφρυνση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τα συσσωρευμένα βάρη των προηγουμένων ετών της κρίσης, και από τις αναπόφευκτες δεσμεύσεις που είχαν δημιουργηθεί από πολιτικές του παρελθόντος.

Είμαστε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και μαζί σας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό. Ο ρόλος του Υπουργείου είναι να χαράζει στρατηγική, να νομοθετεί  για την προστασία και ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, να  δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ενθαρρύνει την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα και παράλληλα να προβάλλει την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό.

Και επειδή πολλές φορές διαστρεβλώνεται η αλήθεια, αλλοιώνεται η πραγματικότητα, δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις είτε από άγνοια ή από σκοπιμότητα, σας θέλω συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος. Να αναδείξουμε αυτά που έχουμε πετύχει σε συνεργασία μαζί σας   και κυρίως να επικεντρωθούμε στο τι ακόμη μπορούμε να πετύχουμε με δημιουργικές προτάσεις και με κοινούς στόχους.

Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου είναι απτό δείγμα του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και είναι αίτημα που υποστηρίξαμε ως Υπουργείο. Στηρίξαμε τα νησιά που δέχθηκαν πιέσεις από την εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα και την συνεχή αναπαραγωγή εικόνων υπερβολής των εγχωρίων και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Υλοποιήσαμε εντατικές και στοχευμένες δράσεις προώθησης και προβολής στο εξωτερικό, και οι περισσότεροι προορισμοί ανέκαμψαν σημαντικά, ενώ και για το 2017 παρουσιάζουν εικόνα αύξησης.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι  που ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Τάλεμπ Ριφάι, σε δημόσιες ομιλίες του  έχει εξάρει το έργο μας  στην διαχείριση κρίσεων τουριστικού προορισμού, και  το γεγονός ότι καταφέραμε να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα και να πετύχουμε αποτελέσματα ρεκόρ στον τουρισμό μας. Προσκαλέσαμε τον κ. Ριφάι στην Ελλάδα και ο ίδιος με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας,  και θα επισκεφθεί την χώρα μας στις αρχές Μαρτίου.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς των νησιών και του ιδιωτικού τομέα, από τους οποίους έχουμε ζητήσει προτάσεις για την τουριστική προώθηση και προβολή των νησιών το 2017.

Ο ΕΟΤ, ως εποπτευόμενος φορέας  υλοποίησης της πολιτικής μας για την προώθηση και προβολή, έχει τα δύο τελευταία χρόνια ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Με συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις, με μεικτή διαφήμιση, με  ενισχυμένη παρουσία στα social media και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, με πολύ στοχευμένες και έξυπνες δράσεις, και με ελάχιστα κονδύλια, προβάλλει δυναμικά την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό και ο τουρισμός μας έχει λάβει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Σε σύνολο 252 ταξιδίων εξοικείωσης  το 2016 για την συνολική προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, διοργανώθηκαν 41 fam trips και press trips στα νησιά Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος και  Κως, μεμονωμένα ή συνδυαστικά με άλλους προορισμούς. Επίσης υλοποιήσαμε  ειδικά προγράμματα προώθησης και προβολής τους  στο πλαίσιο των προγραμμάτων συνδιαφήμισης  με τους μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης. Και επίσης, τα νησιά προβλήθηκαν κατά προτεραιότητα μέσα από τις εκστρατείες στις  μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες , τα social media, σε επιλεγμένα inflight περιοδικά, και είχαν δωρεάν συμμετοχή και ενισχυμένη παρουσία στα περίπτερα του  ΕΟΤ στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις.

Και για το 2017 εξασφαλίσαμε έγκαιρα 8 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τις ενέργειες προβολής και προώθησης του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό. Ένα μέρος των πόρων αυτών θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα για την εντατική προβολή της ελκυστικότητας των προορισμών που δέχθηκαν πιέσεις, για να στηρίξουμε την τοπικές κοινωνίες και την τουριστική οικονομία των νησιών.

Το 2017 έχει ξεκινήσει πολύ θετικά. Οι προκρατήσεις για τα τουριστικά πακέτα το 2017, όπως επίσης και οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις παρουσιάζουν μέχρι στιγμής εικόνα διψήφια αύξησης από τις περισσότερες βασικές μας αγορές. Οι μεγαλύτεροι tour operators όπως η TUI και η Thomas Cook, που διακινούν πολύ βασικό μερίδιο του ευρωπαϊκού τουρισμού, επίσης αναφέρουν διψήφια αύξηση για την Ελλάδα.

Η εικόνα και τα μηνύματα που έχουμε από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και Γαλλία, από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία δείχνουν μία δυναμική εκκίνηση, με αύξηση των προκρατήσεων από 15% έως και 40% ανά αγορά. Διεκδικήσαμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις μας με τους ξένους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες την προσθήκη νέων απευθείας πτήσεων ως το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών μας προορισμών από τις παραδοσιακές και τις νέες αγορές και προς δημοφιλείς και νέους τουριστικούς προορισμούς.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της έναρξης του νέου δρομολογίου Ντουμπάι- Αθήνα- Νέα Υόρκη αποτέλεσε αίτημά μας στις επαφές μας με τον αερομεταφορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υποστηρίξαμε δυναμικά και επίμονα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Και αποτελεί μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Διότι από τον επόμενο μήνα, θα συνδέεται πλέον η Αθήνα με τη Νέα Υόρκη με καθημερινά δρομολόγια όλο το χρόνο, δίνοντας την δυνατότητα να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το μερίδιό μας στην αμερικανική αγορά που ενισχύσαμε τα δύο τελευταία χρόνια με εντατική προβολή, συνεχείς επαφές και μάλιστα πετύχαμε νέες απευθείας πτήσεις τη θερινή περίοδο από τρεις αμερικανικούς αερομεταφορείς αντί ενός το 2015. Ήταν μία επίσης μεγάλη επιτυχία που το 2016 μας έφερε αυξημένο μερίδιο επισκεπτών από την Αμερική. Μερικά παραδείγματα είναι η  έναρξη από την TUI δρομολογίου από τις Βρυξέλλες στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου από το Βέλγιο, όπως επίσης και οι πτήσεις του μεγαλύτερου βρετανικού αερομεταφορέα στη Σκιάθο απευθείας από το Λονδίνο τη θερινή περίοδο, καθώς και μία σειρά νέων δρομολογίων που προστέθηκαν το 2017 προς δημοφιλείς και ανερχόμενους προορισμούς. Και ακολουθούν και άλλοι  tour operators, με τους οποίους είχαμε συναντήσεις  και διαπραγματεύτηκαμε  για το άνοιγμα νέων προορισμών με πτήσεις τσάρτερ που αφορούν την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στρατηγικά στις νέες αγορές τουριστών υψηλού εισοδήματος και υψηλών δαπανών που έχουμε ανοίξει, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σερβία, η Πολωνία και η Ρουμανία στην Ευρώπη, αλλά και στη Ρωσία, και την Αμερική που υποστηρίξαμε δυναμικά και από τις οποίες είχαμε άμεσα αύξηση των τουριστικών ροών. Το 2017 ανοίγουμε επιπλέον την αγορά της Ινδίας, όπου έχουμε ήδη κάνει σημαντική προεργασία. Για πρώτη φορά συμμετέχουμε με περίπτερο του ΕΟΤ στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού, Οutbound Travel Mart στη Βομβάη, στα τέλη του μήνα όπου θα έχουμε σημαντικές επαφές και δυναμικές εκδηλώσεις προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Πυρήνας της στρατηγικής μας για την περίοδο 2017-2020 είναι να επανατοποθετήσουμε στο διεθνή ταξιδιωτικό χάρτη την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο, αναβαθμίζοντας το προϊόν ήλιος- θάλασσα, και παράλληλα προωθώντας τις αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Και σε αυτήν την αναπτυξιακή πολιτική προσκαλέσαμε τις Περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή και να διαμορφώσουν προτάσεις και εξειδικευμένα προϊόντα στο θεματικό τουρισμό, όπως ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός, ο συνεδριακός, ο τουρισμός πολυτελείας, οι κρουαζιέρες , το γιώτινγκ και οι καταδύσεις, ο ιαματικός και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, το city break και η γαστρονομία μας.

Σε όλες μας τις στρατηγικές κινήσεις, στόχος είναι να φέρουμε περισσότερες αφίξεις, έσοδα και επωφελείς επενδύσεις, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας και να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση.

Ετοιμάζουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο του Υπουργείου για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και να διευθετήσουμε ζητήματα που αφορούν στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα, υποστηρίζουμε επενδύσεις σε θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός και ιατρικός τουρισμός. Η πρόσφατη Υπουργική απόφαση που εκδώσαμε από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσδιορίζει τις λειτουργικές μορφές και κατηγορίες των τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων που εντάσσονται σε προγράμματα EΣΠΑ αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπό επεξεργασία βρίσκεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων. Και προχωράμε άμεσα στον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας για τα Κέντρα ιαματικού τουρισμού κα θαλασσοθεραπείας.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τις διεργασίες με τα συναρμόδια υπουργεία για το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, καθώς το προηγούμενο κατέπεσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και είμαστε σε άμεσο συντονισμό με όλα τα Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς και φυσικά μέσω του οne-stop-shop στο Υπουργείο Τουρισμού για να προχωρήσουν πιο ευέλικτα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τα σχέδια για νέες τουριστικές επενδύσεις σε όλα τα στάδια αδειοδότησης.

Η δυναμική του τουρισμού ήδη αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην μεγάλη κινητικότητα για νέες τουριστικές επενδύσεις. Το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 που προκηρύξαμε ήταν για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Το 2016 κατατέθηκαν στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου 142 επενδυτικές προτάσεις, στην πλειοψηφία τους για τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, νέα και υφιστάμενα για έργα αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης. Στα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον αναπτυξιακό νόμο οι προτάσεις για τουριστικές επενδύσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των προτάσεων και σχεδόν στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού των προτεινόμενων επενδύσεων.

Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ρόδο, στην Εύβοια, Λακωνία, την Κρήτη, και 16 Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα τέσσερα υποβλήθηκαν το 2016.

Καταργήσαμε πλήρως το καθεστώς των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης και έτσι δώσαμε τη δυνατότητα στα ξενοδοχεία έως τριών αστέρων να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της κατηγορίας τους και στον εκσυγχρονισμό τους αλλά και να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Και επίσης άνοιξε ο δρόμος για την επαναλειτουργία μονάδων που θα παρέμεναν κλειστές εάν δεν υπήρχε η άρση του πρότερου καθεστώτος.

Την τελευταία διετία προχωρήσαμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο ένα πιο φιλικό και ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, και με έμφαση στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας.

Το φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού, γνωστό και ως sharing economy αντιμετωπίστηκε  νομοθετικά από το Υπουργείο Οικονομικών που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο και εμείς από την πλευρά μας συμμετείχαμε προαιρετικά και βοηθήσαμε στην ολοκλήρωσή του πλαισίου προκειμένου  να διασφαλίσουμε  την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και να προστατεύσουμε τον τουριστικό κλάδο. Προχωρήσαμε σε εκτεταμένο νομοθετικό έργο με στόχο να δώσουμε οριστική λύση σε χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετώπιζαν επιμέρους κλάδοι του τουρισμού. Και συνεχίζουμε με προτεραιότητά μας να βελτιώσουμε δραστικά την καθημερινότητα των τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης   για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.

Και σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε και την στήριξη σας στις προσπάθειες για την καταπολέμηση παθογενειών του συστήματος, όπως στο μέτωπο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στην παροχή υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών. Υποστηρίζουμε, σχέδια και συνεργασίες που οδηγούν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και που επιτρέπουν τη διάχυση του οικονομικού οφέλους   σε όλους τους προορισμούς και  σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.

Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους εσάς, σε όλη την ελληνική τουριστική επιχειρηματική κοινότητα, σε αυτήν την περίοδο της ισχυρής δυναμικής και των ευκαιριών, να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την  ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύσει την εθνική μας οικονομία.

Για μία ακόμη φορά θα τονίσω  ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και μας αφορά όλους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Δείτε όλες τις ομιλίες στο κανάλι του money-tourism.gr στο Youtube.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *