Η Έλενα Κουντουρά ομιλήτρια στο διεθνές συνέδριο Circle the Med Forum 2022 για τον βιώσιμο Τουρισμό στη  Μεσόγειο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Για την ευρωπαϊκή στρατηγική στο βιώσιμο τουρισμό  και τις ιδιαίτερες προκλήσεις και ανάγκες που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, μίλησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Circle the Med Forum 2022.

Στην ειδική ενότητα  Circular Dialogues μαζί με την πρώην Υπουργό Τουρισμού της Βουλγαρίας Nikolina Angelkova, η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην αξία της Μεσογείου, ως μοναδικού οικοσυστήματος και κορυφαίου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, που σήμερα απειλείται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση.

«To μέλλον της Μεσογείου μας αφορά όλους και οφείλουμε να έχουμε κοινό όραμα και στρατηγική για την προστασία της» τόνισε και πρόσθεσε  ότι μέσα από τη συλλογική δράση και την εντατική συνεργασία, η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να καταστεί πρότυπο βιωσιμότητας, αντιστροφής του αντίκτυπου της κλιματικής κρίσης και δίκαιης πράσινης μετάβασης.

Η Ευρωβουλευτής ανέπτυξε το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την τελευταία τριετία για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και αναφέρθηκε στα δύο πρόσφατα ψηφίσματα,  για τον κανονισμό AFIR, που αφορά στην εξασφάλιση επαρκών υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στην ΕΕ, και για πιο φιλόδοξη δράση στη μείωση των εκπομπών ρύπων των πλοίων, ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα τη Μεσόγειο λόγω του μεγάλου όγκου των θαλάσσιων μεταφορών και της κρουαζιέρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  με στόχο να καταρτιστεί η πρώτη στρατηγική της ΕΕ για το βιώσιμο τουρισμό και τη σύσταση προς τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν εθνικά και περιφερειακά σχέδια για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μέσα από το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στο πλαίσιο του Next Generation EU.  Μίλησε ακόμη για την πρότασή της, που έχει ήδη υιοθετηθεί σε σειρά ψηφισμάτων, για τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, με στόχο να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στήριξη και άμεση ανταπόκριση  για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών αλλά και κορυφαίων προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση.

Ανέπτυξε τους στρατηγικούς στόχους μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για βιώσιμο και ανθεκτικό τουρισμό που πρέπει να περιλαμβάνουν  την περιβαλλοντική προστασία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των προορισμών, την ανάπτυξη βιώσιμων δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την αντιμετώπιση της εποχικότητας και τη δημιουργία σταθερών πηγών εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Ενώ τόνισε ότι βιώσιμος τουρισμός, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς βιώσιμες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο που η ΕΕ πλήττεται από την πολλαπλή ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική κρίση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί  και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να παρέχουν επαρκή στήριξη στους εργαζόμενους στους  κλάδους του τουρισμού, της ευρύτερης φιλοξενίας και των μεταφορών, όπως και να εξασφαλίσουν την ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση των μικρομεσαίων σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Το  διεθνές συνέδριο Circle the Med Forum διοργανώνεται από το  Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου –  EPLO, λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27 και διεξάγεται ταυτόχρονα στην Αθήνα και το Κάιρο της Αιγύπτου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *