Photo by Lloyd Dirks on Unsplash
Photo by Lloyd Dirks on Unsplash

Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός διακοπών για τους Φινλανδούς | Αυτές είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2023 στη φινλανδική, ταξιδιωτική αγορά

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον “προορισμό της καρδιάς τους” αναδεικνύεται η Ελλάδα το 2023 για τους Φινλανδούς ταξιδιώτες, οι οποίοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν μια συσσωρευμένη ταξιδιωτική “δίψα”, από την οποία σημαδεύτηκε το 2022, όπως προκύπτει σε έρευνα της Tjäreborg για τις ταξιδιωτικές τάσεις που θα επικρατήσουν στη φινλανδική αγορά εφέτος.

Τα ταξίδια δεν είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που διακυβεύεται, και ακόμη και σε αβέβαιους καιρούς οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιθυμούν να εξερευνήσουν νέους τόπους και πολιτισμούς και να μοιραστούν εμπειρίες διακοπών, όπως πιστοποιεί μία πρόσφατη έρευνα της Google στη σκανδιναβική αγορά, σύμφωνα με την οποία, τα ταξίδια προηγούνται των επενδύσεων ή των δαπανών για ρούχα, τρόφιμα ή έπιπλα σπιτιού.

Με βάση τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (28%) θέτει τα ταξίδια στην κορυφή της λίστας επιθυμιών του, με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμη υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 58-76 ετών. Ενώ, το 36% των ερωτηθέντων δίνει προτεραιότητα στα ταξίδια.

Όπως προκύπτει στην έρευνα της Tjäreborg, η ασφάλεια και η οικονομική προσιτότητα, αλλά και τα ταξίδια που πραγματοποιούνται μια φορά στη ζωή μας, συνήθως σε πιο μακρινούς προορισμούς, σε συνδυασμό με το ευ ζην, χαρακτηρίζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των Φινλανδών, στις οποίες, όπως αναφέρθηκε, “πρωταγωνιστεί” η Ελλάδα.

“Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη επιθυμία για ταξίδια. Ωστόσο, στο σημερινό κλίμα, δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσιτότητα των διακοπών και στην ασφάλεια. Το 2023 μπορεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αλλά γνωρίζουμε ότι τα ταξίδια δεν είναι κάτι που πρέπει να εγκαταλείψουμε ελαφρά τη καρδία. Οι άνθρωποι περιμένουν αυθεντικότητα και θέλουν να είναι δραστήριοι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους”, λέει ο Claes Pellvik, διευθυντής επικοινωνίας της Nordic Leisure Travel Group.

Ακολουθούν οι πέντε ταξιδιωτικές τάσεις της Tjäreborg για το 2023:

1. Δημοφιλής επιλογή η Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και καιρό τον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό των Φινλανδών παραθεριστών, κάτι που θα ισχύσει και το καλοκαίρι του 2023. Πριν από την πανδημία, λίγο πάνω από το 20% των πελατών της Tjäreborg επέλεγαν την Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται έως και στο 38% το φετινό καλοκαίρι.

Στην έρευνα της Tjäreborg, περίπου το 37% των ερωτηθέντων ονόμασαν την Ελλάδα ως τον πιο ελκυστικό προορισμό διακοπών για το επόμενο καλοκαίρι. Το ελληνικό αρχιπέλαγος, ο φυσικός πλούτος, ο πολιτισμός, η ιστορία, σε συνδυασμό με το εύρος των ξενοδοχειακών επιλογών και την οικονομική προσιτότητα του προορισμού αναδεικνύουν την Ελλάδα στον “βασιλιά” του επόμενου καλοκαιριού. Ακολουθεί από κοντά η Ισπανία, με τη Μαγιόρκα να είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του καλοκαιριού του 2023.

Το Top 5 των προορισμών με βάση τις επιλογές των πελατών της  Tjäreborg διαμορφώνεται ως εξής:
1. Ελλάδα 36,6%
2. Ισπανία 21,7%
3. Ιταλία 10,5%
4. Πορτογαλία 8,7%
5. Κροατία 8,5%

2. Ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα – επιστροφή των οργανωμένων διακοπών

Η ασφάλεια θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα ταξίδια φέτος εξαιτίας της αβέβαιης, οικονομικής, παγκόσμιας συγκυρίας. Αυτό αντικατοπτρίζεται, για παράδειγμα, στην επιλογή του προορισμού. Οι οικείοι και ασφαλείς προορισμοί έχουν μεγάλη ζήτηση, ακόμη και τα γνώριμα στους ταξιδιώτες ξενοδοχεία.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές κάνουν έρευνα και συγκρίνουν τις τιμές προτού προχωρήσουν σε κράτηση των διακοπών τους για να βεβαιωθούν ότι κάνουν τη σωστή επιλογή.

Ένα στοιχείο που ανέδειξε η πανδημία είναι τα οφέλη των οργανωμένων διακοπών, όπου υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ταξιδιωτική αλυσίδα, παρέχοντας υπηρεσίες και βοηθώντας σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα. Έτσι, τα οργανωμένα ταξίδια ως μορφή ταξιδιού γνωρίζουν τώρα μια “αναγέννηση”, με περισσότερους από τους μισούς (53%) από τους ερωτηθέντες στην έρευνα της Tjäreborg να θεωρούν την κράτηση μέσω ενός ταξιδιωτικού πράκτορα πιο σημαντική από ποτέ.

3. Ταξίδια που πραγματοποιούνται μια φορά στη ζωή vs πιο φιλικών προς το πορτοφόλι ταξιδιών

Η Tjäreborg εντοπίζει παράλληλα δύο άκρα στις ταξιδιωτικές τάσεις: Επιλογές για ταξίδια που απευθύνονται σε πολύ αυξημένα… βαλάντια και ταξίδια για πιο περιορισμένες… τσέπες.

Οι καταναλωτές των οποίων τα οικονομικά δεν έχουν επηρεαστεί από τη γενική αβεβαιότητα είναι διατεθειμένοι να επιλέξουν ταξίδια που πραγματοποιούνται μια φορά στη ζωή, δηλαδή να επενδύσουν περισσότερο από το συνηθισμένο στον προορισμό, το επίπεδο και τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η περίοδος της πανδημίας έχει εμπνεύσει την υλοποίηση ονειρεμένων ταξιδιών με τους εξωτικούς προορισμούς μακρινών αποστάσεων να αυξάνουν σταθερά τη δημοτικότητά τους. Ο Μαυρίκιος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή τη στιγμή, με τον αριθμό των πελατών της Tjäreborg που επιλέγει τον συγκεκριμένο προορισμό να έχει υπερτριπλασιαστεί, σε σύγκριση με την περίοδο 2018-2019, πριν από την πανδημία.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί σταθμίζουν τώρα τις επιλογές τους για διακοπές πιο προσεκτικά από ό,τι στο παρελθόν και αναζητούν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Τόσο ο προορισμός, όσο και το ξενοδοχείο μπορούν να επιλεγούν με βάση την τιμή. Ωστόσο, οι πιο φιλικές προς το πορτοφόλι διακοπές δεν σημαίνουν απαραίτητα τη χαμηλότερη τιμή, αλλά συνολική αξία για τα χρήματα και καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

4. Ευεξία και υγεία

Η ευημερία και η υγεία είναι μια ευρύτερη τάση που αντικατοπτρίζεται και στον κόσμο των διακοπών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί επιδίωξαν να απομακρυνθούν από το γυμναστήριο και να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία και το paddleboarding. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο, η δημοτικότητα της γιόγκα έχει αυξηθεί και η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2023. Η χαρά της άσκησης με όλη την οικογένεια είναι επίσης μια σαφής τάση στις διακοπές. Το 2022, τα πιο δημοφιλή μαθήματα ομαδικής άσκησης στα οικογενειακά ξενοδοχεία Sunwing Family Resorts και Ocean Beach Club ήταν τα Family Yoga και Family Crosstraining, όπου γονείς και παιδιά συμμετείχαν από κοινού.

5. Αυθεντικότητα και τοπικισμός

Στις διακοπές, οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για αυθεντικές εμπειρίες, τοπικές γεύσεις, κατά τόπους κουλτούρες και πολιτισμούς. Τα πιάτα που στηρίζονται σε τοπικά και εποχιακά τρόφιμα και υλικά εκτιμώνται επίσης στα ξενοδοχεία.

Οι παραθεριστές αρέσκονται να κυκλοφορούν με ποδήλατο ή να κάνουν πεζοπορία, γνωρίζοντας έτσι τη φύση και την ιστορία ενός προορισμού. Στην Γκραν Κανάρια, για παράδειγμα, αυτό το είδος εκδρομής αναδείχθηκε γρήγορα σε ένα από τα πιο δημοφιλή της Tjäreborg.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τα πάρκα ζώων μειώνεται, αφού η καλή διαβίωση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον είναι σημαντική πλέον για πολλούς ταξιδιώτες.

Η έρευνα της Tjäreborg διεξήχθη διαδικτυακά, σε δείγμα 2.498 Φινλανδών, το διάστημα 12 – 18 Δεκεμβρίου 2022.

Tagged

1 σχόλιο στο “Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός διακοπών για τους Φινλανδούς | Αυτές είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2023 στη φινλανδική, ταξιδιωτική αγορά

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *