Ελλάδα «ψηφίζουν» οι Γάλλοι

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε αγαπημένο προορισμό για τους Γάλλους ταξιδιώτες αναδεικνύεται η Ελλάδα, την ώρα που παραδοσιακοί προορισμοί, όπως είναι η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο και της Αιγύπτου, βγαίνουν από τον τουριστικό χάρτη.

Ενώ η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος ήταν οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Γάλλους ταξιδιώτες μέχρι πρόσφατα, σήμερα στη θέση τους βρίσκονται τα Κανάρια Νησιά και η Ελλάδα.

Πριν από μια δεκαετία, η Τυνησία ήταν ο πιο αγαπημένος προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες. Η Επανάσταση του Γιασεμιού, όμως, που ξεκίνησε στα τέλη του 2010, η πολιτική αναταραχή που ακολούθησε, καθώς και το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, είχε σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού συνδικάτου των Tour Operators (SETO), με βάση τις πωλήσεις των τουριστικών πακέτων, το 2014, η Τυνησία ήταν ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες. Μετά την επίθεση στο μουσείο Bardo, το 2015 και την  επίθεση στην παραλία της πόλης Sousse, που ακολούθησε, έπεσε στην ένατη θέση, πριν εγκαταλείψει οριστικά το top 10, εφέτος.

Η ανάπτυξη του γαλλικού τουρισμού στην Αίγυπτο είχε παρόμοια πορεία. Η αιγυπτιακή επανάσταση, η οποία άρχισε τον χειμώνα του 2011 στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, η παραίτηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, η αποχώρηση του διαδόχου του, Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013, και μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων οδήγησε σε δραματική μείωση του αριθμού των Γάλλων τουριστών. Μεταξύ του 2007 και του 2010, η Αίγυπτος ήταν ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες. Ωστόσο, το 2011, η χώρα δεν ήταν πλέον στο top 10.

Το Μαρόκο ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός πριν από δέκα χρόνια. Παρά τον βομβαρδισμό του Μαρακές, το 2011, με συνέπεια τον θάνατο 17 ανθρώπων, η τοπική τουριστική βιομηχανία δεν ζημιώθηκε σημαντικά. Σήμερα, η χώρα αποτελεί την έκτη επιλογή για τους Γάλλους ταξιδιώτες.

Η Τουρκία

Η Τουρκία είναι μια ακόμη χώρα, η οποία έχασε τους Γάλλους τουρίστες. Οι διαδηλώσεις την άνοιξη του 2013 και η απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση, ζημίωσαν σημαντικά τη φήμη της χώρας.

Ενώ η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία ερημώθηκαν από Γάλλους ταξιδιώτες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών.

«Πριν από το 2010, το 85% του κύκλου εργασιών της εταιρίας μας προερχόταν από τέσσερις προορισμούς: την Τυνησία, το Μαρόκο, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Σήμερα, οι χώρες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 15% της συνολικής προσφοράς, παρόλο που η Αίγυπτος έχει βγει εντελώς από τον κατάλογο το 2013 και η Τυνησία δεν αποτελεί πλέον επιλογή από τον χειμώνα του 2015. Τώρα, το 85% της προσφοράς συγκεντρώνεται σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπου η γαλλική πελατεία αισθάνεται ασφαλής, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κροατία» δήλωσε ο Pascal Izaguire, διευθύνων σύμβουλος της TUI Γαλλίας.

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτονται οι Γάλλοι ταξιδιώτες, σύμφωνα με το SETO, με τους Κανάριους Νήσους να αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή. Λόγω της έλλειψης καταλυμάτων, η ηπειρωτική Ιταλία δεν μπόρεσε να επωφεληθεί σημαντικά από την ανακατανομή των τουριστών, όμως η Σικελία και η Σαρδηνία ανέφεραν αυξανόμενη ζήτηση.

Η ηπειρωτική Ελλάδα, από την άλλη, εμφανίζει αυξητικά μεγέθη στον τουρισμό. Τα ελληνικά νησιά είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες μετά τις Καναρίους Νήσους, παρά την προσφυγική κρίση.

«Η μείωση του χαρτοφυλακίου των προορισμών αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τους τουριστικούς πράκτορες. Η Ισπανία είναι αρκετά κορεσμένη. Η Πορτογαλία, από την άλλη, η οποία επωφελείται από τις αυξανόμενες ροές των Γάλλων επισκεπτών, προς το παρόν είναι στην όγδοη θέση της δημοτικότητας. Αλλά και πάλι, οι δυνατότητες του κλάδου της φιλοξενίας και του τουρισμού δεν είναι άπειρες», δήλωσε ο Pascal Izaguire.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *